Femeile de orice varsta, greutate si nivel de activitate trebuie sa consume o varietate de vitamine pentru a avea o sanatate optima si pentru a preveni diferite tipuri de probleme de sanatate.

Vitaminele sunt compusi organici care ajuta la diferite parti ale corpului sa functioneze corespunzator. Fiecare dintre vitamine indeplineste o functie specifica.

O deficienta de vitamine poate duce la unele probleme grave de sanatate. Acesta este motivul pentru care este esental sa obti vitamine din alimentele pe care le mananci sau, daca este necesar, de la suplimente.

1. Vitamina A
Vitamina A contine proprietati antioxidante. Femeile de toate varstele au nevoie de vitamina A, deoarece ajuta la construirea si intarirea oaselor, dintilor, tesuturilor moi si a pielii.

Vitamina A reduce, de asemenea, riscul de boli cronice, imbunatateste vederea, incetineste procesul de imbatranire si stimuleaza sistemul imunitar.

Alimentele bogate in vitamina A includ morcovi, pepene galben, dovleac, caise, rosii, pepene verde, guava, broccoli, varza, papaya, piersici, ardei rosu, spanac, oua, ficat, lapte si cereale.

2. Vitamina B2
Cunoscuta sub numele de riboflavina, Vitamina B2 este esentiala pentru o sanatate buna, crestere normala si metabolism.

Ea ajuta la cresterea energiei si intarirea sistemului imunitar, reducand in acelasi timp anxietatea, stresul si oboseala. Un deficit de vitamina B2 poate afecta metabolismul si poate influenta sistemul imunitar.

Unele dintre alimentele bogate in vitamina B2 sunt branza, lapte, iaurt, legume cu frunze, drojdie, oua, cereale, cereale integrale, soia, migdale, nuci si ciuperci.

3. Vitamina B6
Vitamina B6, de asemenea, cunoscuta sub numele de piridoxina, este o vitamina esentiala necesara pentru un sistem imunitar sanatos.

Aceasta vitamina ajuta organismul sa produca hormoni si substante chimice din creier, care, la randul lor, ajuta la reducerea depresiei, bolilor de inima si pierderilor de memorie. Acesta poate ajuta, de asemenea, la reglarea nivelului de zahar din sange.

Femeile gravide pot consuma alimente cu vitamina B6 pentru a scapa de starea de greata dimineata.

Lipsa de vitamina B6 in organism poate provoca anemie.

Unele dintre cele mai bune alimente pentru o doza sanatoasa de vitamina B6, sunt cerealele, avocado, banane, carne, fasole, peste, faina de ovaz, nuci, seminte si fructe uscate.

4. Vitamina B7
Vitamina B7, de asemenea, cunoscuta sub numele de biotina, este necesara pentru cresterea celulelor si sinteza acizilor grasi.

Aceasta vitamina mentine glandele sudoripare, parul si pielea sanatoasa. De fapt, ea promoveaza cresterea parului si ajuta la tratarea unghiilor fragile.

Vitamina B7 este necesara pentru cresterea oaselor si a maduvei osoase si ajuta la mentinerea nivelurilor normale de colesterol. Desi o deficienta de vitamina B7 este foarte rara, atunci cand apare provoca par fragil, eruptii cutanate, functionarea anormala a inimii, letargie, anemie si depresie usoara.

Unele dintre cele mai bune alegeri alimentare pentru a obtine vitamina B7 sunt peste, cartofi dulci, migdale, morcovi, banane, pepene galben, fructe galbene, legume cu frunze verzi, linte, orez brun, ardei, galbenusuri de ou, soia, faina de ovaz, lapte, branza, iaurt si fructe cu coaja lemnoasa.

5. Vitamina B9
Vitamina B9, de asemenea cunoscuta sub numele de acid folic, este esentiala pentru fiecare femeie, deoarece ajuta la prevenirea bolilor de inima, hipertensiune arteriala, Alzheimer, depresie, cancer si pierderi de memorie.

Ea imbunatateste sanatatea creierului si functionarea celulara si imbunatateste fertilitatea si dezvoltarea fatului in timpul sarcinii.

Alimentele bogate in vitamina B9 includ legumele cu frunze verzi, suc de portocale, sparanghel, pepene, capsuni, cereale, legume, fasole, drojdie si oua.

6. Vitamina B12
O alta vitamina esentiala pentru fiecare femeie este vitamina B12, importanta pentru metabolismul, diviziunea celulara normala si sinteza proteinelor. Aceasta vitamina ajuta la prevenirea bolilor de inima, pierderi de memorie si anemie.

De asemenea, poate fi utilizata pentru a trata depresia si ajuta la mentinerea sistemului nervos sanatos si functionarea creierului. Deficitul de vitamina B12 poate provoca iritabilitate, depresie si confuzie.

Unele dintre cele mai bune surse de alimentare pentru vitamina B12 sunt branza, oua, peste, carne, lapte, iaurt si cereale.

7. Vitamina C
Cunoscuta ca un suport pentru imunitate, vitamina C are numeroase beneficii. Aceasta ajuta la accelerarea procesului de vindecare, sustine cresterea tesuturilor si reduce riscul pentru anumite tipuri de cancer, boli de inima si leziuni tisulare.

De asemenea, ea joaca un rol esential in formarea celulelor rosii din sange.

Unele dintre cele mai bune alimente bogate in vitamine-C sunt broccoli, grefe, kiwi, portocale, ardei, cartofi, capsuni, varza si rosii.

8. Vitamina D
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi, care favorizeaza absorbtia calciului si joaca un rol-cheie in mentinerea oaselor puternice.

Vitamina D reduce riscul de scleroza multipla, artrita reumatoida si diferite tipuri de cancer. Acesta poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor sindromului pre-menstrual si protejeaza vederea. O deficienta a acestei vitamine poate slabi oasele si contribuie la osteoporoza.

Expunerea zilnica la lumina soarelui poate oferi organismului doza necesara de vitamina D. Pentru majoritatea oamenilor, o expunere de 10-15 minute este suficienta pentru a produce o cantitate necesara de vitamina D pentru organism. In plus poti manca alimente care sunt bogate in vitamina D, cum ar fi peste gras, lapte, ficat si oua.

9. Vitamina E
Vitamina E are proprietati anti-imbatranire, care lupta impotriva deteriorarii celulelor si incetineste schimbarile legate de varsta.

Aceasta vitamina ajuta la prevenirea bolilor de inima, cataractei, pierderilor de memorie si anumite tipuri de cancer. In plus, vitamina E este esentiala pentru piele si par.

Alimentele care sunt bogate in vitamina E includ germeni de grau, alune, migdale, spanac, margarina, ulei de porumb, ulei de ficat de cod, unt de arahide, ulei de floarea soarelui si seminte de floarea-soarelui.

10. Vitamina K
Vitamina K joaca un rol-cheie pentru oase puternice, mentinand coagularea normala a sangelui si reducerea riscului de diferite boli de inima.

Aceasta vitamina este necesara pentru functionarea sistemului imunitar.

Unele dintre cele mai bune surse alimentare de vitamina K sunt cerealele, legumele cu frunze verzi, ulei de soia si ulei de peste.