Checul cu lămâie și mac este un desert de efect, delicios și foarte simplu de făcut, din ingrediente accesibile. Îndulcește-ți ziua cu acest chec cu mac și aromă răcoritoare de lămăie.
Pregătirea acestuia durează foarte puțin, iar textura sa pufoasă și gustul deosebit îl fac să fie un preparat ce merge perfect lângă cafea, ceai sau lapte cald.
Checul cu lămâie nu este doar un desert deosebit de gustos, ci conține și nutrienți. Semințele de mac reprezintă o sursă excelentă de calciu și fier. Acestea conțin și proteine și fibre.
Rețeta de chec cu lămâie și mac
Ingrediente
Ingrediente pentru blat
- 380 de grame de făină
- O jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu
- O jumătate de linguriță de sare
- 35 de grame de semințe de mac
- 220 de grame de lapte bătut cu conținut scăzut de grăsime
- Coaja rasă fină de la 3 lămâi
- Două linguri de suc proaspăt de lămâie
- 220 de grame de unt nesărat, înmuiat
- 450 de grame de zahăr granulat și încă puțin pentru tigaie
- 3 ouă mari
Ingrediente pentru sirop
- 60 de mililitri de apă
- 50 de grame de zahăr granulat
- 1,5 linguri de suc proaspăt de lămâie
Ingrediente pentru glazură
- 130 de grame de zahăr pudră
- Două linguri de suc de lămâie proaspăt stors
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius și așezați un grătar de cuptor la mijlocul acestuia. Ungeți o tavă de pâine cu unt și tapetați-o cu făină sau acoperiți-o cu hârtie de copt.
Într-un bol mediu, amestecați făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și semințele de mac. Separat, într-un bol mai mic, amestecați laptele bătut, coaja și sucul de lămâie.
În bolul unui mixer, amestecați untul și zahărul, la viteză medie, timp de trei sau patru minute, până când obțineți o cremă pufoasă. Răzuiți marginile bolului, după care încorporați ouăle pe rând, mixând bine după fiecare în parte. Răzuiți din nou părțile laterale ale bolului.
După aceea, cu mixerul la viteză mică, mixați un sfert din amestecul de făină, apoi o treime din amestecul de lapte bătut. Mixați încă un sfert din amestecul de făină, apoi încă o treime din amestecul de lapte bătut.
Repetați cu încă un sfert din amestecul de făină și cu restul amestecului de lapte bătut. În cele din urmă, mixați amestecul de făină rămas. Răzuiți marginile și fundul bolului și amestecați rapid cu o spatulă de silicon pentru a vă asigura că toate ingredientele sunt bine încorporate.
Turnați aluatul gros astfel obținut în tava pregătită și neteziți partea de sus cu o spatulă de silicon. Lăsați checul la copt timp de 65 până la 75 de minute sau până când partea de sus a acestuia devine aurie, iar scobitoarea introdusă în el iese curată. Lăsați checul la răcit în tavă, timp de zece minute, pe grătarul aragazului sau pe un tocător de lemn.
Cât timp checul se răcește, pregătiți siropul. Amestecați apa și zahărul granulat într-o cratiță și aduceți siropul la punctul de fierbere. Apoi, luați-l de pe foc și adăugați sucul de lămâie.
Răsturnați checul cald pe grătar. Atenție! Puneți sub grătar o hârtie de copt sau folie de aluminiu, pentru că se va scurge sirop. Abia apoi, ungeți checul cu sirop, treptat, lăsând blatul să îl absoarbă. Este important să aveți răbdare în această etapă a rețetei.
Lăsați checul cu lămâie și mac să se răcească complet, pentru aproximativ o oră. Când checul este rece, transferați-l cu grijă pe un platou de servire.
Glazurarea checului cu lămâie și mac
Pentru a pregăti glazura checului cu lămâie și mac, tot ce trebuie să faceți este să amestecați zahărul pudră și sucul de lămâie într-un bol mic, până când cele două ingrediente se omogenizează complet.
Dacă este nevoie, adăugați mai mult zahăr pudră pentru a obține o glazură groasă și opacă. Glazura ar trebui să fie mai groasă decât ați crede. Este de preferat ca aceasta să aibă consistența mierii de albine sau a melasei.
Turnați glazura peste chec, lăsând-o să se scurgă pe margini. După aceea, lăsați glazura să se întărească înainte de a tăia și servi tortul, timp de aproximativ un sfert de oră.
În cât timp poate fi mâncat checul de lămâie și mac
Checul de lămâie și mac rezistă timp de trei zile, dacă îl acoperiți și îl lăsați la temperatura camerei, sau chiar timp de cinci zile, dacă îl puneți într-o caserolă ce se închide etanș, astfel încât să rămână moale și să nu se usuce.
Altfel, puteți pune checul cu lămâie și mac direct în frigider și îl puteți păstra timp de o săptămână. În plus, îl puteți congela, fără glazură, timp de până la trei luni. După ce se răcește complet, înfășurați checul bine cu folie de aluminiu sau folie de plastic pentru congelator, în două straturi, sau puneți-l într-o pungă de congelator rezistentă.
Când vă hotărâți să îl serviți, lăsați-l la dezghețat peste noapte la temperatura camerei. Adăugați glazura abia după ce blatul este decongelat. Dacă doriți, puteți adăuga câteva fructe roșii, cum ar fi zmeură sau afine cu frișcă.