De-a lungul timpului, au fost desfasurate nenumarate studii care au avut in centrul atentiei procesul de imbatranire. Concluzia a fost de fiecare data aceiasi: obiceiurile alimentare zilnice trebuie adaptate varstei.
Din fericire nu este vorba de un calcul amanuntit al caloriilor sau nutrientilor, mai degraba este vorba de cateva sfaturi simple pe care ar trebui sa le transformam in obiceiuri pe masura ce inaintam in varsta.
Institutul National pentru Imbatranire al SUA ofera cateva sfaturi pentru mese sanatoase pentru seniori:
- Bea apa pe parcursul zilei. Pe masura ce imbatranim, senzatia de sete se diminueaza. Evita bauturile cu sare sau zahar adaugat.
- Mesele sunt mai placute cand le imparti cu ceilalti. Daca locuiesti singur, incearca sa te alaturi altora pentru mese.
- Acorda atentie controlului portiilor. Uneori, portiile de restaurant sunt suficiente pentru doua mese pentru o persoana mai in varsta.
- Mananca o gama variata de legume. Include legume de multe culori, care vor ajuta la asigurarea celei mai bune varietati de vitamine si minerale.
- Acorda atentie gingiilor si dintilor Problemele dentare pot face ca mestecatul fructelor, legumelor si a carnii sa se desfasoare cu dificultate. Este posibil sa trebuiasca sa iti ajustezi dieta si, in consecinta sa mananci alimente mai moi.
- Foloseste ierburi si condimente. Adesea, pe masura ce imbatranim sau luam anumite medicamente, mancarea are un gust usor fad.
- Arunca alimentele expirate. Si evita alimentele mai riscante, cum ar fi laptele nepasteurizat.
- Intreaba medicul despre suplimente pentru a determina daca sunt potrivite pentru tine.