O reteta savuroasa si foarte aromata, pentru zilele in care simti nevoia de preparate speciale.
Timp total 45 minute
Ingrediente
- 1kg pulpe de pui, fara piele si dezosate
- 2 linguri ulei vegetal
- 6 cuisoare
- 1 baton de scortisoara
- 6 pastai verzi de cardamom, zdrobite
- 2 foi de dafin
- 2 linguri de seminte de chimen
- nucsoara
- 2 anason
- 3 linguri de bulion
- 1 lingura de sare fina
- Pentru marinata:
- 500ml iaurt grecesc
- 7 catei de usturoi, zdrobiti
- 1 lingurita de pudra de chilli
- 35g ghimbir proaspat, ras fin
- 1 lingurita de paprika dulce
- 2 ardei iuti, tocati
- 2 lingurite de coriandru
- 3/4 lingurita turmeric
- Pentru inelele de ceapa:
- 350ml ulei vegetal
- 2 cepe, fin feliate
- 2 linguri de faina, condimentata cu sare si piper
- Pentru orez:
- 650g orez basmati
- sofran
- 5 lingurit de lapte integral
- 1 lingura de sare
- 50g ghee
Mod de preparare
1. Se combina toate ingredientele de marinat intr-un castron, apoi se adauga bucatile de pui. Se lasa sa se marineze timp de cel putin 1 ora la temperatura camerei sau (de preferinta) pana la 48 de ore, acoperite, in frigider. Se acopera orezul basmati cu apa rece si se lasa sa se inmoaie timp de 1 ora.2. Pentru ceapa, se toarna 350ml de ulei intr-o cratita si se incalzeste la 160C. Se trece ceapa prin faina, apoi se adauga in ulei. Cand sunt aurii (2-3 minute), se scot pe hartie de bucatarie pentru a se usca, apoi se lasa deoparte.
3. Cand puiul s-a marinat, se incalzesc 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare. Se adauga cuisoarele, scortisoara, cardamom, foi de dafin, seminte de chimen, nucsoara si anason, apoi se prajesc usor timp de 2-3 minute. Se adauga puiul si marinata acestuia, se gateste usor timp de 5 minute, apoi se adauga bulionul si sarea. Se lasa la foc mic timp de 25 de minute sau pana cand puiul este gatit.
4. Se pune sofranul in lapte timp de 15 minute. Se scurge orezul, se pune intr-o cratita medie si se adauga 1 litru de apa fiarta si sarea. Se gateste orezul timp de 3 minute, apoi se scurge si se amesteca jumatate din ghee pentru a acoperi.
5. Intr-o cratita, se topeste restul de ghee cu 50 ml apa, la foc mic, apoi se asambleaza biryani. Se incepe cu o treime din orez, putin lapte cu sofran si ceapa crocanta. Se acopera cu jumatate de pui, apoi se repeta, terminand cu un strat final de orez si ceapa deasupra.
6. Se pune cratita la foc mic timp de 20 de minute. Se serveste cu felii de lamaie.