Probabil că nu e om care să poată refuza o felie de pepene rece, într-o zi fierbinte de vară. E fructul care aproape că nu lipsește din frigiderele românilor în lunile de vară.
Dacă v-ați plictisit de pepenele simplu, vă dăm noi câteva idei extravagante în care vă puteți bucura de el și ca fel de mâncare principal sau ca băutură.
Gazpacho de pepene
Ingrediente
- 1/2 pepene
- o roșie mare, decojită
- oțet balsamic (o lingură)
- o ceapă roșie
- ulei de măsline
- un castravete
- sare și piper, după gust
Mod de preparare
Se pun poate ingredientele în blender, se omogenizează până ajungeți la consistența dorită. Se poate servi cu brânză rasă și cubulețe de pepene proaspăt.
Cocktail de pepene
Ingrediente
- un pepene mediu/mare
- o cană de votcă (sau gin, tequila, orice fel de alcool vă place)
- zahăr brun (după gust)
- mentă proaspătă
- gheață
Mod de preparare
Faceți o gaură în partea de sus a pepenelui și scoateți miezul cu o lingură. Păstrați ”ambalajul”, pentru că de acolo veți servi cocktail-ul. Puneți miezul în blender, după ce ați scăpat de sâmburi.
Amestecați cu alcoolul și începeți să adăugați zahăr după gust. Turnați băutura înapoi în coaja pepenelui. Serviți cu gheață și câteva frunze de mentă proaspătă.
Salată cu pepene și feta
Ingrediente
- pepene tăiat cubulețe
- brânză feta
- merișoare
- sâmburi de dovleac
- mentă verde
- zeamă de lămâie
- sare, piper
Mod de preparare
Tot ce aveți de făcut este să amestecați ingredientele într-un bol. Dacă vă simțiți inspirați, mai puteți adăuga fructe sau legume. La final stoarceți zeama de la o jumătate de lămâie și presărați mentă pe deasupra.
Pizza cu blat de pepene
Aceasta este o gustare pe cât de simplu de făcut, pe atât de apetisantă. Tăiați pepenele transversal, astfel încât să obțineți o bucată rotundă. Acesta va fi ”blatul” de pizza.
Ca topping puteți folosi frișcă, înghețată și cubulețe de fructe tăiate mărunt. Se potrivesc orice fel de fructe, iar rezultatul final depinde doar de imaginația voastră.
Înghețată de pepene
Ingrediente
- 1/2 pepene
- o lămâie
- 1/2 cană lapte de cocos
- 2-3 linguri de zahăr
- 6 kiwi
- un pumn de fulgi de ciocolată
- forme pentru înghețata pe băț
Mod de preparare
Puneți în blender miezul de pepene, zeama de lămâie și zahărul. Turnați amestecul în forme, dar nu până sus. Lăsați cam un sfert din formă goală. Puneți fulgii de ciocolată și dați la congelator pentru câteva ore.
După 3 ore, adăugați și laptele de cocos și puneți din nou la congelator. După alte câteva ore, puneți piureul de kiwi și mai lăsați la congelator până îngheață complet.
Laptele de cocos și kiwi-ul imită coaja de pepene, iar fulgii de ciocolată - sâmburii.
Pepene pe grătar
Puteți servi pepenele și ca garnitură, după ce îl rumeniți puțin pe grătar, cât să îi dați față. Adăugați zeamă de lămâie și pătrunjel proaspăt din belșug.
Alte idei cu pepene roșu
Dincolo de aceste idei, nu uitați că vă puteți bucura de pepene și iarna, dacă îl puneți la murat. Este foarte simplu și gustos, iar rețeta o găsiți AICI.
Puteți introduce pepenele roșu în rețete de sucuri, limonadă, smoothies sau șerbet. Ce spuneți de o granita cu suc de pepene și rodie?