- Ce este baițul și de ce este important cănd faci o friptură
- Cum funcționează marinada?
- De ce trebuie ținută la baiț / marinată carnea
- Ce conține marinada pentru carnea de miel?
- Cum se marinează carnea de miel
- Cât timp trebuie marinată carnea
- Cum se gătește carnea de miel marinată
- Rețete de baiț pentru carnea de miel
Marinadele sunt incredibil de versatile și pot fi folosite pentru a infuza carnea cu o varietate de arome, în funcție de gusturile și preferințele fiecăruia.
Mai mult, sunt incredibil de simplu de făcut. Trebuie doar să amestecați ingredientele, să vă asigurați că este o cantitate suficientă pentru a acoperi carnea, să lăsați mielul la marinat timp de câteva ore, apoi să-l gătiți la grătar sau la cuptor.
În acest articol am selectat marinadele noastre preferate pentru carnea de miel, indiferent că vorbim de friptură, cotlete sau bucăți de miel.
Ce este baițul și de ce este important cănd faci o friptură
Marinada este un amestec special de ingrediente care îmbunătățește gustul și textura diferitelor tipuri de carne. Este folosită în bucătăriile din întreaga lume, iar principiile de bază sunt întotdeauna aceleași.
Marinadele se potrivesc cu orice mod de gătit, dar sunt foarte potrivite pentru prepararea cărnii la grătar.
Cum funcționează marinada?
Nu numai că dau aromă, dar marinadele schimbă și textura cărnii făcând-o să fie mai fragedă.
De cele mai multe ori, amestecul are o anumită aciditate, fie că aceasta provine din oțet sau din citrice, cum ar fi sucul de lămâie, sau din enzime care se găsesc în mod obișnuit în fructe precum mango.
Această aciditate penetrează suprafața cărnii și o face mai fragedă și, de asemenea, permite ca aromele marinadei să pătrundă mai adânc.
Sarea are un rol special într-o marinadă. Înainte de toate, absoarbe umezeala din carne, ceea ce permite apoi ca atât umiditatea pierdută, cât și marinada să fie absorbite în carne printr-un proces numit osmoză.
Acest lucru permite ca aromele să fie absorbite mai adânc, iar utilizarea uleiului poate ajuta acest proces și mai mult, deoarece uleiurile sunt capabile să transporte arome de la usturoi, ceapă, condimente și ierburi.
De ce trebuie ținută la baiț / marinată carnea
Aromă
Pur și simplu, marinarea cărnii va adăuga mai multă aroma, în funcție de ingredientele folosite și de perioada de timp în care carnea stă la marinat.
Alegerile sunt nesfârșite atunci când vine vorba de crearea unei marinade, dar există câteva principii de bază care vor fi analizate mai jos.
Textură
O marinadă bună poate îmbunătăți considerabil textura cărnii. Aciditatea și enzimele descompun orice duritate a cărnii, iar uleiul și sarea adaugă mai multă umiditate.
Rezultatul este o carne incredibil de suculentă și fragedă, dar plină de aromă.
Ce conține marinada pentru carnea de miel?
Există câteva tipuri esențiale de ingrediente de pus într-o marinadă pentru a vă asigura că funcționează corect.
Sare
Sarea ajută aromele marinadei să pătrundă mai adânc în carne. Funcționează prin descompunerea unora dintre proteinele structurale care se găsesc pe suprafața cărnii, ceea ce permite ca alte arome găsite în marinadă să se infiltreze.
Această descompunere a proteinelor duce, de asemenea, la frăgezirea cărnii. În cele din urmă, sarea trage umezeala din carne, ceea ce permite apoi absorbția atât a sucului propriu, cât și al marinadei.
Se poate folosi sare simplă sau sosuri sărate, cum ar fi cel de soia.
Sarea este, de asemenea, deosebit de eficientă în scoaterea în evidență a celorlalte arome din marinadă.
Grăsime
Grăsimile joacă un rol foarte important în modul în care funcționează marinadele.
Grăsimile permit ca umiditatea cărnii să fie blocată astfel carnea nu se va usca prea tare. Grăsimile pot fi, de asemenea, folosite pentru a infuza arome, cum ar fi ceapa, usturoiul, ierburile și condimentele.
În cele din urmă, grăsimile sunt ideale pentru a echilibra aromele unei marinade iar carnea nu va fi prea sărată sau acidă.
În general, sunt folosite diferite tipuri de ulei, dar puteți folosi și iaurt sau chiar lapte de cocos, în funcție de ceea ce gătiți și de aromele pe care doriți să le creați.
Acid
Asemenea sării, și acizii ajută la descompunerea proteinelor găsite în carne, ceea ce poate îmbunătăți considerabil textura și, de asemenea, poate ajuta la aromarea cărnii.
Acizii adaugă, de asemenea, aromă unei marinade și pot fi folosiți pentru o notă de prospețime și aciditate.
