Retete cu Gutui
Brioșe cu gutui - rețetă ușoară, de toamnă
Brioșele cu gutui sunt perfecte pentru toamnă, când gutuile sunt proaspete. Sunt pufoase, simplu de făcut și au un gust dulce-acrișor. Bucățile mici de gutuie din aluat aduc o textură plăcută și o aromă aparte.
Lichior de gutui făcut în casă
Descoperă secretul preparării unui lichior de gutui de casă delicios și aromat. Urmează rețeta noastră pas cu pas pentru a crea o băutură tradițională cu gust bogat, perfectă pentru zilele în care vrei să te răsfeți.
Sirop de gutui - 2 rețete simple și gustoase
Sirop de gutui pregătit ușor, în două moduri – clasic sau condimentat, în funcție de preferința fiecăruia.
Pui cu gutui la tigaie - rețeta simplă a unei mâncăruri delicioase
Puiul cu gutui la tigaie este un preparat deosebit, cu o aromă aparte, ce poate transforma o cină obișnuită într-una memorabilă. Vezi ingredientele si modul de preparare.
Gem de gutui fără zahăr
Gemul de gutui și mere, fără zahăr, este una dintre cele mai savuroase și mai iubite arome ale toamnei. Vezi ingredientele și modul de preparare.
Dulceață de gutui, bucăți
Dulceața de gutui, o dulceață de casă făcută cu fructe proaspete de sezon este delicioasă și vă va alinta papilele gustative. Vezi ingredientele și cum se prepară.
Peltea (jeleu) de gutui. Rețeta tradițională
Rețeta tradițională de peltea de gutui sau jeleu de gutui, 100% naturală, fără conservanţi sau aditivi chimici. Încearcă acestă rețetă și o vei adora chiar de la prima linguriță.
Gem de gutui. Ingrediente și mod de preparare
Te-ai întrebat vreodată cum se face gem de gutui? Care sunt cele mai potrivite asocieri de arome și cea mai simplă rețetă? Vei afla tot ce trebuie să știi în rândurile de mai jos.
Mâncare de gutui cu carne de pui
Gutuile, cele mai parfumate și mai aromate fructe ale toamnei, pot fi transformate atât în deserturi, cât și în feluri principale de mâncare. Dacă sunteți adeptul combinațiilor de gust dulce cu acrișor, atunci trebuie să încercați această rețetă de mâncare de gutui cu carne de pui. Mâncarea de gutui cu pui este o alegerea îndrăzneață și foarte originală. Nu este potrivită pentru toate gusturile, dar cei cărora le plac combinațiile dulci-acrișoare, o vor adora. Folosiți curcuma, curry sau șofran pentru a da o culoare deosebită preparatului.
Compot de gutui pentru iarnă
Gutuile sunt unele dintre cele mai gustoase și parfumate fructe pe care toamna ni le pune la dispoziție, așa că e și păcat să nu ne bucurăm de aroma lor pe tot parcursul anului. Și dacă v-am arătat deja cum să faceți peltea de gutui și dulceață de gutui, a venit momentul și pentru o rețetă de compot de gutui natural, fără conservanți. Fructele își vor păstra textura și savoarea și nu se vor înmuia în borcane, datorită faptului că nu sunt fierte.
Tarta usoara de mere
O tarta usor de facut, care reuseste sa fie si rustica si sofisticata in acelasi timp.
Prajitura cu portocale, gutui si migdale
Gustul de migdale este minunat completat de aroma de portocale.
Sos de gutui si mere
Un sos acrisior, care merge perfect langa o friptura de porc.
Friptura din piept de rata
un piept de rata 2 linguri de untura de porc sare, de dafin sau ce va place o ceapa un mar o gutuie 2-3 catei de usturoi o mandarina un pahar de vin
Ghiveci cu fasole boabe
8 cepe 4 vinete 1 dovlecel 8 gogosari 2-3 morcovi rasi 2 gutui rase 1 kg fasole boabe 1 castron de rosii foarte coapte 1 legatura de frunze de telina 8 foi de dafin piper coriandru pudra chimen pudra sare ulei 1 lingura de miere
Rulou de curcan in vin cu cascaval, fructe si legume
3 fileuri mai mari de curcan 500 gr cascaval 500 gr masline verzi 500 gr conopida proaspata 1 gutuie 1 mar sare piper proaspat macinat un praf de menta vegeta fara sare.
