Rețeta de pește la tavă cu vin alb este una dintre cele mai simple și mai gustoase moduri de a găti peștele. Totul se face într-o singură tavă și în mai puțin de o oră.

Pește la tavă cu vin alb - cea mai ușoară rețetă

Peștele se frăgezește datorită vinului alb și iese moale, suculent și plin de gust. Legumele din tavă se coc în sosul format și capătă o aromă plăcută.

E o mâncare ușoară și sănătoasă, potrivită pentru orice zi a săptămânii. O poți servi cu orez simplu, cartofi copți sau chiar mămăligă. Merge și cu o felie de pâine proaspătă, ca să “culegi” sosul din tavă – e prea bun ca să-l lași acolo.

Ce pește poți folosi pentru rețeta la tavă cu vin alb

Poți face rețeta aproape cu orice pește ai la îndemână. Dacă vrei un gust delicat, merg foarte bine păstrăvul, dorada sau bibanul de mare. Dacă îți plac aromele mai intense, alege crap, caras sau macrou.

Dacă folosești pește întreg, curăță-l bine de solzi și măruntaie. Dacă ai file, scurtează timpul de coacere cu 10-15 minute.

Poți folosi și pește congelat, dar lasă-l să se dezghețe complet înainte, la frigider, nu în apă caldă.

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • 1 kg pește (poți folosi păstrăv, crap, doradă sau macrou)
  • 1 pahar (200 ml) vin alb sec
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 3-4 căței de usturoi tocați
  • 1 lămâie (sucul și câteva felii pentru decor)
  • 2 cepe tăiate rondele
  • 2 morcovi tăiați subțire
  • 1 ardei gras tăiat fâșii
  • 200 g roșii cherry (opțional)
  • Sare, după gust
  • Piper negru măcinat după gust
  • 1/2 linguriță boia dulce
  • 1/2 legătură pătrunjel tocat

Mod de preparare

Curăță peștele. Spală-l bine, îndepărtează solzii și eviscerează-l dacă e întreg. Usucă-l cu un șervet de hârtie.

Freacă peștele cu sare, piper și boia. Lasă-l 10-15 minute să prindă gust.

Pregătește legumele. Pune ceapa, morcovul, ardeiul și usturoiul într-o tavă unsă cu ulei. Amestecă-le ușor.

Așază peștele peste legume. Poți adăuga și roșiile cherry. Toarnă vinul alb și puțin ulei peste tot.

Pune câteva felii de lămâie deasupra peștelui și stropește cu sucul de la o jumătate de lămâie.

Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade. Lasă 30-35 de minute, până când peștele se rumenește ușor și legumele sunt moi.

Servește cald. Presară pătrunjel tocat deasupra. Merge bine cu orez simplu, cartofi natur sau mămăligă.