Aceasta reteta traditionala are gustul copilariei.
Timp total 1 oră și 25 minute
Ingrediente
1kg de cirese, fara samburi suc de lamaie, dupa gust 2 lingurite de malai 100g zahar 1/2 baton de vanilie 1 lingura de lichior de cirese Pentru aluat: 350g faina 150g unt 100g zahar 50g migdale macinate 2 galbenusuri de ou lapte receMod de preparare
1. Pentru a face aluatul, se amesteca untul cu faina, folosind varfurile degetelor. Se adauga zaharul, migdalele si galbenusurile de ou si se framanta pana cand se formeaza un aluat - este posibil sa fie nevoie de putin lapte rece pentru a se lega. Se infasoara in folie si se lasa sa se raceasaca in frigider timp de cel putin 30 de minute.2. Intre timp, se pune suc de lamaie peste cirese si se lasa deoparte. Intr-un castron mic, se amesteca malaiul cu 2 linguri de apa si se lasa deoparte.
3. Se pune zaharul intr-o tigaie, alaturi de semintele de vanilie. La foc mic, se dizolva zaharul, apoi se creste caldura si se gateste, fara a amesteca, pana cand se formeaza un caramel. Se reduce caldura si se adauga ciresele si lichiorul. Cand se formeaza un fel de compot inchis la culoare, se adauga amestecul de porumb si se amesteca pana cand este suficient de gros pentru a acoperi partea din spate a lingurii. Se lasa deoparte sa se raceasca.
4. Se incalzeste cuptorul la 200C. Pe o suprafata pudrata cu faina, se intind doua treimi din aluat si se preseaza usor intr-o forma de tarta. Se adauga umplutura de cirese.
5. Se acopera cu restul de aluat pentru a face un capac, presand usor marginile pentru a se sigila. Se perie cu putin lapte rece.
6. Se coace timp de 30-35 de minute. Se lasa sa se raceasca timp de 10 minute. Se pudreaza cu zahar si se serveste fierbinte sau rece cu inghetata de vanilie.