Top 10 alimente care îți potolesc pofta de dulce

Oamenii au o dorință înnăscută pentru dulciuri. Carbohidrații simpli (aka zaharuri) aprind zone ale creierului care eliberează endorfine sau hormoni ai stării de bine. În plus, dulciurile sunt asociate cu răsfățuri sau recompense, cum ar fi un tort aniversar sau deserturi savurate la ocazii speciale, cum ar fi prăjiturile de Crăciun. Ca urmare, cei mai mulți oameni se bucură de dulciuri și adesea poftesc la ele.

Problema este că mâncăm mult prea mult zahăr adăugat. Conform datelor din Statele Unite ale Americii privind consumul de alimente, în medie, un adult mănâncă în prezent aproximativ 17 lingurițe (270 de calorii sau 68 de grame) de zahăr adăugat în fiecare zi.

Asociația Americană a Inimii le recomandă femeilor să limiteze consumul de zahăr adăugat la 6 lingurițe (100 de calorii sau 25 de grame) pe zi pentru femei și la 9 lingurițe (150 de calorii sau 36 de grame) pentru bărbați.

Numeroase cercetări arată că excesul de zahăr adăugat poate crește riscul de obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, inflamație sistemică și multe alte afecțiuni.

Un studiu publicat în Nutrition Research and Practice a raportat că persoanele care au avut un aport mai mare de zahăr adăugat au fost, de asemenea, mai susceptibile de a avea un risc crescut de rezultate negative pentru sănătate și de deces, în comparație cu cele care au avut cel mai puțin zahăr adăugat în dieta lor.

Studiul a constatat, de asemenea, că alimentele dulci în mod natural, cum ar fi fructele, nu au crescut riscurile pentru sănătate. Iată 10 alimente la care poți apela atunci când ți se face poftă de ceva dulce.


1.

Fructe acoperite cu ciocolată neagră

Căpșunile acoperite cu ciocolată neagră sunt o modalitate excelentă de a te bucura de ceva dulce, pentru că sunt o sursă bună de fibre și alți compuși bioactivi care ajută la încetinirea eliberării carbohidraților în fluxul sanguin.

Mai mult, se știe că ciocolata neagră este cunoscută ca fiind plină de flavonoide care ajută la îmbunătățirea sănătății inimii. Căpșunile sunt fructe ce se potrivesc foarte bine cu ciocolata, dar alte alegeri sănătoase includ kiwi feliat, portocale și banane.


2.

Fructe uscate

Fructele uscate sunt o opțiune excelentă de care te putea bucura de ceva dulce într-un mod sănătos în loc să iei o pungă de gumă de mestecat sau alte dulciuri fără nutrienți esențiali.

Fructele uscate oferă toate vitaminele, mineralele, fibrele și fitonutrienții benefici ai celor proaspete, dar într-o variantă mai dulce. Însă, atenție! Ține sub control porțiile de fructe uscate, deoarece caloriile se pot aduna rapid.

De exemplu, cinci-șase caise uscate au aproximativ 110 calorii, în timp ce trei caise proaspete au aproximativ 60 de calorii.


3.

Gumă fără zahăr

De multe ori, o gumă fără zahăr poate fi exact ceea ce ai nevoie pentru a renunța la pofta de dulciuri. Asta pentru că atunci când simți anxietate sau stres, pofta de dulciuri poate crește.

Mai mult de 80 de ani de cercetări despre guma de mestecat arată că aceasta poate ajuta la reducerea stresului, la îmbunătățirea stării de spirit și la creșterea capacității de concentrare.


4.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră este o modalitate minunată de a combate pofta de ceva dulce. Aceasta are un nivel mai ridicat de cacao, care conține antioxidanți benefici ce ajută la scăderea tensiunii arteriale, la îmbunătățirea nivelului de colesterol și la reducerea riscului general de boli de inimă.

Caută o ciocolată neagră care are cel puțin 70% cacao și savurează acest aliment cu moderație pentru a menține caloriile sub control.


5.

Checuri și brioșe (de exemplu, cu banane, dovleac, cartofi dulci sau dovlecei)

Checurile pot fi o alternativă excelentă la produsele de patiserie tradiționale, bogate în zahăr, care conțin calorii, grăsimi și zahăr, dar nu conțin relativ niciun alt nutrient benefic.

Folosind dulceața fructelor sau a legumelor în checuri sau brioșe, se adaugă mai puțin zahăr. În plus, poți să faci aceste preparate acasă folosind un amestec de stevia și zahăr, astfel încât să reduci și mai mult zaharurile adăugate.

Produsele din rețetă adaugă fibre, nutrienți esențiali și alți compuși bioactivi care ajută la temperarea impactului carbohidraților simpli cu eliberare rapidă.


6.

Fructe proaspete

Fructele sunt în mod natural dulci și îți pot satisface pofta de zahăr. Zahărul natural din fructe de pădure, mere, citrice, struguri și alte fructe îți va satisface pofta de dulciuri. Fibrele din fructe vor întârzia digestia și absorbția carbohidraților, astfel că senzația de sațietate va dura ceva timp.


7.

Iaurt cu aromă fără adaos de zahăr

Iaurtul aromat poate fi o modalitate excelentă de a-ți satisface pofta de ceva dulce, obținând în același timp proteine de înaltă calitate, calciu și mulți alți nutrienți în dietă.

Proteinele ajută la încetinirea digestiei, astfel încât vor ajuta la temperarea eliberării zahărului în fluxul sanguin. Cea mai sănătoasă opțiune tinde să fie iaurtul grecesc fără zahăr adăugat sau cele îndulcite cu înlocuitori de zahăr cu zero calorii.


8.

Amestec de fructe uscate și nuci

Amestecul de fructe uscate și nuci este o modalitate excelentă de a trece peste o poftă de ceva dulce. Fructele uscate și ciocolata din amestecuri asigură suficientă dulceață, în timp ce nucile oferă fibre și proteine.

Un astfel de amestec este bogat în calorii și grăsimi totale, cu aproximativ 150 de calorii pe o porție de 35 de grame, așa că ai grijă cât de mult mănânci.


9.

Brânză de vaci cu fructe

Există mai multe mărci de brânză de vaci cu fructe, care adaugă o notă de dulceață, la care se adaugă beneficiile nutriționale ale brânzei de vaci. Brânza de vaci este în mod natural bogată în proteine și are un conținut scăzut de zahăr adăugat.

O porție are în general mai puțin de 150 de calorii și este suficientă pentru a-ți domoli pofta de dulce.


10.

Batoane proteice

Un baton energizant cu proteine este una dintre cele mai bune modalități de a-ți alunga pofta de ceva dulce.

Caută batoane care au mai puțin de 8 grame de zahăr adăugat (două lingurițe) și nu mai mult de 200 de calorii. Există sute de opțiuni din care poți alege.