Dieta low-carb este un regim alimentar foarte popular, care constă în eliminarea carbohidraților din alimentație și urmarea unei diete bazate doar pe proteine, grăsimi și legume. Denumirea de low-carb este una destul de generală, fiind mai degrabă un stil de viață, pentru că acest regim are niște principii care stau la baza unor diete mai elaborate.
Regimul low-carb vă ajută să pierdeți în greutate eficient și fără prea mare efort, fără să fie nevoie să numărați caloriile. Și asta pentru că eliminați din alimentație, din start, pâinea, pastele și zahărul, adică cele mai ”periculoase” surse de carbohidrați pentru siluetă.
Ce este dieta low-carb?
Așa cum spuneam la început, dieta low-carb elimină din alimentație sursele de carbohidrați. Meniul zilnic se bazează pe o cantitate mare de grăsimi și proteine, de aceea mai este numit și regimul low-carb, high-fat. Din acest principiu au luat naștere dieta Ketogenică și dieta Atkins.
Studiile arată că nu avem de ce să ne ferim de grăsimile din alimentație. Este vorba de grăsimile nesaturate și nerafinate. Păstrând grăsimile în alimentație și minimizând cantitatea de zahăr și făinoase, puteți pierde în greutate fără să vă înfometați și fără să numărați caloriile.
Atunci când renunțați la carbohidrați, se stabilizează nivelul de zahăr din sânge și scade nivelul de insulină. În acest fel, crește procesul de ardere a grăsimilor și vă face să vă simțiți sătul. Astfel veți mânca mai puțin și veți pierde în greutate. Gândiți-vă la alimente bogate în grăsimi, precum untul, somonul, avocado și senzația de sațietate pe care v-o dau, după ce consumați o cantitate mică. Studiile arată că un regim low-carb vă ajută și să pierdeți în greutate, dar și să vă controlați nivelul de zahăr din sânge, printre alte beneficii.
Ce mâncăm în regimul low-carb?
Alimentele permise în dieta low-carb au, în general, sub 5% carbohidrați. O dietă low-carb strictă presupune să nu depășiți 20 g de carbohidrați pe zi. Un regim moderat permite între 20 și 50 g carbohidrați pe zi, iar un regim lejer, până la 100 g carbohidrați pe zi.
Alimentele permise într-un regim low-carb sunt: carnea, peștele, ouăle, legumele, lactatele, nucile și alunele neprăjite și nesărate.
Alimentele pe care trebuie să le evitați sunt: zahărul, făina, pâinea, pastele, orezul, fasolea, cartofii și alte leguminoase care conțin o cantitate mare de amidon.
Ce bem în regimul low-carb?
Evident că trebuie să evitați și sucurile carbogazoase și sucurile de fructe, pentru că și acelea au zahăr. Băuturile permise în dieta low-carb sunt: apa, ceaiul și cafeaua neîndulcite și vinul roșu, în cantitate limitată.
Exemplu de meniu low-carb
Mic dejun: omletă din două ouă, avocado, brânză, bacon.
Gustare: o mână de migdale sau nuci crude
Prânz: somon la cuptor/ abur cu legume sau salată
Gustare 2: un iaurt
Cină: grătar de pui/ vită/ porc cu sos de unt + legume sote (fără cartofi, orez, fasole, mazăre)
Beneficii ale regimului low-carb
Majoritatea celor care urmează acest regim o fac pentru a pierde în greutate. Și s-a dovedit a fi o dietă eficientă pentru cei care au încercat-o. Dar, în afară de slăbit, dieta low-carb vă ajută să țineți sub control nivelul de zahăr din sânge și unele tipuri de diabet.
De asemenea, favorizează digestia, elimină balonarea și ameliorează simptomele colonului iritabil. Mulți dintre cei care au ținut dieta au observat îmbunătățiri la nivel digestiv din primele zile, au scăpat de balonare și de durerile de stomac.
O dietă bogată în grăsimi este benefică și pentru sistemul nervos, pentru că celulele creierului au nevoie de grăsimi sănătoase pentru a funcționa la capacitate maximă. Mulți dintre cei care au ținut dieta au observat îmbunătățiri la nivelul memoriei și au scăpat de migrene.
Dieta low-carb are consecințe pozitive și asupra aspectului pielii, vindecă acneea și urmele lăsate de aceasta și oferă luminozitate tenului.
Dieta low-carb elimină pofta de zahăr și vă ajută să renunțați la dulciuri foarte ușor.
Efecte adverse ale regimului low-carb
Ca în orice dietă, atunci când treci de la un stil de viață cu de toate la unul restrictiv, organismul se resimte și are nevoie de o perioadă să se adapteze. Așa se face că puteți experimenta efecte adverse precum gripa indusă. Adică aceleași simptome ca la răceală: dureri de cap, oboseală, amețeli, iritabilitate, stare de spirit proastă.
Un alt efect secundar are legătură cu adaptarea sistemului digestiv la noul regim. În primele zile vă puteți confrunta cu tulburări digestive, până când organismul se obișnuiește cu dieta.
Cui NU se adresează dieta low-carb
Dacă sunteți diabetic, aveți probleme cu tensiunea arterială sau alte probleme cardio-vasculare, dacă sunteți femeie și alăptați, ar trebui să vă consultați cu un medic înainte de a urma dieta. Dacă aveți orice altă boală cronică sau problemă de sănătate, cereți sfatul unui medic înainte de a urma orice fel de dietă.