Unele dintre cele mai comune elemente acide ale marinadelor includ sucul de lămâie, oțetul și chiar iaurtul.
Enzime
Având același scop ca și acizii, enzimele găsite în fructe sunt și mai eficiente în descompunerea proteinelor găsite în carne, adăugând, de asemenea, multă aromă.
Exemplele populare includ mango, ananas sau sucul de ananas, papaya, pepeni, smochine și chiar ghimbir, care se potrivesc foarte bine cu gustul cărnii.
Ierburi și condimente
Pur și simplu sunt prea multe pentru a fi enumerate și prea multe combinații.
Condimentele utilizate într-o marinadă pot include un amestec de orice, de la ierburi mediteraneene proaspete și gustoase, cum ar fi busuioc, oregano, cimbru, tarhon sau mentă, până la aromele picante, mai grele, găsite în bucătăria din Asia de Sud: chimen, coriandru, garam masala, și chilli. Alte opțiuni includ piper, tamarind și muștar.
Dulceață
Puțin zahăr în marinadă poate aduce cu adevărat profunzime și complexitate aromelor, în special pentru echilibrarea acidității. Se folosește, adesea, miere, sos barbeque, ketchup sau chiar băuturi răcoritoare.
Adăugarea de dulceață la o marinadă poate ajuta, de asemenea, proteinele din exteriorul cărnii să reacționeze mai repede la căldură, ceea ce va conferi un aspect plăcut și ușor carbonizat.
Cum se marinează carnea de miel
O modalitate foarte simplă de marinare a cărnii de miel este să adăugați toate ingredientele marinadei într-un bol și să amestecați bine.
Apoi puneți pur și simplu toată carnea în bol, asigurați-vă că fiecare bucată de carne este acoperită, acoperiți cu folie alimentară și puneți-l la frigider.
Puteți agita periodic bolul pentru a asigura o acoperire uniformă.
O altă modalitate ușoară este să scufundați fiecare bucată de carne în marinadă, apoi să le puneți într-o pungă pentru congelator.
Umpleți punga până la jumătate cu carnea, închideți ermetic pentru a preveni vărsarea, puneți la frigider și apoi agitați pungile periodic. Această metodă este deosebit de bună pentru a economisi spațiu în frigider.
Cât timp trebuie marinată carnea
Depinde în mare măsură de tipul de carne pe care îl pregătiți.
Unele tipuri de carne vor putea fi marinate mai mult timp pentru a spori aroma și textura, dar altele pot începe să se descompună dacă sunt lăsate prea mult timp.
Cu cât bucățile de carne sunt mai mici, cu atât vor absorbi mai mult marinada și, prin urmare, va fi nevoie de mai puțin timp.
Carnea roșie este perfectă pentru marinare și poate fi lăsată în baiț de la 24 de ore până la câteva zile.
Cât timp trebuie ținută la baiț carnea de miel
Puteți folosi aceeași marinadă pentru toate bucățile de miel.
Planificați marinarea cotletelor și a bucăților mici timp de aproximativ 4 până la 5 ore; bucățile mari, cum ar fi pulpa de miel, trebuie marinate timp de 8 până la 24 de ore. Dublați sau triplați rețeta pentru bucăți mai mari.
Procesul de marinare conferă aromă cărnii. Acidul din marinadă face ca țesutul să se descompună, permițând ca mai multă umiditate să fie absorbită.
Rezultatul va fi un preparat mai suculent. Este important să echilibrați marinada cu acid, ulei și condimente; prea mult acid poate fi dăunător cărnii, dezlipind stratul exterior.
Cum se gătește carnea de miel marinată
Cel mai bun mod de a găti carnea marinată este pe grătar sau, pe grill, la foc foarte mare.
Un cuptor foarte fierbinte este la fel de bun pentru o friptură delicioasă și ușor rumenită. Singurul lucru de care trebuie să vă asigurați este să rotiți tava în mod regulat pentru a se găti uniform.
Acesta este ultimul proces al marinadei, în care căldura din timpul gătirii reacționează cu ingredientele marinadei pentru a scoate în evidență toate aromele.
Rețete de baiț pentru carnea de miel
Aceste marinade pentru miel sunt foarte simplu de făcut și ar trebui să fie suficiente pentru până la 1 kg de miel, dar pot fi mărite sau reduse.
Pur și simplu amestecați toate ingredientele până când se combină complet, apoi acoperiți carnea cu marinadă, apoi lăsați aromele să se infuzeze complet punând carnea la frigider pentru cel puțin 5-6 ore - până la 24 de ore.
1.
Baiț pentru miel în stil grecesc
Această bait în stil grecesc poate fi aplicat pe orice tip de carne, dar funcționează deosebit de bine la miel.
