Apetitul crescut poate aparea ca urmare a unui stil de viata nesanatos, modificari ale dispozitiei, depresie, plictiseala, stres, anxietate si diversi factori emotionali. De asemenea, anumite stari cum ar fi sindromul premenstrual, bulimie, hipertiroidismul, boala Graves, hipoglicemie, diabet si sarcina pot provoca o crestere a poftei de mancare.
Un apetit crescut poate dura cateva zile sau mai mult, in functie de cauza, lucru ce poate duce la obiceiuri alimentare nesanatoase, crestere in greutate si multe alte probleme de sanatate.
Exista mai multe strategii pentru a ajuta suprima pofta de mancare. Unele dintre ele implica evitarea glucidelor rafinate, expunerea la soare si multa apa. De asemenea, ai posibilitatea sa incluzi anumite alimente in dieta zilnica pentru a ajuta la reducerea apetitului.
1. Fulgi de ovaz
Poti simti senzatia de satietate pentru un timp mai lung, cu un castron de fulgi de ovaz. Fulgii de ovaz contin fibre (atat solubile cat si insolubile) si ajuta la eliberarea unui hormon de reglare a apetitului, cunoscut sub numele de colecistochinina in organism.
In plus, fulgii de ovaz contin un carbohidrat lent digerabil, care ajuta la mentinerea zaharului din sange si a insulinei la nivelul optim in timp ce accelereaza procesul de ardere a grasimilor.
Mai mult decat atat, fulgii de ovaz, de asemenea, ajuta la reducerea colesterolului "rau" si reduce tensiunea arteriala.
2. Mere
Merele sunt un aliment bogat in fibre solubile, care te fac sa te simti satul pentru mai mult timp. Au putine calorii si un continut ridicat de apa, care sunt, de asemenea importante in controlul apetitului.
In plus, pectina din mere sustine pierdere in greutate si ajuta la prevenirea acumularilor de zahar din sange, care stimuleaza senzatia de foame.
Poti manca mere de toate soiurile, dar trebuie sa le consumi cu coaja. Un mar este ideal pentru o gustare.
Asigura-te ca le mesteci in mod corespunzator. Timpul de mestecat ii va oferi organismului tau mai mult timp pentru a realiza ca nu iti mai e foame.
3. Iaurt grecesc
O sursa excelenta de proteine, iaurtul grecesc ajuta, de asemenea, la suprimarea poftei de mancare. Iaurtul grecesc contine, de asemenea, o cantitate suficienta de calciu, care ajuta la controlul foamei.
In conformitate cu cercetarile efectuate la Universitatea din Tennessee, dietele cu cel putin trei portii zilnice de iaurt, de asemenea, accelereaza procesul de pierdere in greutate.
Te poti bucura de textura groasa, cremoasa a iaurtului grecesc, adaugand fructe pentru o gustare intre mese.
4. Seminte de in
Fiind bogat in fibre, acizi grasi omega-3 si proteine, semintele de in ajuta, de asemenea, la suprimarea apetitului si te ajuta sa te simti satul pentru un timp mai indelungat.
Presara seminte de in pe cereale, iaurt, salata si legume. Poti adauga chiar si o lingura de seminte de in in shake-ul de dimineata sau smoothie pentru a creste valoarea nutritiva.
5. Avocado
Avocado este un alt superaliment care poate suprima pofta de mancare si poate reduce nevoia de a manca prea mult. Fiind bogat in acizi grasi mononesaturati si fibre solubile, este nevoie de o lunga perioada de timp pentru ca organismul sa digere avocado, lucru ce ofera o senzatie prelungita de satietate.
Un studiu recent de la Universitatea Yeshiva din New York, a constatat ca acidul oleic din avocado ajuta la pierderea in greutate.
Pentru ca fructele de avocado sunt bogate in calorii si grasimi, mananca acest fruct cremos cu moderatie.
Top 5 Alimente Care Iti Reduc Apetitul
Apetitul este in acelasi timp un fenomen psihologic si fizic. Cand vedem un fel de mancare care arata bine sau miroase frumos, stimuleaza un raspuns fiziologic involuntar in organism. Un apetit sanatos este bun, dar o crestere inutila a poftei de mancare poate fi problematica.
Recomandări
Trending