Ce faci dacă ai chef de un weekend break și nu ai chef să stai ore întregi în coloană pe DN1, în drum spre stațiunile de pe Valea Prahovei? Dai o fugă până în Bulgaria, la Veliko Tarnovo. Considerat de unii varianta bulgărească a Sighișoarei, Veliko este un oraș aflat la 170 de km de București, numai bun pentru o escapadă de weekend sau chiar de o zi.
Nu știm alții cum sunt, dar noi, după câteva ore de plimbare, începem să căutăm un loc unde se mănâncă bine. Gastronomia unei regiuni străine e la fel de importantă ca obiectivele turistice, iar Veliko nu te va dezamăgi din punct de vedere culinar. Bulgarii gătesc bine cam orice, iar mâncărurile lor tradiționale sunt un amestec între bucătăria turcească și cea europeană.
Mâncarea bulgărească
Este suficient să intri într-un restaurant și să deschizi meniul la capitolul ”mâncăruri tradiționale”, pentru că îți va fi greu să te hotărăști la un singur fel de mâncare. După ce am încercat câteva restaurante, îți putem da niște ponturi despre ce și unde să mănânci.
Preparatele tradiționale bulgărești sunt foarte gustoase, dar și destul de ”grele”. Predomină combinațiile de carne de porc și pui, cu multe legume, sos și cașcaval deasupra, sub formă de tocăniță. Dacă vrei să mergi la sigur, ai o mulțime de variante în meniu de fripturi cu sosuri, grătare, pizza și paste. Bulgarii au o pasiune pentru sosurile de vin și cele de brânză în mâncare, așa că dacă ești la dietă... trebuie să faci o excepție!
Un specific culinar pe care l-am observat este că pun castraveți murați în multe mâncăruri, inclusiv supă, tocănițe și chiar pe pizza.
Mâncarea este ieftină, multă și foarte gustoasă. O masă pentru două persoane, cu fel principal, desert și băuturi a costat, în medie, 35-40 de leva (până în 100 de lei).
Unde mâncăm: 3 alegeri cu care nu dai greș
După ce vizitezi Cetatea Tsarevets și împrejurimile, simți nevoia să mănânci ceva bun, într-un loc frumos, cu atmosferă și priveliște. Noi am încercat atât recomandări populare, cât și restaurante mici, de tip afaceri de familie, unde am încercat mâncăruri 100% tradiționale, gătite cu răbdare și pricepere.
Unde ne-a plăcut cel mai mult încât am reveni oricând?
1. Restaurant Ego
A fost primul la care ne-am oprit și chiar am revenit, pentru că mâncarea a fost excelentă. Poți mânca pe terasă dacă vremea e frumoasă sau ești fumător, sau poți merge înăuntru, lângă fereastră, unde priveliștea este superbă. Dacă nu vrei ceva tradițional neapărat, îți recomandăm coastele de porc cu sos barbeque, ceafa de porc cu legume la cuptor, friptura cu sos de vin roșu sau file-urile de pui cu ciuperci și cașcaval. La desert poți opta pentru un iaurt inghețat, cu miere și nuci.
Pont: chiar lângă Ego, este o tonetă cu înghețată stradală foarte bună, pe care nu trebuie să o ratezi.
2. Restaurant Casa Di Bianco
Dacă vrei ceva mai ”fancy”, poți merge la Casa DI Bianco. Restaurantul este chiar în centrul orașului, are o terasă foarte frumoasă și îți sare în ochi imediat. Mai puține mâncăruri tradiționale, mai multe preparate de inspirație italiană: pizza, paste, pește și fructe de mare, foarte bine gătite toate.
3. Restaurant Shastlevitsa
Dacă vrei și locație spectaculoasă, și mâncare excelentă, la Shastlevitsa trebuie să mergi! Mâncarea este foarte gustoasă, porțiile foarte mari (multe la 500-600g, suficient pentru două persoane). Dacă vrei să te bucuri și de o atmosferă superbă, mergi la locația din zona Stambalov (sunt două sau trei restaurante în Veliko Tarnovo).
Toate mâncărurile arată spectaculos și sunt foarte gustoase, iar prețurile foarte bune, la fel ca în majoritatea restaurantelor pe care le-am încercat.
Nici restaurantele mici nu sunt de ratat. Mâncarea tradițională, ca la mama ei își face simțit mirosul încă de la intrare, așa că nu ai cum să le ratezi.
Ce bem?
Dacă alegi o mâncare picantă, o poți acompania cu ayran. Lângă fripturi îți recomandăm să încerci berile tradiționale (găsești în orice restaurant câteva sortimente) și, mai ales, berea neagră.
Ce am mâncat și ne-a plăcut
1. Pui cu sos se vin și unt
2. Sach (carne de pui și cârnați, gratinați cu cașcaval)
3. Coaste de porc cu sos barbeque și cartofi caramelizați
4. Tocăniță tradițională cu carne de porc și legume
5. Pui cu cartofi și sos alb
6. Iaurt înghețat cu miere și nuci
Concluzii & ponturi
După trei zile în Veliko Tarnovo și Arbanasi, putem spune că nu am mâncat nimic care să ne dezamăgească. Mâncarea este, așa cum spuneam și la început, bună și ieftină și vine în porții destul de mari. Bulgarii gătesc gras, mai ales preparatele pe bază de carne de porc și sosuri, așa că pregătește-te să ”stingi” totul cu o bere rece (Zagorka e perfectă dacă vrei tot ceva local).
Majoritatea chelnerilor vorbesc engleză și vei avea surprize să găsești mulți ospătari și vânzători care vorbesc românește, datorită numărului mare de turiști români care le vizitează țara.
În restaurantele mari poți plăti cu cardul, dar în localurile mici trebuie să ai cash (leva). Pont: dacă mergeți cu mai mulți prieteni, specificați de la început să vă ia comanda individual/ pe familie și să vă aducă nota de plată la fel. Dacă nu știți alfabetul lor, este dificil de identificat și împărțit ce a consumat fiecare, pentru a achita individual.
добър апетит! (Poftă bună!) :)