Puiul Valdostana este o rețetă italiană delicioasă, făcută cu bucăți subțiri de piept de pui, șuncă presată, roșii și felii de cașcaval într-un sos ușor de vin alb.
Carnea de pui este una dintre cele mai versatile și mai ofertante. O poți prepara în atât de multe feluri, încât nu ai cum să te plictisești de ea. Există o mulțime de alternative dacă v-ați săturat de pieptul de pui la grătar sau pe tigaie, simplu. Iar una dintre ele este exact această valdostana, pe care vă propunem s-o încercați astăzi.
Valdostana este un preparat italian care poate fi gătit și cu altfel de carne, nu doar de pui. Este o combinație de carne, șuncă presată, roșii și felii de cașcaval, gratinată în cuptor. Carnea de pui va rămâne fragedă și suculentă, iar aromele de roșii și cașcaval o vor complimenta perfect.
Rețeta originală italiană de pui valdostana are prosciutto în loc de șuncă presată, iar cașcavalul este înlocuit cu brânză fontina sau mozzarella.
Cum se prepară pui Valdostana - rețeta pas cu pas
Ingrediente
- 1 piept de pui
- 2 linguri făină
- 50 g unt
- 50 ml ulei de măsline
- 50 ml vin alb
- 100 g șuncă presată
- 100 g cașcaval feliat
- 2 roșii
- sare
- piper
Mod de preparare
Curățați pieptul de pui de piele și împărțiți-l pe jumătate, apoi fiecare jumătate în două fileuri. Asezonați cu sare și piper, după care treceți bucățile de pui prin făină, exact ca la șnițele.Puneți uleiul de măsline și untul într-o tigaie la încins și adăugați bucățile de pui. Rumeniți câteva minute pe fiecare parte, cât să capete culoare, după care adăugați vinul, puneți capacul și mai lăsați pe foc 10 minute sau până când vinul s-a evaporat și puiul este gătit.
Puneți bucățile de pui într-o tavă tapetată cu hârtie, așezați felii de șuncă presată (sau prosciutto) deasupra, după care urmează felii de roșii, iar la final, felii de cașcaval. Puteți folosi și mozzarella dacă aveți.
Dați tava la cuptor, la 180 de grade, 10-15 minute, cât să se topească și să se gratineze cașcavalul.
Serviți valdostana de pui cu garnitura preferată, cu salată sau simplă.
Poftă bună!
Trucuri pentru cel mai bun pui Valdostana
- Tigaia cu ulei și unt trebuie sa fie încinsă bine înainte de a adăuga puiul, astfel încât puiul să se prăjească imediat. Asigurați-vă că bucățile de pui sunt uscate înainte de a le adăuga în uleiul încins.
- Vinul alb Chardonnay merge cel mai bine în sosul valdostana, dar folosește orice vin alb sec pe care îl ai. Se poate folosi și vermut sec.
- În locul pieptului de pui puteți folosi și alte tipuri de carne precum piept de curcan (bătut bine) sau vițel.