Placinta cu gutui
Umplutura: 9 gutui 4 linguri de zahar 2 plicuri de zahar vanilat 2-3 linguri de gris Coca: 2 cani de faina un plic de praf de copt 150 g margarina 4 linguri de zahar un plic de zahar vanilat 2 linguri de smantana 2 oua. - 1 borcan cu gem acrisor de caise sau piersici - ulei sau margarina faina pentru uns tava.
Rata cu gutui, la slow cooker
pulpele si pieptul de la o rata 4 linguri sos soia 1 lingura miere 2 gutui mari
File de cod cu garnitura de gutui si ardei gras rosu
3 fileuri de cod. 2 gutuii. 1 ardei gras rosu (pentru decor). 2 linguri de ulei din samburi de struguri. 1 ceasca de vin alb demisec. sare piper proaspat macinat vegetea fara sare.
Placinta cu gutui si gem de caise
Pentru aluat:500 gr faina 00, 250 gr zahar, 2 oua, 250 gr unt la temperatura camerei, 1/2 lingurita praf de copt, coaja de la o lamaie/portocala , Pentru umplutura:2 gutui, 2-3 linguri de zahar, 3-4 linguri gem de caise.
Prăjitură cu mere și gutui
Vrei să prepari un desert de toamnă aromat și gustos? Încearcă prăjitura cu mere și gutui! Este ușor de făcut și are un gust minunat. Merele dulci și gutuile acrișoare se completează perfect.
Tort de gutui cu crema de vin
Blat:150 g. unt,150 g. zahar,3 oua,200 g. faina,100 g. nuci,75 ml. lapte,2 lingurite praf de copt,Umplutura de gutui:5 g. gelatina,750 g. gutui,250 ml. suc de mere,80 g. zahar,2 plicuri zahar vanilinat,1 plic praf de budinca de vanilie.Crema si decor:10 g. gelatina,250 ml. vin rose,250 ml. suc de mere,100 g. zahar,2 lingurite coaja de lamaie rasa,1 plic praf de budinca de vanilie,500 ml. frisca,100 g. alune pisate.
Tarta cu gutui si must
Aluat:75 g unt50 g zahar pudra1 galbenus de ou125 g faina2 linguri lapteesenta de vanilieUmplutura:1 gutuie mareaprox. 200 ml must3-4 linguri zahar1/2 lingurita scortisoara
Prăjitură cu gutui - cea mai simplă rețetă
Prăjitura cu gutui este un desert de sezon, ideal pentru zilele reci de toamnă. Este ușor de preparat, iar gustul ei echilibrat dintre dulce și acrișor o face perfectă pentru orice ocazie.Mai jos găsești cea mai simplă rețetă de prăjitură cu gutui, pe care o poate face oricine acasă, cu ingrediente accesibile.
Placinta cu gutui
Lista ingrediente:2 linguri de margarina,2 cani cu zahar alb,2 pliculete de zahar vanilat,3-4 gutui mari,cam 3 cani cu faina alba,1 cub de drojdie,1 cana cu apa calduta,cateva linguri cu miere naturala,2 meresucul de la o lamaie proaspata.
