Fasolea bătută ardelenească ar fi cea mai gustoasă dintre toate variantele de fasole bătută. Rețeta este cât se poate de simplă.

Fasole bătută ardelenească

Fasolea bătută este unul dintre cele mai vechi preparate, fiind pregătit și savurat de generații întregi de români din toate colțurile țării. Tocmai de aceea, au apărut variații ale rețetei tradiționale, gospodinele din fiecare regiune venind cu o interpretare diferită. Cu toate astea, multe voci susțin că rețeta de fasole bătută ardelenească ar ieși cel mai bine.

Rezultatul final este un preparatat cremos, ce are o consistență asemănătoare unui piure, și care nu îți va da peste cap procesul de digestie.

De fapt, această rețetă de fasole bătută ardelenească este nu doar gustoasă, ci și cât se poate de simplă. Nu ai cum să dai greș dacă vei urma cu grijă pașii explicați în rândurile de mai jos. Atenție însă, nu este un fel de mâncare pe care îl vei prepara într-un timp foarte scurt, așa că vei avea nevoie de destul de multă răbdare.

Rețeta de fasole bătută ardelenească

Timp total 30 minute

Ingrediente

Pentru a prepara patru porții de fasole bătută ardelenească, vei avea nevoie de ingredientele din lista de mai jos:

  • O jumătate de kilogram de fasole bătută uscată
  • Doi păstârnaci
  • Trei morcovi
  • O felie de țelină
  • Trei foi de dafin
  • Trei căței de usturoi
  • Sare și piper, în funcție de preferințe

Pentru ceapa de deasupra, vei avea nevoie de:

  • Două sau trei cepe
  • Două lingurițe de boia dulce
  • Ulei

Mod de preparare

Boabele de fasole uscată se lasă la înmuiat peste noapte, într-un bol cu apă rece, înainte de a începe prepararea. A doua zi, se schimbă apa și se pune fasolea pe foc, la fiert, tot în apă rece.

Este important de precizat că dacă fasolea este veche, va trebui fiartă în mai multe ape, ceea ce înseamnă că procesul de fierbere va dura destul de mult.

Ultima serie de apă se va lăsa până la finalul fierberii. Se vor adăuga morcovii, păstârnacul și țelina ce au fost curățate și tocate în bucăți mari înainte. Tot acum se pun și foile de dafin și boabele de piper.

După ce boabele sunt fierte, acestea se scot din apă folosind o paletă și se mută într-un vas suficient de mare. Legumele se scot și ele și se pun într-un bol separat.

Se pune un polonic din apa în care au fiert peste boabe și se pasează cu simț de răspundere. Crește cantitatea de apă adăugată, în funcție de consistența pe care îți dorești să o aibă preparatul final. Peste fasole se pun cățeii de usturoi tocați fin, sare, piper și ulei și se pasează în continuare cu un blender, până se obține o compoziție omogenă, fină.

Separat, se curăță și se taie ceapa solzi și se pune la călit în ulei. Se adaugă apoi boiaua și se lasă ceapa la răcit, după care se pune deasupra castronului în care este pasta de fasole bătută.

Fasolea bătută ardelenească merge de minune lângă o porție de cârnați prăjiți sau coaste prăjite. Face echipă bună și cu murăturile și, evident, cu pâine făcută în casă, ca în Ardeal.

Beneficiile consumului de fasole

Boabele de fasole reprezintă o importantă sursă de proteine și fibre. De aceea, acest aliment ajută la menținerea senzației de sațietate și este perfect pentru perioadele de post în care mulți români nu consumă carne, ouă și lactate și în care cele mai multe persoane ajung să se sature de cartofi pregătiți în diverse moduri, de zacuscă și alte preparate.

În plus, fasolea bătută este un preparat excelent pentru persoanele vegetariene sau vegane, datorită conținutului bogat de fibre și proteine.