Ce este Guanciale și cum se prepară

Un ingredient cheie în multe feluri de mâncare italienești clasice de paste, guanciale ar putea fi soluția pentru a alunga monotonia din bucătărie. Această carne cu multă grăsime poate fi greu de găsit, dar căutarea ei merită efortul.

Ce este guanciale?

Guanciale, o comoară a bucătăriei italiene, este un ingredient esențial care adaugă profunzime și complexitate multor preparate tradiționale. Numele său, derivat din cuvântul italian "guancia", care înseamnă "obraz", se referă la partea de porc din care este făcut: obrazul sau maxilarul de porc.

 Se gătește mai ales cu paste în centrul Italiei, în zone precum Umbria și Lazio.

Această bucată specială de carne este atent curățată, sărată, condimentată cu diverse mirodenii precum piper negru, coriandru sau chilli, apoi lăsată la uscat timp de câteva săptămâni. Rezultatul este o carne incredibil de savuroasă, cu o textură fină și o aromă profundă și intensă.

În ciuda faptului că este mai puțin cunoscut la nivel internațional decât alte mezeluri italiene, cum ar fi pancetta sau prosciutto, guanciale este în mod cert o stea în rețetele italiene autentice, cum ar fi pasta alla carbonara sau Amatriciana. Aroma acestui tip de carne duce aceste preparate la un cu totul alt nivel.

Ce gust are guanciale

Gustul de guanciale este asemănător cu cel de slănină, dar fără acea notă de afumătură. În general, guanciale are gustul unei bucăți grase de carne de porc, una sărată și bogată, care atunci când este tăiată subțire se topește în gură. Se potrivește de minune cu aproape orice fel de mâncare, dar mai ales cu legume și brânzeturi.

Guanciale versus slănină sau bacon

Deși aceste două tipuri de carne pot fi schimbate una cu cealaltă, ele provin din părți diferite ale porcului. Guanciale este tăiat din obraz de porc, iar baconul provine din spatele, burta și partea laterală a animalului.

Deoarece există mai puțină astfel de carne disponibilă per animal, este o bucată de carne mai scumpă.

De asemenea, guanciale nu este la fel de ușor de găsit ca slănina. În plus, grăsimea de pe guanciale se dovedește a fi mai rafinată, cu mai puțini cartilaje, ceea ce îi conferă o textură catifelată.

Cea mai mare diferență între aceste două bucăți de carne rămâne, totuși, lipsa afumăturii din guanciale, pentru că slănina sau baconul se afumă de obicei.

Nutriție și beneficii pentru sănătate

Ca și alte tipuri de carne de porc, guanciale este o sursă bună de proteine, oferind aminoacizii esențiali necesari pentru construirea și repararea țesuturilor corpului. Totuși, la fel ca alte mezeluri, conținutul său de grăsimi este destul de mare, ceea ce îl face o sursă bogată de energie.

O porție de 100 de grame de guanciale conține aproximativ 250-300 de calorii, cu variații în funcție de cantitatea exactă de grăsime. De asemenea, aceasta oferă în jur de 30 de grame de grăsimi, dintre care aproximativ jumătate sunt grăsimi saturate. Carnea de guanciale are, de asemenea, în jur de 15-20 de grame de proteine per porție.

Chiar dacă guanciale este o sursă bună de anumite vitamine și minerale, cum ar fi vitamina B1 (tiamina), vitamina B12, niacina și zincul, este important de menționat că este, de asemenea, bogat în sodiu datorită procesului de sărare.

În ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, guanciale poate contribui la aportul necesar de proteine și de anumite vitamine și minerale. Totuși, din cauza conținutului mare de grăsimi și sodiu, consumul său ar trebui moderat, în special pentru cei care urmează diete cu restricții sau au probleme de sănătate.

Cum se gătește guanciale

Tăiați guanciale în cubulețe sau aruncați o felie subțire de guanciale în tigaie și lăsați-o să fiarbă în propria grăsime. De acolo, fie se lasă la răcit, fie se adaugă bucățile fierbinți într-o salată, amestecate cu ouă, deasupra unei pizza sau în orice mâncare ce ar avea nevoie de ceva aromă de carne de porc.

Dacă este tăiat în felii, guanciale fiert are un gust excelent într-un sandviș sau chiar servit ca garnitură cu legume și pâine crocantă.

Întrucât este maturată, această carne nu trebuie neapărat să fie gătită pentru a fi consumată. Încercați-o rece și feliată subțire pe un platou de mezeluri, în sandvișuri, peste verdețuri și înfășurată în jurul legumelor care apoi se pun la grătar.

Acest tip de carne poate adăuga multă savoare oricărui fel de mâncare fără să o îngreuneze și, pentru că este bogată în grăsimi și în gust, nu este nevoie de o cantitate mare. Acesta este motivul pentru care guanciale este adesea amestecat cu paste și sosuri.

Rețete cu guanciale

Pasta alla gricia cu guanciale și pecorino
Pasta alla gricia cu guanciale și pecorino

În ceea ce privește gătitul cu guanciale, acesta se aseamănă în multe privințe cu gătitul cu slănină sau bacon.

Astfel, puteți înlocui guanciale cu slănină sau bacon în multe rețete. Nu este de mirare că acest ingredient apare mult în mâncărurile cu paste.

Folosiți o cantitate mică pentru a îmbogăți o supă sau un fel de mâncare cu legume sau faceți din el vedeta spectacolului de la cină.

Cum să păstrați guanciale

Guanciale trebuie să fie păstrat întotdeauna într-un loc răcoros și uscat și trebuie să fie consumat într-o perioadă destul de scurtă de timp.

Odată ce a fost tăiat, guanciale se păstrează gustos timp de cel mult o lună, așa că este necesar să se protejeze partea expusă la aer cu o pânză și să se lase la frigider sau, și mai bine, într-o pivniță bine ventilată.