Țuică fiartă - cele mai bune rețete

Țuica fiartă este una dintre cele mai cunoscute și iubite băuturi tradiționale din România. Este apreciată mai ales în sezonul rece, datorită gustului său aromat și pentru cum reușește să încălzească organismul rapid. Se prepară ușor, din țuică de calitate, zahăr sau miere și câteva condimente simple.

Este o alegere populară pentru serile friguroase, dar are și o tradiție ca remediu împotriva răcelii.

Țuica fiartă are beneficii dacă este consumată cu moderație. Ajută la încălzirea corpului, stimulează circulația sângelui și poate fi un ajutor pentru digestie.

De obicei, se bea în cantități mici, înainte de masă sau în timpul meselor cu preparate grase, pentru că ajută organismul să proceseze mai bine mâncarea. Pe lângă asta, vaporii calzi eliberați în timpul preparării sunt folositori pentru desfundarea nasului și relaxarea corpului.

Pentru țuica fiartă, este bine să folosești o țuică naturală, de preferat de prune, dar și țuica de mere sau pere este o alternativă bună.

Condimentele cele mai utilizate sunt cuișoarele, scorțișoara, piperul sau coaja de citrice, dar le poți ajusta după preferințe. Zahărul se folosește de obicei pentru a îndulci băutura, însă mierea poate fi o variantă mai sănătoasă, dacă o adaugi la final, după ce ai luat țuica de pe foc.

Prepararea corectă este foarte importantă. Țuica trebuie încălzită până când scoate aburi și apare câteva bule mici, dar nu trebuie să fiarbă.

Contrar unei opinii des întâlnite, prin fierbere, țuica nu își pierde alcoolul, atât timp cât nu este lăsată să fiarbă în mod excesiv. Este suficient să o încălzești până când începe să scoată aburi și apar câteva bule mici, pentru a păstra atât aroma, cât și tăria băuturii. Dacă fierbe prea mult, alcoolul începe să se evapore, iar băutura își pierde din aroma specifică.

Condimentele trebuie adăugate în cantități moderate, pentru a nu acoperi gustul natural al țuicii.

Chiar dacă are beneficii, țuica fiartă nu este pentru toată lumea. Persoanele cu afecțiuni precum ulcerul sau hepatita, femeile însărcinate și cei care lucrează în frig ar trebui să o evite. De asemenea, moderația este importantă. O ceșcuță mică, între 20 și 150 ml, este suficientă pentru a te bucura de această băutură fără riscuri.

Țuica fiartă rămâne o băutură simplă, dar foarte apreciată, fie că o savurezi la o masă cu prietenii, fie că o folosești pentru a te încălzi sau a preveni răceala.

Mai jos găsești câteva rețete simple, care te vor ajuta să faci țuică fiartă gustoasă, potrivită pentru orice ocazie. Care este preferata ta?

Ingrediente

  • 250 ml de țuică
  • 4-5 lingurițe de zahăr (în funcție de cât de dulce vrei să fie)
  • 4 cuișoare (pentru aromă intensă)
  • 5-6 boabe de piper negru
  • 3 boabe de ienibahar (pentru un parfum subtil)

Mod de preparare

Ia un ibric curat și adaugă 250 ml de țuică. Dacă ai mai mulți invitați, dublează sau triplează cantitățile, dar păstrează proporțiile ingredientelor.

Pune în țuică 4-5 lingurițe de zahăr. Zaharul ajută la echilibrarea tăriei și îmbunătățește gustul. Apoi adaugă cuișoarele, piperul și ienibaharul.

Așază ibricul pe aragaz, la foc mic. Lasă țuica să se încălzească treptat, amestecând din când în când pentru a dizolva zahărul complet.

Țuica fiartă nu trebuie să clocotească! Când vezi că începe să dea în clocot, oprește imediat focul. Fierberea prea îndelungată poate distruge aromele și evaporă alcoolul.

Strecoară țuica într-o cană sau într-un pahar rezistent la temperaturi înalte, pentru a îndepărta condimentele. Servește-o imediat, cât este fierbinte, pentru a te bucura de aromele intense.

Ingrediente

  • 200 ml de țuică (de calitate, de preferat făcută în casă)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 2-3 boabe de piper (opțional)
  • 1-2 cuișoare (opțional)
  • Un vârf de linguriță de scorțișoară sau o bucată mică de baton de scorțișoară (pentru un gust mai dulce, preferat de femei)

Mod de preparare

Pune zahărul într-un ibric metalic pe foc mic. Lasă-l să se topească până devine lichid și are o culoare aurie. Nu-l arde prea tare, altfel va deveni amar.

Toarnă țuica peste zahărul ars. Ai grijă, deoarece se poate forma abur fierbinte. Amestecă bine, astfel încât zahărul ars să se dizolve complet în țuică.

Adaugă piperul, cuișoarele sau scorțișoara, în funcție de preferințe. Acoperă ibricul și lasă-l pe foc până când amestecul începe să dea în clocot.

Se servește caldă, dar nu fierbinte.

