Loboda, cel mai bun înlocuitor verde al spanacului

Loboda poate fi considerată una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume, dar abia de curând a atras atenția ca o alternativă alimentară pentru spanac și mangold (sfecla elvetiana).

Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Bogată în antioxidanți ce luptă împotriva bolilor și cu un conținut mare de vitamine și minerale, loboda este de mai multe feluri, cele mai cunoscute fiind cele cu frunze roșii și verzi. Este ideală gătită la abur, dar și crudă, în salate.

Ușoară și cu o aroma asemănătoare sfeclei, are un gust mai sărat decât alte legume, deoarece mineralele din solul salin în care crește sunt stocate în frunzele sale.

Ce este loboda?

Loboda este o specie de plantă folosită ca legumă cu frunze, care era extrem de consumată înainte de spanac și care se mai cultivă și acum ca o alternativă a acestuia.

Planta este originară din Asia Centrală și cultivată pe scară largă în Canada, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă și întreaga Europă, cu excepția Insulelor Britanice și a Europei de Nord. Numele său provine din limba greacă, de la o specie de ierburi și arbuști.

Tipuri de lobodă

Frunzele de lobodă pot fi roșii, albe și verzi. Iar un detaliu mai puțin cunoscut este faptul că frunzele verzi ale lobodei erau folosite acum foarte mulți ani  în Italia, pentru a colora pastele.

Frunzele de lobodă roșie sunt numai bune pentru a face o supă acrișoară și delicioasă, iar cele mov sunt mai plăcute la vedere, deoarece colorează supa în violet. Dar, pot fi folosite și pentru o excelentă salată de primăvară.

Ce gust are loboda?

Loboda este o plantă destul de rezistentă și poate crește până la 6 metri înălțime, în funcție de soi și de sol.

Are o aromă acrișoară, ca de nucă verde, ce se pretează la salate, cartofi prăjiți și amestecuri de verdeață gătită.

Chiar dacă gustul este similar cu spanacul, loboda este mult mai blândă și are mai puțin acid oxalic decât acesta.

Calorii și valori nutriționale

Frunzele de lobodă conțin niveluri semnificative de vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, proteine, zinc, seleniu și fibre alimentare, toate acestea fiind benefice pentru sănătate în diferite moduri.

Loboda are 19 calorii / 100 grame.

Valorile nutriționale ale lobodei:

  • Calorii: 19 kcal/100grame
  • Glucide: 3 grame
  • Proteine: 1.7 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Grăsimi: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame
  • Sare: 0 grame

Beneficiile consumului de lobodă

Ca si în cazul altor verdețuri, loboda este esențială pentru o sănătate în parametri optimi. Printre beneficiile sale se numără și  capacitatea de a regla digestia alimentelor.

De asemenea, poate îmbunătăți sănătatea rinichilor, ne poate întări sistemul imunitar și sistemul cardiovascular. Loboda ne poate detoxifica sângele, poate preveni bolile cronice și anumite tipuri de cancer.

Previne cancerul

Loboda conține anumiți compuși antioxidanți ce pot scădea pericolul de dezvoltare a cancerului și, totodată, pot contracara radicalii liberi ce provoacă stres oxidativ în organele și celulele corpului.

Spre exemplu, nivelurile ridicate de antociani și caroteni din lobodă ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, la îmbunătățirea sănătății ochilor, a celei cardiovasculare și chiar la prevenirea anumitor mutații ale celulelor ce pot duce la cancer.

Stimulează metabolismul

Proteinele, mineralele și vitaminele din lobodă pot ajuta organismul, de la reglarea hormonală până la reacțiile enzimatice care sunt esențiale pentru menținerea funcționării corecte a corpului.

De asemenea, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează formarea globulelor roșii, circulația și oxigenarea țesuturilor și a organelor, crescând eficiența metabolică generală și menținându-vă corpul sănătos.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Ca și alte legume cu frunze, este foarte bogată în fibre alimentare, esentiale atunci când vine vorba despre sănătatea noastră digestivă.

Fibrele stimulează producerea sucului biliar, care, la rândul său, ajută la digestia alimentelor, protejează deșeurile care ar trebui eliminate din organism în timp, prevenind, prin urmare, diverse tipuri de probleme legate de digestie, cum ar fi constipația.

Mai multe cercetări au demonstrat că un consum regulat de lobodă poate preveni și riscul apariției diferitelor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, datorită prezenței compușilor anticancerigeni în conținutul său.

Întărește sistemul imunitar

Loboda este foarte bogată în de vitamina C, iar aceasta este de mare ajutor pentru imunitatea noastră, prevenind anumte tipuri de boli cauzate de bacterii, virusuri precum și de alți agenți patogeni.

Vitamina C este un antioxidant puternic, ce luptă împotriva radicalilor liberi și îi împiedică să acționeze în deteriorarea oxidativă a celulelor noastre sănătoase, prevenind astfel diferite tipuri de cancer legate de radiații.

În afară de asta, Vitamina C este benefică pentru a stimula producția de globule albe, elemente importante ale sistemului imunitar, care ne apără organismul de “agresorii” străini, precum bacteriile și virusurile.

Cercetările au dovedit că atunci când mâncăm lobodă ne crește imunitatea, astfel încât sistemul imunitar să ne poată proteja corpul de afectarea bolilor comune precum răceala, febra, gripa etc.

