Vrei să impresionezi? Încearcă rețeta originală de Tort Pădurea Neagră cu vișine și ciocolată. O rețetă clasică, delicioasă și ușor de preparat. Învață cum să faci acest tort uimitor, cu blaturi de ciocolată, cremă de frișcă și cireșe aromate.

Tort Pădurea Neagră. Rețeta originală cu vișine și ciocolată

Tortul Pădurea Neagră este un desert tradițional german, care se bucură de o popularitate internațională. Este un tort cu blat de ciocolată, umplutură de vișine și glazură de ciocolată. Tortul este însiropat cu sirop de vișine și decorat cu vișine proaspete sau din compot, bucăți de ciocolată și frișcă.

Istorie și origine

Acest tort delicios are rădăcini germane și este cunoscut în Germania sub numele de Schwarzwälder Kirschtorte. Numele se traduce literalmente ca "tortul cu cireșe din Pădurea Neagră". Pădurea Neagră este o regiune montană din sud-vestul Germaniei, faimoasă pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru produsele sale, inclusiv cireșele și lichiorul de cireșe numit Kirsch sau Kirschwasser.

În ceea ce privește originea exactă a tortului, există mai multe teorii, dar cea mai acceptată este că a fost creat în secolul al XX-lea. Tortul a devenit popular în Germania și în alte părți ale lumii în mare parte datorită combinației sale unice de ingrediente: blatul de cacao, frișca, cireșele și lichiorul Kirsch. Acesta din urmă este un element cheie care conferă tortului un gust distinctiv și autentic.

În timp, tortul Pădurea Neagră a căpătat o reputație internațională, fiind servit în restaurante și cofetării din toată lumea. De-a lungul anilor, au apărut și numeroase variante ale rețetei originale, adaptate la gusturile și preferințele locale. Cu toate acestea, în Germania, există standarde stricte pentru ce poate fi considerat un adevărat Schwarzwälder Kirschtorte, incluzând utilizarea obligatorie a lichiorului Kirsch.

Blatul de cacao

Rețeta autentică pentru blatul de tort Pădurea Neagră folosește multe ouă și foarte puțină grăsime. Spre deosebire de blatul tipic de tort cu ciocolată, care este moale și umed, blatul german nu conține lapte, lapte bătut sau smântână. Torturile din țările germanofone sunt, în general, mai puțin umede.

Această diferență are sens: blatul mai uscat absoarbe mai bine siropul de cireșe, în timp ce un blat american obișnuit s-ar înmuia prea tare și s-ar dezintegra.

Ce tip de cacao să folosesc?

Ai nevoie de pudră de cacao Olandeză alcalinizată. Acest tip de cacao este cel mai des întâlnit în Europa. Dacă ai utiliza cacao naturală, blatul tău n-ar mai crește corespunzător.

Ce tip de cireșe să folosesc?

Optează pentru cireșe roșii acre, conservate în apă. Apa se va folosi pentru a face siropul de cireșe. Dacă preferi cireșe maraschino, cireșe negre sau cireșe dulci în sirop gros, reține că umplutura va fi mult mai dulce și va avea un gust diferit față de rețeta originală. Ca alternativă, poți folosi cireșe proaspete sau congelate (dezghețate în prealabil) și sucul lor.

Cu ce pot înlocui lichiorul Kirschwasser?

Rețeta originală folosește Kirschwasser, un tip de lichior transparent făcut din cireșe Morello. Dar, dacă nu ai Kirschwasser, poți folosi orice tip de lichior de cireșe, rom sau coniac. Dacă vrei o variantă fără alcool, poți folosi sucul de cireșe.

Cum să îl asamblezi

Tradițional, tortul Pădurea Neagră are trei sau patru straturi de blat, între care se adaugă frișcă și umplutură de cireșe. În plus, este decorat cu mai multă frișcă, cireșe și fulgi de ciocolată.