Ingrediente

  • 200 ml țuică de prune (ideal de casă, pentru un gust autentic)
  • 2 lingurițe de miere de albine (naturală, de calitate)
  • 4 boabe de piper negru
  • 4 cuișoare
  • Un vârf de cuțit de scorțișoară măcinată (sau un mic baton de scorțișoară)

Mod de preparare

Pune țuica într-un ibric sau o cratiță mică. Asigură-te că vasul este curat, pentru a păstra aromele.

Adaugă boabele de piper, cuișoarele și scorțișoara. Acestea îi vor da băuturii o aromă caldă și plăcută.

Pune ibricul pe foc mediu. Lasă țuica să se încălzească treptat, până când încep să iasă aburi. Important: Nu lăsa țuica să fiarbă! Dacă fierbe, alcoolul se va evapora și vei pierde din gust.

Când țuica este caldă și aburindă, adaugă cele 2 lingurițe de miere. Amestecă bine cu o linguriță până când mierea se dizolvă complet. Nu adăuga mierea pe foc mare, pentru a nu distruge proprietățile naturale ale acesteia.

Când vezi că încep să apară câteva bule mici la suprafață (semn că țuica e aproape de punctul de fierbere), oprește focul imediat și ia ibricul de pe aragaz.

Acoperă ibricul cu un capac sau cu o farfurie mică și lasă-l să stea 1-2 minute. Apoi toarnă țuica fiartă într-o ceșcuță mică, de preferință din lut, pentru un aspect tradițional.

Servește caldă și savurează cu moderație.

Ingrediente

  • 200 ml țuică de prune (preferabil de casă)
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1/2 linguriță semințe de chimen
  • 1 frunză de dafin

Mod de preparare

Toarnă țuica într-un ibric sau o cratiță mică.

Adaugă zahărul, piperul boabe și semințele de chimen. Acestea vor da băuturii un gust ușor condimentat și aromat.

Pune ibricul pe foc mediu și amestecă până când zahărul se dizolvă complet. Fii atent ca țuica să nu înceapă să fiarbă imediat.

Pune frunza de dafin în ibric și continuă să încălzești țuica până când apar primele bule mici la suprafață (semn că e aproape de fierbere).

Când țuica dă semne că fierbe, oprește focul imediat pentru a păstra aromele și tăria băuturii. Lasă ibricul acoperit timp de 1-2 minute pentru ca aromele să se îmbine.

Toarnă țuica fierbinte în ceșcuțe mici și servește imediat.

Ingrediente

  • 200 ml țuică de prune (preferabil de casă)
  • 2 lingurițe de zahăr
  • 1 felie subțire de coajă de portocală (asigură-te că portocala este netratată chimic)
  • 1 felie subțire de coajă de lămâie (opțional)
  • 1 baton mic de scorțișoară sau un vârf de linguriță de scorțișoară măcinată
  • 2-3 cuișoare
  • 2-3 boabe de piper negru (opțional)

Mod de preparare

Spală bine portocala și lămâia. Taie o felie subțire de coajă de la fiecare, evitând partea albă, care poate fi amară.

Într-un ibric sau o cratiță mică, toarnă țuica și adaugă zahărul. Amestecă până când zahărul se dizolvă complet.

Adaugă coaja de portocală, coaja de lămâie (dacă folosești), batonul de scorțișoară, cuișoarele și boabele de piper. Acestea vor infuza băutura cu arome plăcute.

Pune ibricul pe foc mediu și încălzește amestecul până când începe să scoată aburi, dar fără a-l lăsa să fiarbă. Dacă țuica fierbe, alcoolul se va evapora și băutura își va pierde tăria.

După ce amestecul este bine încălzit și aromele s-au combinat, oprește focul și acoperă ibricul. Lasă-l să stea acoperit timp de 2-3 minute pentru a permite condimentelor să infuzeze complet.

Toarnă țuica fiartă în ceșcuțe mici, strecurând-o pentru a îndepărta condimentele și cojile de citrice. Servește băutura caldă.

Ingrediente

  • 200 ml țuică de prune (de preferat de casă)
  • 2 linguri de zahăr sau miere
  • 10 boabe de piper
  • 3 felii de gutuie
  • 3 felii de măr

Mod de preparare

Pune zahărul într-un ibric la foc mic. Amestecă continuu pentru a evita arderea. Când zahărul devine lichid și capătă o culoare maronie, este gata. Dacă folosești miere în loc de zahăr, adaug-o după ce ai luat ibricul de pe foc, pentru a păstra proprietățile naturale ale mierii.

Toarnă țuica peste zahărul caramelizat cu grijă, deoarece aburii pot fi foarte fierbinți. Dă focul la mic.

Pune feliile de măr și gutuie în ibric, împreună cu boabele de piper. Amestecă ușor pentru a combina aromele.

Lasă amestecul pe foc până când începe să scoată aburi și să dea în clocot. Nu lăsa să fiarbă prea mult, pentru a păstra tăria și aroma țuicii.

Oprește focul și lasă țuica să stea 1-2 minute pentru ca aromele să se așeze. Toarnă băutura fierbinte în ceșcuțe mici, împărțind și fructele caramelizate, dacă dorești.