Mâncarea turcească ocupă un loc aparte în bucătăria internațională. Fie că are sau nu carne, există o mulțime de preparate turcești care au ajuns și în bucătăriile noastre. Iar astăzi vă propunem o rețetă cu tradiție și cu o poveste interesantă.
Imam Bayaldi se poate traduce prin ”imamul a leșinat” și face referire la cât de gustos este acest preparat. Este un fel de mâncare doar din legume, fără carne, care poate fi servit ca atare sau cu orez. Sigur că există și varianta de vinete umplute cu carne, dar aceea este altă poveste. Imam Bayandi este un preparat potrivit și în perioada postului, dar și pentru vegetarieni.
Timp total 45 minute
Ingrediente
- 1 vânătă
- 1 ardei gras
- 1 ardei iute
- 1 roșie
- 3 fire ceapă verde
- 2 căței de usturoi
- sare
- piper
- ulei de măsline
- pătrunjel
Mod de preparare
Spălați vânăta, curățați-o parțial de coajă, tăiați-o pe jumătate și puneți-o într-un bol cu apă și sare, pentru a scăpa de gustul amar. Lăsați-o acolo 30 de minute, timp în care vă ocupați de restul ingredientelor.Cutățați roșia de coajă și tăiați-o cubulețe. Tocați și ardeiul, ceapa verde și usturoiul mărunt.
Scurgeți vânăta de apă și scobiți miezul cu ajutorul unei linguri. Puneți ulei de măsline într-o tigaie pe foc și prăjiți vânăta câteva minute, pe ambele părți, până când capătă un aspect auriu.
Dați la o parte vinetele și căliți ceapa, usturoiul și ardeiul timp de câteva minute. Asezonați cu sare și piper, iar la final puneți cubulețele de roșie. Lăsați amestecul să mai dea într-un clocot și să scadă puțin.
Puneți amestecul de legume trase la tigaie în vinetele scobite și presărați pătrunjel proaspăt tocat deasupra. Puneți într-o tavă, mai stropiți cu puțin ulei de măsline și dați la cuptor pentru 25-30 de minute.
Serviți cu iaurt proapăt, dacă nu țineți post. Poftă bună!