Această prăjitură cu mere și zahăr ars este o rețetă simplă, perfectă pentru perioadele de post. Nu conține ouă și nici aluat clasic, dar rezultatul este o prăjitură aromată și foarte gustoasă. 

Preparare 15 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

  • 1 kg mere
  • 150 grame zahăr (pentru caramelizat)
  • 150 g margarină
  • 250 grame griș
  • 250 grame făină
  • 250 grame zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 6 linguri zahăr (pentru umplutură)
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie sau portocală
  • Opțional: 2 linguri stafide

Mod de preparare

Amestecă făina, grișul, zahărul, praful de copt și 1 plic de zahăr vanilat într-un bol.

Spală merele și rade-le cu tot cu coajă. Stoarce-le bine de zeamă și păstrează sucul.

Într-o tavă adâncă sau o cratiță, caramelizează 150 grame zahăr la foc mic. Ai grijă să nu îl arzi prea tare.

Întinde uniform zahărul caramelizat pe fundul tăvii.

Taie un măr felii subțiri și aranjează-le pe marginea tăvii, peste caramel.

Presară uniform margarina peste zahăr.

Amestecă merele stoarse cu scorțișoara, restul de zahăr, coaja de lămâie/portocală și plicul de zahăr vanilat rămas. Dacă vrei, adaugă și stafidele.

În tavă, pune jumătate din amestecul de făină, griș și zahăr.

Adaugă merele și presează ușor.

Pune restul amestecului uscat, nivelează și presează ușor cu o spatulă.

Toarnă peste tot zeama de la mere. Dacă este mai puțin de 300-350 ml, completează cu compot, suc de fructe sau apă îndulcită cu zahăr și zeamă de lămâie.

Acoperă tava cu folie de aluminiu. Coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35 de minute.

Scoate folia, presară puțină scorțișoară și mai lasă la cuptor 10-15 minute.

Se taie caldă și se scoate cu spatula. Se servește cu partea caramelizată în sus.

Opțional, poți decora cu stafide, nuci sau zahăr pudră.