Legatura dintre dieta si acnee a fost controversata, dar cercetarile recente arata ca dieta poate juca un rol semnificativ in dezvoltarea acneei.

1. Cereale si zaharuri rafinate

Persoanele cu acnee tind sa consume mai multi carbohidrati rafinati decat persoanele cu putina sau fara acnee.

Alimentele bogate in carbohidrati rafinati includ:
Paine, biscuiți, cereale sau deserturi facute cu faina alba
Paste facute cu faina alba
Orez alb si fidea de orez
Sucuri si alte bauturi indulcite cu zahar
Indulcitori cum ar fi zahar din trestie, sirop de artar, miere sau agave

Un studiu a constatat ca persoanele care consuma frecvent zaharuri adaugate au un risc de 30% mai mare de a dezvolta acnee, in timp ce cei care mananca in mod regulat produse de patiserie si prajituri au un risc de 20% mai mare.

Acest risc crescut poate fi explicat prin efectele carbohidratilor rafinati asupra nivelului de zahar din sange si insulina. Carbohidratii rafinati sunt absorbiti rapid in sange, ceea ce ridica rapid nivelul zaharului din sange.

Cand creste zaharul din sange, nivelurile de insulina cresc si pentru a ajuta la evacuarea zaharului din sange catre celule.

Cu toate acestea, nivelurile ridicate de insulina nu sunt bune pentru cei cu acnee. Insulina face hormonul androgen mai activ, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea acneei prin cresterea productiei de sebum.

Pe de alta parte, dietele cu indice scazut de glicemie sunt asociate cu severitate redusa a acneei. In timp ce cercetarea pe aceasta tema este promitatoare, este nevoie de mai mult pentru a intelege mai mult modul îin care carbohidratii rafinati contribuie la acnee.

2. Produse lactate
Multe studii au gasit o legatura intre produsele lactate si gravitatea acneei la adolescenti. Doua studii au aratat, de asemenea, ca adultii tineri care consuma in mod regulat lapte sau inghetata au de patru ori mai multe sanse de a suferi de acnee.

Cu toate acestea, studiile efectuate pana in prezent nu au fost de inalta calitate. Cercetarea, pana in prezent s-a concentrat in special pe adolescenti si adulti tineri si a aratat doar o corelatie intre lapte si acnee, nu o relațtie cauza-efect.

Nu este inca clar modul in care laptele poate contribui la formarea acneei, dar exista mai multe teorii propuse.

Este cunoscut faptul ca laptele creste nivelul de insulina, independent de efectele sale asupra zaharului din sange, ceea ce poate agrava severitatea acneei.

De asemenea, laptele de vaca contine aminoacizi care stimuleaza ficatul sa producă mai mult IGF-1, care a fost corelat cu dezvoltarea acneei.

Deși există speculații privind motivul pentru care laptele de consum poate agrava acneea, nu este clar dacă laptele joacă un rol direct. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca exista o anumita cantitate sau tip de lactate care ar putea agrava acneea.

3. Fast food
Acneea este puternic asociata cu o dieta bogata in calorii, grasimi si carbohidrati rafinati. Alimentele de tip fast-food, cum ar fi burgeri, nugget-uri, hot god, cartofi prajiti, sucuri sunt suporturile unei diete tipice occidentale si pot creste riscul acneei.

Un studiu efectuat pe mai mult de 5.000 de adolescenti chinezi si adulti tineri a constatat ca dietele bogate in grasimi au fost asociate cu un risc cu 43% mai mare de aparitie a acneei. Mancarea fast-food a crescut riscul cu 17%.

Un studiu separat pe 2.300 de barbati turci a constatat ca o dieta bazata pe burgeri sau carnati a fost asociata un risc mai mare cu 24% de aparitie a acneei.

Nu este clar de ce consumul de alimente tip fast food poate creste riscul de aparitie a acneei, dar unii cercetatori presupun ca afecteaza expresia genelor si modifica nivelele hormonilor intr-un mod care duce la dezvoltarea acneei.

4. Alimente bogate in grasimi omega-6
Dietele care conțin cantitati mari de acizi grasi omega-6, precum dieta tipica occidentala, au fost asociate cu cresterea nivelului de inflamatie si acnee.

Acest lucru se datoreaza faptului ca dietele occidentale contin cantitati mari de ulei de porumb si de soia bogate in grasimi omega-6 si cateva alimente care contin grasimi omega-3, cum ar fi peste si nuci.

Acest dezechilibru al acizilor grasi omega-6 si omega-3 induce corpul intr-o stare inflamatorie, ceea ce poate agrava severitatea acneei.

In schimb, suplimentarea cu acizi grasi omega-3 poate reduce nivelul de inflamatie si s-a constatat ca reduce severitatea acneei. in timp ce legaturile dintre acizii grasi omega-6 si acnee sunt promitatoare, nu au existat studii controlate pe aceasta tema si sunt necesare mai multe cercetari.

5. Ciocolata
Ciocolata a fost suspectata de declansarea acneei inca din anii 1920, dar pana acum nu s-a ajuns la un consens. Mai multe anchete informale au legat consumul de ciocolata cu un risc crescut de aparitie a acneei, dar acest lucru nu este suficient pentru a dovedi ca ciocolata provoaca acnee.

Un studiu mai recent a constatat ca barbatii predispusi la acnee au consumat 25 de grame de ciocolata neagra zilnic si au avut un numar crescut de leziuni ale acneei dupa doar doua saptamani. U

n alt studiu a constatat ca barbatii carora li s-au dat capsule de pulbere de cacao 100% zilnic au prezentat semnificativ mai multe leziuni ale acneei dupa o saptamana comparativ cu cei carora li sa administrat un placebo.

De ce ciocolata ar putea creste acneea este neclara, desi un studiu a constatat ca consumul de ciocolata a crescut reactivitatea sistemului imunitar la bacteriile care cauzeaza acnee, ceea ce poate explica aceste constatari.

In timp ce cercetarile recente sustin o legatura intre consumul de ciocolata si acnee, ramane neclar daca ciocolata provoaca de fapt acnee.