Îmbunătățește funcționarea rinichilor

Un alt beneficiu adus de această plantă în viața noastră este că are un ușor efect laxativ și diuretic.

Acest lucru ajută la purificarea rinichilor și la îndepărtarea rapidă a toxinelor, a sărurilor în exces, a apei și chiar a grăsimilor din organism.

Mai exact, atunci când urinați frecvent, puteți fi sigur că rinichii dumneavoastră funcționează așa cum trebuie. Și ar mai fi de spus că sănătatea vezicii biliare este îmbunătățită prin consumul de lobodă.

Previne anemia

La fel ca toți ceilalți membri ai “familiei” sale, loboda poate face minuni pentru persoanele care au risc de anemie.

Fierul din lobodă ajută corpul să mențină un număr mare de celule roșii în sânge, să țină hormonii sub control și, mai mult, să mențină nivelul de hemoglobină din organism.

Acest lucru este foarte util pentru femeile însărcinate întrucât se poate preveni astfel degradarea neuronală la bebeluși.

Păstrează inima sănătoasă

Printre altele, loboda este bogată în cantități mari de fibre alimentare și are un conținut scăzut de calorii, tocmai bine pentru inima dumneavoastră.

Este o sursă potențială de potasiu, iar fibrele alimentare reprezintă o o soluție ideală pentru a vă menține inima sănătoasă.

Potasiul acționează ca un vasodilatator pentru a se asigura că inima funcționează corect, iar fibrele îndeplinesc funcția de a menține un flux sanguin adecvat prin arderea colesterolului excesiv din artere.

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Loboda este extrem de bogată în diverse tipuri de minerale precum calciu, magneziu, fosfor și mangan, iar toate acestea joacă un rol deosebit de important pentru a ne menține oasele mai puternice și sănătoase, prevenind și diferite tipuri de boli, precum osteoporoza.

Unele studii au arătat foarte clar că un consum regulat de lobodă poate îmbunătăți densitatea osoasă, le menține puternice la bătrânețe și poate preveni riscul de osteoporoză.

Menține tensiunea arterială în parametri normali

După numeroase studii, a fost demonstrat faptul că dacă mâncați frecvent de lobodă tensiunea arterială se păstrează la un nivel relativ normal, datorită prezenței potasiului din belșug în conținutul său.

Acesta acționează ca un vasodilatator, ceea ce înseamnă că scade tensiunea din vasele de sânge și oferă o trecere lină a acestuia prin artere. Reducerea tensiunii arteriale ajută la prevenirea diferitelor tipuri de boli cardiovasculare, a infarctului, a accidentelor vasculare sau cerebrale.

Contraindicații / Efectele adverse ale consumului de lobodă

Loboda conține o cantitate mare de acid oxalic, iar asta înseamnă că, în cazul în care suferiți de pietre la rinichi, litiază biliară sau gută, ar fi mai bine să evitați consumul ei.

În plus, prezența unui număr mic de saponină în semințele de lobodă scoate la iveală faptul că ar putea fi otrăvitoare. Dar, din fericire, sunt rareori dăunătoare, deoarece organismul le absoarbe doar în cantități foarte mici.

Iar în cee ce privește frunzele mai bătrâne, se recomandă să le fierbeți înainte de a le mânca, deoarece sunt puțin amare și aspre la gust.

Loboda în dietă

Pentru cei care țin un program de slăbit, loboda este un super-alimentul, întrucât conține o cantitate mare de fibre alimentare și este săracă în calorii.

Fibrele alimentare ne ajută să ne simțim stomacul mai plin pentru o perioadă mai lungă perioadă de timp, astfel încât să nu simțim senzația de foame și ne controlează astfel nevoia de a mânca de mai multe ori, acesta fiind și principalul motiv al obezității.

În afară de asta, loboda are un conținut foarte scăzut de calorii, așa că un consum cu regularitate poate reduce aportul zilnic de calorii, ceea ce determină, normal, reducerea greutății corporale.

Cum se mănâncă loboda?

De obicei, loboda este folosită la fel ca spanacul. O puteți consuma crudă în salate, gătită la abur sau în tocăniță.

Frunzele mai tinere tind să fie mai bune pentru consumul crud, în timp ce frunzele mai mature reprezintă un înlocuitor bun pentru spanac.

Când gătiți sau vă planificați mesele, gândiți-vă la toate rețetele în care ați fi folosit în mod normal spanac și îl puteți înlocui cu lobodă: pizza, paste, supă, risotto... și lista poate continua.

Amintiți-vă doar de aroma sa ușor sărată și reduceți astfel cantitatea de sare pe care o adăugați.

Cum se păstrează loboda?

Așa cum se întâmplă în cazul celor mai multe verdețuri fragede cu frunze, loboda nu se păstrează bine pentru foarte mult timp.

Odată recoltată, puteți așeza frunzele între straturi de prosoape de hârtie la frigider pentru câteva zile, pentru că mai apoi se ofilește și devine moale.

Se poate congela?

Loboda crudă nu îngheață bine, așa că, dacă doriți să păstrați pentru iarnă, mai întâi trebuie să o fierbeți, să o tocați și să o puneți în pungi pentru congelator.

În acest fel, atunci când aveți poftă, pur și simplu goliți punga într-o oală cu supă sau sos de paste, fără a fi nevoie să o pregătiți înainte.

Și, cu siguranță nu ați știut toate acestea, așa că, atunci când vine primăvara, mergeți la piață și cumpărați lobodă cât mai des!