Combinația mediteraneană de lămâie, ulei de măsline, usturoi, oregano și cimbru completează frumos orice fel de miel, de la cotlete, la pulpă și până la kebab de miel; poate fi nevoie să ajustați cantitatea de marinată în funcție de dimensiunea cărnii.
Lăsați carnea la marinat câteva ore, astfel încât aromele să se poată infuza.
Garniturile clasice în stil grecesc se potrivesc bine cu mielul marinat, inclusiv cu cartofi la cuptor sau cu o salată grecească crocantă. O porție sănătoasă de sos tzatziki este întotdeauna binevenită.
Ingrediente
- 2 lămâi
- 65 ml ulei de măsline
- 2 - 3 căței de usturoi, tocați
- 2 linguri frunze de oregano proaspete, tocate mărunt
- 1 linguriță frunze de cimbru proaspat, tocat grosier
- 1 frunză de dafin întreagă
- 1 linguriță sare de mare
- 1/4 linguriță piper negru macinat grosier
Mod de preparare
- Stoarceți 2 lămâi într-un castron mic.
- Stropiți încet cu ulei de măsline în timp ce amestecați. Acest lucru va ajuta la emulsionarea amestecului.
- Adăugați ingredientele rămase și amestecați.
- Lăsați amestecul să stea la temperatura camerei timp de 10 minute înainte de utilizare.
2.
Baiț pentru miel cu oțet balsamic
Nu numai că această marinadă are multă aromă, dar folosește și foarte puține ingrediente care se găsesc în mod obișnuit în dulap.
Are un amestec minunat de arome acidulate și dulci, echilibrat perfect, care creează un preparat de miel gustos și răcoritor.
Ingrediente
- 6 linguri ulei de măsline
- 4 linguri oțet balsamic
- 2 linguri de rozmarin uscat
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper negru
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele până când se combină complet.
Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
Vasul cu carne se pune la frigider pentru cel puțin 5-6 ore. Întorceţi carnea cu câteva ore înainte de a fi dată în cuptor, pentru a fi pătrunsă cât mai bine de baiţ.
3.
Baiț pentru miel cu miere și mentă
Menta și mielul merg fantastic împreună și se găsesc în combinație într-o mare varietate de bucătării din Europa, Orientul Mijlociu și Asia.
Această marinadă adaugă o prospețime incredibilă cărnii prin mentă, în timp ce mierea adaugă o dulceață subtilă.
Ingrediente
- 4 linguri ulei
- Sucul de la 2 lămâi
- 1 linguriță fulgi de ardei iute, după gust
- 2 linguri de miere
- 1 lingură mentă uscată
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele până când se combină complet.
Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
Vasul cu carne se pune la frigider pentru cel puțin 5-6 ore. Întorceţi carnea cu câteva ore înainte de a fi dată în cuptor, pentru a fi pătrunsă cât mai bine de baiţ.
4.
Baiț pentru miel în stil italian
Această marinadă în stil italian are o aromă bogată și complexă, care funcționează perfect cu carnea de miel. Se poate servi cu o varietate de garnituri, inclusiv legume la grătar, salată sau chipsuri.
Ingrediente
- Suc de la 2 lămâi
- 6 linguri ulei de măsline
- 3 linguri oțet de vin
- 4 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri de cimbru uscat
- 3 linguri de oregano uscat
- 3 linguri de busuioc uscat
- 2 linguri sare
- 1 linguriță piper negru
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele până când se combină complet.
Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
Vasul cu carne se pune la frigider pentru cel puțin 5-6 ore. Întorceţi carnea cu câteva ore înainte de a fi dată în cuptor, pentru a fi pătrunsă cât mai bine de baiţ.
5.
Baiț pentru miel, clasic, cu vin roșu
Ingrediente
- 60ml vin roșu
- 60 ml ulei de măsline
- 110 grame pastă de tomate
- 3 căței de usturoi tocați
- 2 linguri de oregano uscat
Modul de preparare este asemănător cu cele de mai sus.
6.
Baiț / marinadă pentru miel în stil românesc
Este bine să lași carnea în tavă, în marinadă cel puțin 8, 9 ore. Ideal este să stea de pe-o zi pe alta și să o întorci din când în când.
Ingrediente
- 250 ml vin alb
- 500 ml vin roșu
- 1 legătură usturoi verde
- 1 legătură ceapă verde
- 3 căței usturoi, tocati marunt
- 1 foaie dafin
- 100 ml ulei
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 2 crenguțe rozmarin
- 1/2 linguriță boabe coriandru pisate
- 1/2 linguriță mentă uscată
- piper boabe după gust
- piper măcinat
- sare
Cantitatea de baiţ (marinadă) trebuie să fie suficientă pentru îmbăierea cărnii. Se toarnă baiţul peste carne şi se trage deasupra o folie de plastic, de aluminiu ori se etanşeizează cu un capac pentru a sigila vasul şi a forţa aromele să se fixeze în carne.
De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, pască.