Întregul blat de cacao se coace într-o singură tavă, apoi se taie în mai multe straturi. Asamblarea tortului se face de sus în jos, în următoarea ordine:

  • Strat de blat de cacao (toate straturile sunt înmuiate în sirop de cireșe) - partea de sus
  • Umplutură de cireșe
  • Frișcă
  • Alt strat de blat de cacao
  • Umplutură de cireșe
  • Frișcă
  • Strat de blat de cacao - partea de jos

Rețeta originală de tort Pădurea Neagră

Preparare 1 oră
Gătire 35 minute
Timp total 1 oră și 35 minute

Ingrediente

Pentru blatul de cacao

  • 6 ouă mari
  • 200 grame zahăr alb granulat
  • 60 grame unt nesărat, topit
  • 1 pastă de vanilie (sau 1 linguriță extract de vanilie)
  • 150 grame făină albă, pusă cu lingura și nivelată
  • 40 grame cacao procesată cu alcalini (dutch-processed), pusă cu lingura și nivelată
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1/2 linguriță sare

Pentru umplutura de cireșe

  • 450 grame cireșe acre din conservă, în apă, scurse (nu arunca toată apa)
  • 4 lingurițe amidon de porumb
  • 120 ml apă din conserva de cireșe, separată
  • 60 ml kirsch
  • 75 grame zahăr alb granulat

Pentru frișcă

  • 720 ml frișcă lichidă pentru bătut
  • 50 grame zahăr alb granulat

Pentru decor

  • frișcă adițională, fulgi de ciocolată și cireșe, cât îți place

Mod de preparare

Pregătirea blatului

Încălzește cuptorul la 160°C. Pune hârtie de copt pe fundul și pe lateralele unei forme de copt cu diametrul de 23 cm și lasă-o deoparte.

Într-un castron mare, folosind un mixer electric cu tel, mixează ouăle, zahărul, untul și vanilia timp de aproximativ 3 minute, până devin cremoase.

Cerni făina, cacaua, praful de copt și sarea direct în compoziția de ouă și amestecă doar până când se combină bine, aproximativ 1 minut. Toarnă aluatul în tava pregătită și coace-l timp de 30-35 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Lasă să se răcească în tavă timp de 15 minute, apoi transferă pe un grătar până când se răcește complet.

Prepararea umpluturii de cireșe

Pune cireșele scurse într-un castron și lasă-le deoparte.

Într-un castron mic, amestecă amidonul de porumb cu 60 ml apă din cireșele din conservă și lasă deoparte.

Într-o cratiță cu fund gros, adu la fierbere restul de 60 ml apă de cireșe, lichiorul de cireșe și zahărul. Adaugă amestecul de amidon și gătește 1-2 minute, amestecând constant, până se îngroașă ca un sirop. Toarnă peste cireșele scurse și lasă să se răcească complet.

Cum prepari frișca

Într-un alt castron mare, bate frișca la viteză medie-mare până formeză vârfuri moi, apoi adaugă zahărul și mixează până se formează vârfuri rigide. Ai grijă să nu mixezi prea mult pentru că se taie.

Asamblarea tortului

Taie blatul de tort orizontal de două ori, pentru a obține trei straturi.

Așază primul strat de blat pe un platou și însiropează-l cu siropul de cireșe. Întinde frișcă și adaugă un inel suplimentar de frișcă pe margini. Folosește aproximativ o șesime din frișcă. Apoi adaugă jumătate din umplutura de cireșe și sirop peste frișcă, dar în interiorul inelului de frișcă. Adaugă mai multă frișcă peste cireșe și distribuie uniform.

Plasează al doilea strat de blat deasupra și repetă procesul.

Plasează ultimul strat de blat deasupra și întinde restul de frișcă pe întreg tortul și pe laterale.

Dă tortul la frigider timp de cel puțin 4 ore, de preferință peste noapte.

Decorarea tortului Pădurea Neagră

Decorarea tortului Black Forest poate fi una dintre cele mai distractive și creative părți ale procesului. În Germania, este de obicei acoperit cu un strat subțire de frișcă, presărat cu ciocolată rasă și apoi decorat cu cireșe fără sâmburi sau cireșe cocktail. Asta e stilul clasic.

