Mâncarea de spanac la cuptor este deliciul tuturor iubitorilor de spanac! Spanac, cașcaval și o notă de nucșoară, este garnitura perfect sănătoasă pentru aproape orice masă.

Mâncare de spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

Garniturile ușor de făcut, precum piureul de cartofi, fasolea verde cu smântână și alte feluri de carbohidrați pot fi acum date la o parte pentru… ceva cu adevărat verde. Un fel de mâncare ce vă va da o senzație de bine pentru că este de-a dreptul delicioasă!

Ce ingrediente folosim pentru mâncarea de spanac

Spanac - Pentru această rețetă specială, este mai simplu să cumpărați spanac congelat. Este mai ușor de dezghețat și mai mult, săriți peste pasul de a-l fierbe, ceea ce vă va face să scutiți timp. Dacă folosiți spanac proaspăt, trebuie fiert înainte.

Usturoi - Un pic de usturoi dă gustul ideal. Și dacă vreți ca spanacul să aibă o aromă specială, folosiți mai mult. De asemenea, pentru un gust mai bun, zdrobiți usturoiul în loc să îl tocați, astfel încât să fie adăugat uniform în conținut.

Cașcaval - Deoarece mâncarea de spanac este foarte sănătoasă, folosiți doar 80 de grame de cașcaval cu un conținut scăzut de grăsimi.

Puteți înlocui cașcavalul cu o brânza Cheddar cu conținut redus de grăsimi. Este important de știut că brânza Cheddar cu un conținut scăzut de grăsimi are același gust cu cea mai grasă, așa că nu vă faceți griji!

Nucşoară - Combinația de nucșoară condimentată, caldă, cu spanac este deosebită. Așadar, oferiți mâncării cu spanac o aromă ușoară de nucă doar prin acest ingredient special.

Brânză de vacă - Poate părea un ingredient ciudat, dar va oferi un gust pufos mâncării cu spanac. De asemenea, o altă parte bună este că adaugă un plus de proteine. Ar fi indicat să folosiți brânză de vaci cu 4% grăsime, dar o puteți alege în funcție preferințe.

Sare - Atât brânza de vaci, cât și cașcavalul au sare în conținutul lor, așa că trebuie doar să adăugați puțin în plus. Cel mai bine este să presărați un praf de sare la început și apoi puneți după gust înainte de a o introduce la cuptor.

Ouă - Un ou leagă mâncarea și va avea astfel o textură asemănătoare unui sufle.

Rețeta de mâncare de spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

Preparare 5 minute
Gătire 30 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 500 de grame de spanac congelat
  • 1 ou mare
  • 1/4 linguriță de sare
  • 80 de grame de brânză de vaci
  • 1/2 linguriță de nucsoară măcinată
  • 80 de grame de cașcaval ras, cu conținut scăzut de grăsimi
  • 2 linguri de pesmet simplu
  • 1 cățel mare de usturoi zdrobit

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade C. În acest timp, storceți bine spanacul pentru a nu rămâne apă. Când folosiți spanac congelat, ce a fost dezghețat, este foarte important să eliminați tot excesul de umiditate.

Ca și modalitate simplă, puteți dezgheța spanacul într-o strecurătoare sub apă caldă. Folosiți-vă mâinile pentru a stoarce tot surplusul de apă din spanac și apoi transferați-l într-un castron.

Adăugați toate ingredientele în bolul cu spanac și amestecați până când se combină. Se asezonează dupa gust cu sare si piper.

Turnați amestecul de spanac într-o tavă unsă cu unt. Introduceți la cuptor și coaceți până când se rumenește, timp de aproximativ 30 de minute.

Trucuri pentru cea mai bună mâncare de spanac

Pentru a vă ieși așa cum trebuie această budincă, este foarte important să eliminați toată apa din spanac. În plus, în loc să vă folosiți mâinile, puteți folosi și un șervețel pentru a absorbi orice exces de umiditate.

De altfel, în funcție de preferinețe dumneavoastră, puteți schimba cașcavalul cu brânza Cheddar, parmezan sau Gruyere. Și dacă vă place brânza grasă și vreți să o folosiți, nu este nicio problemă și nu va fi un surplus de calorii pentru că se adaugă în cantitate mică.

Iar dacă vă place mai aromat, vă oferim un pont: presărați puțină scorțișoară. În schimb, dacă vreți să fie mai cremoasă, adăugați câteva linguri de brânzică moale, de casă.

Cum se păstrează mâncarea cu spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

Dacă ați terminat de mâncat și v-a mai rămas sau ați gătit de la început mai mult, este bine să țineți cont de faptul că mâncarea  cu spanac rezistă la frigider 3-4 zile.

Pentru a păstra ceea ce v-a rămas, procedați astfel:

  • Lăsați budinca să se răcească până ajunge la temperatura camerei
  • Acoperiți vasul cu folie de plastic sau transferați porții individuale într-un recipient ermetic (caserolă)
  • A se păstra la frigider

Cum să reîncălziți mâncarea cu spanac?

Această mâncarea cu spanac delicioasă și cremoasă se reîncălzește foarte ușor! Ba chiar, o puteți pregăti cu o zi înainte și să o reîncălziți atunci când aveți poftă. Sau puteți păstra ceea ce v-a rămas pentru cine ușoare!

