Atunci când te gândești la piure, cel mai comun piure care îți vine în minte este cel de cartofi. Dar se poate face piure din aproape orice legumă fiartă și, astfel, aveți o mulțime de variante de garnitură pentru o carne pentru pește, sau de savurat ca atare. 

Rețeta pe care v-o propunem astăzi este un piure de țelină cu cartofi, asezonat cu alune prăjite. Pentru că țelina este o legumă destul de aspră ca gust, ea poate fi combinată cu cartofi. Însă dacă vă place gustul ei, fiartă ca atare, puteți face piureul simplu, numai din țelină. 

Piure de țelină cu alune prăjite
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 1 țelină mare
  • 50 g alune prăjite
  • sare
  • piper
  • 100 g unt
  • 100 ml smântână lichidă
  • lapte
  • 3-4 cartofi

Mod de preparare

Curățați cartofii și țelina și puneți-le la fiert, tăiate bucăți, în apă cu sare. Când au fiert, scurgeți apa și pasați cu ajutorul unei ustensile pentru piure. Pentru a fi siguri că piureul va fi destul de fin, treceți-l printr-o sită, dar nu folosiți blenderul sau mixerul.

Asezonați cu sare, piper, turnați smântâna lichidă și jumătate din unt. Amestecați și mai adăugați lapte cât pentru a aduce piureul la consistența și cremozitatea dorită.

Trageți la tigaie alunele până când devin crocante. Pentru a servi piureul, puneți untul topit deasupra piureului și adăugați alunele prăjite.

Poftă bună!