  • Frișcă: Întinde un strat subțire de frișcă pe toate părțile și pe partea de sus a tortului. Poți folosi o spatulă sau un poș pentru a-l face uniform.
  • Ciocolată rasă: Folosește un peeler de legume sau o răzătoare pentru a face fulgi de ciocolată neagră. Presară aceștia generos peste frișcă.
  • Cireșe: Plasează cireșele fără sâmburi sau cireșele cocktail pe partea de sus, fie într-un cerc în jurul marginii, fie într-un model la alegere.

În final, e tortul tău, deci simte-te liber să fii creativ. Poți adăuga și alte detalii, cum ar fi un strop de cacao, câteva frunze de mentă pentru un pop de culoare sau chiar niște nuci mărunțite dacă te simți aventuros.

Tips & tricks

Nu coace prea mult blatul

Foarte important. Dacă le coci prea mult, blaturile devin uscate. Fiecare cuptor e diferit, așa că e bine să verifici cu o scobitoare dacă sunt gata. Dacă scobitoarea iese curată sau doar cu câteva firimituri, ești pe drumul cel bun.

Pregătește tortul cu o zi înainte

Acest tort e mai gustos dacă are timp să stea puțin la frigider. Făcând blatul și asamblând tortul cu o zi înainte siropul de cireșe va pătrunde mai bine in blaturi, făcându-le mai suculente. Și frișca se va întări frumos. Trebuie doar să îl ții la frigider.

Alte sfaturi:

  • Asigură-te că toate ingredientele, cum ar fi ouăle și untul, sunt la temperatura camerei. Asta ajută la amestecarea mai ușoară.
  • Siropul de cireșe: Nu sări peste acest pas când asamblezi tortul. Dă tortului gustul unic și suculent.
  • Frișca: Ai grijă să nu o bați prea tare. Vrei vârfuri ferme, dar nu unt. Dacă o bați prea mult, poți strica textura.
  • Asamblarea: Când pui straturile, fă un „zid” mic de frișcă în jurul marginilor. Asta ajută la ținerea umpluturii de cireșe la locul ei.

Variante și adaptări ale rețetei originale

Dacă vrei să faci o versiune fără alcool, poți să înlocuiești lichiorul de cireșe cu suc natural de cireșe sau cu o esență de cireșe.

Dacă nu ești un mare fan al cireșelor, poți să folosești alte fructe ca zmeura, căpșunile sau fructele de pădure. Fă umplutura în același fel, doar înlocuiește cireșele cu fructele tale preferate.

Pentru o versiune fără gluten, înlocuiește făina normală cu făină fără gluten. Asigură-te că și praful de copt pe care îl folosești este fără gluten.

Dacă vrei să faci tortul un pic mai special, adaugă un strat de ganache de ciocolată între straturile de blat sau chiar peste tot tortul.

Poți să folosești aceeași rețetă pentru a face mini-torturi. Doar ajustează timpul de coacere și asamblează-le individual.

Perechea perfectă: ce băutură să alegi

Un vin spumant sau chiar un șampanie pot să completeze foarte bine textura cremoasă și gustul bogat al tortului. Dulceața moderată și bulele fine pot să echilibreze gusturile și să adauge un pic de "sclipire" la desert.

Un ceai negru robust sau chiar un Earl Grey pot să meargă foarte bine cu complexitatea aromelor din tortul Pădurea Neagră. Nuanțele de bergamotă din Earl Grey pot aduce un contrast interesant cu cireșele și ciocolata.

O cafea bine făcută, fie ea espresso sau americano, poate să fie o alegere clasică. Amărăciunea cafelei poate să echilibreze dulceața tortului și să sublinieze gustul de ciocolată.

Dacă vrei să mergi pe o notă mai indulgentă, un lichior de cireșe sau chiar un kirsch (dacă vrei să păstrezi tema originală a tortului) pot să fie o alegere excelentă. Acesta poate să amplifice gustul de cireșe din tort.

Pentru o opțiune mai simplă și non-alcoolică, un pahar de lapte rece poate să fie surprinzător de potrivit. Este o alegere bună mai ales pentru copii sau pentru cei care preferă ceva mai ușor.