Mirosul de pâine făcută în casă, proaspăt scoasă din cuptor, este irezistibil pentru oricine. Mai ales dacă vorbim despre o pâine împletită, cu un aluat ușor dulce, care aduce mai degrabă a produs de patiserie decât a pâine clasică.

Astăzi vă propunem o rețetă de pâine împletită, pe cât de aspectuoasă, pe atât de gustoasă. O pâine dintr-un aluat dulce, pe care la final o puteți unge cu miere și servi pe post de desert. 

Pâine împletită cu aluat dulce
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 275 g făină
  • un praf de sare
  • 1/2 plic drojdie uscată
  • 3 lingurițe zahăr
  • 1 ou
  • 1 lingură ulei
  • 1 linguriță unt
  • 6 lingurițe lapte cald
  • 1 gălbenuș + lapte pentru uns
  • semințe de susan sau mac pentru decor

Mod de preparare

Puneți laptele călduț, drojdia și zahărul într-un bol și amestecați până când zahărul s-a topit. Lăsați maiaua să stea câteva minute.

Cerneți făina și puneți un praf de sare peste ea. Adăugați oul bătut, untul și uleiul peste maia, după ce aceasta a crescut. Turnați amestecul peste făină și încorporați cu o lingură de lemn, după care puteți începe să frământați cu mâna.

Puneți aluatul pe blatul de lucru și frământați-l câteva minute, până când devine ferm. Puneți apoi aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și lăsați-l la dospit, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentară până când și-a dublat volumul.

Împărțiți aluatul pe jumătate, iar fiecare jumătate în două părți egale. Pe blatul de lucru, întindeți fiecare bucată de aluat sub formă de cordoane. Luați două cordoane și petreceți-le la mijloc. Acela va fi capătul pâinii și vom avea de împletit patru șuvițe de aluat. Dați-le una peste alta până când ajungeți la capăt.

Strângeți marginile și băgați-le dedesubt, pentru a nu se desface. Procedați la fel și cu cealaltă jumătate de aluat. Lăsați pâinile împletite să se mai dospească în tavă cel puțin 30 de minute.

Ungeți pâinile cu gălbenuș și lapte și presărați mac sau susan peste ele. Dați la cuptor, la 180 de grade. Reduceți focul la 160 după primele 10 minute.

Lăsați pâinea până când s-a rumenit frumos. După ce s-a răcit, o puteți tăia sau rupe.

Poftă bună!