Astăzi vă propunem o altfel de rețetă de zacuscă, specifică mai degrabă zonei Dobrogei și localităților de pe lângă Dunăre. Zacusca de pește este delicioasă, se face ușor și merită să o încercați măcar o dată. Este adevărat că este mai costisitoare decât zacusca obișnuită, din cauza prețului peștelui, dar vă asigurăm că merită!
Puteți folosi orice fel de pește vă place. Macroul este o alegere foarte bună, pentru că are un preț accesibil și un gust bun, deloc fad.
Timp total 1 oră și 30 minute
Ingrediente
- 2 kg pește (macrou)
- 1 kg ceapă
- 2 kg ardei kapia roșu
- 1/2 kg morcovi
- 500 ml ulei
- 2 kg roșii
- 1 lingură zahăr
- sare
- 200 ml oțet
- 2-3 căței de usturoi
- foi de dafin
- piper boabe
Mod de preparare
Puneți peștele la fiert în apă cu sare și oțet. Îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Când carnea peștelui se desprinde de pe os, opriți focul. Lăsați peștele să se răcească, după care desprindeți carnea de pe oase.Coaceți ardeii și curățați-i de coajă după ce s-au răcit puțin. Tocați ceapa și dați morcovul pe răzătoare.
Puneți uleiul la încins într-un vas încăpător. Puneți ceapa și morcovul să se călească. Când s-au călit, adăugați ardeii copți tăiați fâșii și amestecați. Asezonați cu sare după gust și puneți piperul și foile de dafin. Curățați roșiile de coajă și tocați-le cubulețe.
Adăugați roșiile, zahărul și lăsați totul să fiarbă până când apa s-a evaporat și sosul s-a legat. La final, puneți peștele rupt fâșii în oală și usturoiul tăiat felii. Adăugați oțetul și opriți focul.
Scoateți foile de dafin și lăsați zacusca să se răcorească, după care o puteți pune în borcane sterilizate înainte. Închideți borcanele și sterilizați-le prin fierbere.
Păstrați zacusca într-un loc ferit de căldură și soare.