Blat auriu cu mere, caramel si stafide inmuiate in Grand Marinier - transforma o tarta clasica intr-un desert decadent.

Tarta Cu Caramel, Mere Si Stafide
Timp total 1 oră și 10 minute

Ingrediente

  • 80g stafide
  • 80ml Grand Marnier (sau alt lichior de portocale)
  • 1 portocala - coaja
  • 100g zahar
  • 20g unt
  • 4 mere, taiate in 8
  • 375g aluat de tarta
  • faina

Mod de preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 220C. Se pun stafidele, lichiorul si coaja de portocale intr-o cratita mica, cu capac, apoi se dau in fiert la foc mediu timp de cateva minute. Se opreste caldura si se lasa stafidele sa se infuzeze timp de 15 minute.

2. Se pune zaharul intr-o tigaie, la foc mic. Se lasa timp de 2-3 minute pana se topeste. Se lasa pe foc pana cand se transforma in caramel - poate dura 5-6 minute pentru a deveni auriu. Nu se lasa pe foc prea mult, pentru a nu capata un gust amar. Cand caramelul a atins culoarea dorita, se pune untul si se aranjeaza merele deasupra caramelului, apoi se toarna stafidele, coaja si lichidul. Nu se amesteca. Se ia tigaia de pe foc.

3. Se ruleaza aluatul pe o suprafata de lucru usor presarata cu faina si se taie un cerc. Se pune cercul deasupra merelor, apoi se pliaza usor in jurul fructelor. Se coace timp de 30 de minute pana cand aluatul este auriu si merele sunt fragede. Se lasa sa se raceasca timp de 5 minute, apoi se rastoarna pe o placa si se serveste cu smantana, frisca sau inghetata.