Ciorba de perișoare este una dintre cele mai gustoase ciorbe din bucătăria românească. Cu toate acestea, multe gospodine consideră că este pretențioasă și greu de făcut, din cauza perișoarelor.

Ciorbă de perișoare - cea mai simplă rețetă

La fel ca ciorba de burtă, și ciorba de perișoare este una de inspirație turcească la origini și se găsește și acum în bucătăria turcilor, sub denumirea de Köfte Çorbası (adică ciorbă de chiftele, în traducere).

Sigur că fiecare bucătărie a păstrat și îmbunătățit o anumită rețetă și un anumit mod de preparare, iar ciorba de perișoare pe care o cunoaștem astăzi are mai multe versiuni, în funcție de zone ale țării și de rețetele care s-au transmis din generație în generație.

Și totuși, gustul ciorbei de perișoare este asemănător, indiferent unde ai mânca-o, la fel și rețeta, cu mici variațiuni. Ciorba de perișoare se poate face din carne de porc, vită, sau amestec, precum și din carne de curcan.

În funcție de preferință, poate fi dulce sau acră. Unele gospodine aleg să pună orez în perișoare, în timp ce altele nu. Astăzi vă prezentăm o rețetă (aproximativ) universală de ciorbă de perișoare, care poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Rețeta de ciorbă de perișoare

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g carne tocată (vită, porc sau amestec)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 păstârnac
  • 2 roșii mari
  • 5 linguri de orez
  • 2 linguri de făină
  • 2-3 linguri ulei
  • un ou
  • sare
  • piper
  • borș (opțional)
  • verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean)

Mod de preparare

Legumele în afară de o ceapă se toacă mărunt și se pun într-o oală, cu câteva linguri de ulei. Se călesc câteva minute, după care se adaugă 2-3 litri de apă. Aceasta va fi baza ciorbei de perișoare.

Separat, puneți la fiert într-un ibric sau o oală mai mică 2 linguri de orez.

În timp ce zeama și legumele fierb, preparați perișoarele din: carnea tocată, orezul prefiert, sare, piper, oul crud, făină și mărar tocat fin.

Lăsați compoziția câteva minute să se ”lege”, iar între timp puneți celelalte 3 linguri de orez să fiarbă împreună cu zeama și cu legumele.

Formați perișoarele cu mâna, sub formă de bile. Puneți perișoarele în zeamă, adăugați și roșiile decojite și tăiate cubulețe, dați focul mic și lăsați să fiarbă 20-30 de minute.

La final, potriviți gustul de sare și piper, adăugați borș, dacă vă place, mai lăsați câteva minute, apoi opriți focul.

Puneți verdețuri proaspete deasupra și serviți cu smântână și ardei iute.

Poftă bună!

Moduri de a face ciorba de perișoare mai sănătoasă

  • Folosește carne slabă: Optează pentru carne de pui sau curcan în loc de porc.
  • Orez brun: Alege orez brun în loc de orez alb pentru un plus de fibre și nutrienți.
  • Legume: Adaugă mai multe legume pentru a crește conținutul de vitamine și fibre.
  • Controlul porțiilor: Fii atent la cât de multă ciorbă consumi, deoarece caloriile se adună rapid.

Beneficii pentru sănătate

Ciorba de perișoare poate fi o opțiune nutritivă dacă este făcută corect. Carnea și ouăle oferă proteine de înaltă calitate, care sunt esențiale pentru repararea țesuturilor și menținerea masei musculare. Legumele aduc un plus de vitamine și antioxidanți care ajută la fortificarea sistemului imunitar. De asemenea, poți să optezi pentru o versiune cu mai puține grăsimi saturate, alegând carne slabă și folosind uleiuri sănătoase.

Fiind o ciorbă lichidă, ajută la hidratare și poate fi ușor de digerat. Fibrele din legume și orez brun pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Cu toate acestea, este important să nu exagerăm cu porțiile, deoarece un aport caloric prea mare și prea multă grăsime saturată pot avea efecte negative asupra sănătății cardiovasculare.