La cuptor (metoda recomandată): Scoateți budinca din frigider și lăsați-o să stea pe blat în timp ce preîncălziți cuptorul la 180 de grade C. Acoperiți ușor partea de sus a vasului cu folie și coaceți timp de 20-30 de minute sau până când se încălzește.

La cuptorul cu microunde (excelent dacă v-a rămas o singură porție): Transferați o mică parte din budincă într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde. Adăugați un strop de smântână sau lapte. Puneți la microunde la 60% putere timp de 1 minut. Se amestecă. Apoi continuați să încălziți la microunde, verificând la intervale de 1 minut, amestecând bine, până când se încălzește. Timpul exact de gătire va depinde de cantitatea pe care o reîncălziți.

Cum se congelează mâncarea cu spanac

Din fericire nu este nicio problemă dacă o păstrați la congelator, însă citiți indicațiile de mai jos pentru a nu da greș!

Pentru congelare: Pregătiți și coaceți budinca, așa cum spun instrucțiunile rețetei. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Înfășurați apoi vasul într-un strat de folie de plastic, urmat de un strat de folie de aluminiu. Păstrați la congelator până la 3 luni.

Pentru utilizare: Dezghețați caserola la frigider peste noapte. Reîncălziți conform instrucțiunilor de mai sus.

Ce puteți face dacă vă mai rămâne mâncare cu spanac

Nu aruncați resturile rămase!! Această budincă cu spanac este extrem de versatilă și poate fi transformată în aproape orice!!

12 moduri de a reutiliza mâncarea cu spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

  1. Serviți-o ca pe un topping sau un sos: Serviți această mâncare la fel ca pe alte sosuri cu felii de pâine prăjită, grisine, chipsuri sau legume proaspete!
  2. Ciuperci: Folosiți spanacul ca o umplutură ușoară pentru ciuperci umplute!
  3. Ouă: Poșați ouăle, serviți-le peste spanac și stropiți totul cu sos olandez.
  4. Sandwich cu ouă: Așezați ouăle prăjite, spanacul și felii de brânză într-o chiflă!
  5. Omletă sau tartă: Faceți o omletă sau o tartă cu spanac! Încercați să adăugați slănină, pui la rotisor sau șuncă pentru un plus de proteine!
  6. Brânză la grătar: Întindeți budinca pe o felie groasă de pâine. Acoperiți cu mozzarella și încă o felie de pâine. Prăjiți sau puneți pe grătar sandvișul până când brânza se topește.
  7. Quesadilla: Aceeași idee ca mai sus! Umpleți tortilla cu spanac, brânză mozzarella și orice alt topping care vă place. Prăjiți sau coaceți quesadilla până când brânza se topește.
  8. Piure: Amestecați spanacul în piureul de cartofi pentru un plus de aromă!
  9. Paste cremoase: Se amestecă pastele “al dente” cu restul de budincă de spanac. Adăugați puțină mozzarella și apă în paste pentru a crea un sos cremos!
  10. Lasagna: Adăugați budinca cu spanac rămasă ca strat în lasagna!
  11. Umplutură: Folosiți restul ca umplutură pentru piept de pui, friptură de vită sau somon!
  12. Încercați ca topping pentru pizza: întindeți restul de budincă de spanac pe aluatul de pizza. Acoperiți-l cu roșii uscate, mozzarella, bucățele de anghinare și fulgi de ardei roșu pentru o seară de pizza în familie!

Cât de sănătoasă este mâncarea de spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

În timp ce spanacul este bogat în potasiu, vitamina C și vitamina D, din păcate, mâncarea poate deveni și un fel de mâncare nesănătos. Această rețetă folosește brânză pentru a crea sosul alb cremos. Nu uitați, trebuie consumată cu moderație!

12 antreuri potrivite pentru mâncarea de spanac la cuptor

  1. Fripturi (filet mignon, ribeye, T-bone)
  2. Friptură de vită (mușchi, vrăbioară, rasol, coastă)
  3. Burgeri
  4. Friptură de pui
  5. Piept sau pulpe de pui
  6. Muschiulet de porc
  7. Cotlet de porc
  8. Friptură de curcan
  9. Șuncă
  10. Somon
  11. Creveți
  12. Piept de rață

9 garnituri pentru mâncarea de spanac la cuptor, cu brănză și cașcaval

Toate aceste opțiuni sunt simplu de realizat, iar mâncarea cu spanac va fi, cu certitudine, pe podium. Membrii familiei sau musafirii dumneavoastră vor fi încântați!

  1. Salată: O salată Caesar reprezintă o asociere clasică!
  2. Cartofi: cartofii copți, cartofii gratinați, cartofii prăjiți și piureul de cartofi sunt toate opțiuni grozave!
  3. Cartofi dulci: folosiți cartofi dulci la cuptor și va fi un deliciu!
  4. Ciuperci: ciupercile sote sunt o varianță bună de luat în calcul!
  5. Varză de Bruxelles gratinată: Pentru că brânza peste brânză este întotdeauna o alegere bună!
  6. Mac & Cheese: brânza este delicioasă și nu uitați, puteți adăuga homar pentru un gust special
  7. Morcovi glazurati: morcovii fragezi, într-o glazură simplă, sunt perfecți pentru mâncarea de spanac
  8. Sparanghel: sparanghelul proaspăt la cuptor este simplu și clasic, dar întotdeauna o garnitură la înălțime!
  9. Legume de sezon trase la tigaie: prăjiți legumele de sezon preferate pentru un amestec ușor și colorat!