Tarte cu dovleac si gutuie caramelizate (de post)
(24 bucati) 400 gr.(1 pachet) foietaj (Bella) 400 gr. dovleac 1 gutuie mare 8-10 prune uscate 4-5 linguri caise confiate (sau alte fructe la alegere) 4 linguri de zahar (eu am folosit brun) 100 gr. nuca 1 lingura de gris 1 lingurita praf de scortisoara (sau dupa gust) optional: 1 galbenus de ou (pentru uns) Pt. decor: 50 gr. nuca macinata optional: sirop caramel
Trigoane cu gutui si smochine
800 g aluat foietaj 4 gutui 9 smochine 100 g zahar brun 5-6 cuisoare 1 zahar vanilat 5o ml ulei un ou- pentru uns
Placinta de post cu gutui
5 gutui mari 1 pachet drojdie uscata 350 ml apa 1 lingura margarina ulei zaharina lichida sau zahar(pentru indulcit gutuile) faina cat cuprinde sare
Tajine marocana de pui cu legume
Tajine sau tagine (in berbera) este un fel de mancare marocan intitulat astfel dupa denumirea vasului in care se prepara mancarea. In Cipru un vas similar se numeste tawas. Oala tajine este confectionata din argila arsa si este formata din doua parti : unitatea de baza care este plata circulara si are laturile joase si un con mare inalt sub forma de cupola care are rolul de ...capac ! Capacul are rolul de a face posibila intoarcerea condensului in vasul de baza unde se pune carnea de pasare sau peste miel etc legumele si /sau fructele destinate gatirii. Preparatul final este foarte gustos si bine aromat datorita tuturor condimentelor specifice care se adauga. Tajine tunisiana este deosebita de cea marocana seamana mai mult cu frittata italiana. Tajine marocana combina foarte des carnea de miel sau pui prepelite porumbei peste sau vita cu masline pere mere gutui caise stafide prune uscate nuci seminte de pin migdale lamai confit miere smochine rodie curmale etc. Cu o paleta foarte bogata de legume sau cu boabe : de naut linte fasole verde si boabe mazare si altele. Este aromatizata cu un amestec de condimente si arome ca : scortisoara usturoi ghimbir sofran turmeric chimen boia de ardei piper curcuma etc. Se serveste cu o garnitura de cous cous(cuscus) de exemplu. Tajine si cous cous sunt considerate ca fiind preparate traditionale berbere ce au evoulat de-a lungul timpului. Se prepara in diverse combinatii in toate colturile lumii. Paleta de ingrediente fiind atat de bogata si variata fiecare poate da frau liber imaginatiei pentru a putea prepara o : tajine ! Totul este sa nu se inlocuiasca aromele si condimentele asa cum procedeaza anumite persoane ce spun ca gatesc preparate din bucataria asiatica si inlocuiesc de exemplu sosul dulce-acrisor cu sosul bechamel sau branza tofu cu telemea de oaie! Ingrediente : 2 piepti de pui 2 cepe 2 fire praz 1 ardei gras rosu 1 morcov mare 2 cartofi mari 1 capatana usturoi ghimbir praf 1/2 radacina ghimbir un praf de curcuma un praf sofran piper alb concentrat de pasare sau vita 1 lamaie confit (murata).
Tarta cu gutui
Pentru aluat: - 150 g faina - 60 g zahar - 75 g unt moale - un praf de sare - 2 linguri de apa rece - coaja rasa de la o jumatate de lamaie Pentru umplutura: - 500 g gutui - 30 g zahar - 2 oua intregi - 150 g smantana - zeama de la 1/2 lamaie - zeama de la o portocala - 100 ml suc de portocale rosii Pentru topping: - miere - scortisoara
Placinta cu gem de gutui
coca faina 500gr drojdie 25gr ulei 50ml o cescuta cu apa sare gem de gutui.
Curcan cu oua Ochi de paun
700 g piept de curcan 400 g carne tocata de curcan 5 oua fierte tari 30 g branza topita/cascaval 1-2 cepe 1 ardei gras rosu 10 ml ulei 2 linguri ulei de masline 1 legatura verdeata (marar patrunjel) 1 cartof 1 mar 1 morcov 1 gutuie 1 pahar vin 5 catei de usturoi 3-4 foi de dafin sare piper paprika
Piept de rat~a cu gutui si sos de vin de Porto
piept de rat~a 1 lingur~a ulei de m~asline 100 ml sm^ant^an~a 100 ml vin de Porto sau Madeira 1 lingurit~a maizena ( amidon de porumb) 4 gutui sucul de la o l~am^aie 1 baton de scortisoar~a 100 gr zah~ar 1 lingur~a unt cimbrisor,sare si piper curcuma
Mancare de gutui
1 kg gutui 1-2 cepe 3 lingurite zahar 2 linguri faina 500 ml supa de carne sau 1 cub concentrat de pui 20 ml ulei sare piper cimbru
Pulpe de pui cu ghimbir si gutui la cuptor
2 pulpe de pui sare si piper boia si curcuma ghimbir proasp~at feliat verdeat~a tocat~a optional 4 c~atei de usturoi zdrobiti 2 gutui 1 lingur~a de zah~ar ulei de m~asline
Rulou din piept de pui cu cascaval si garnitura de fructe
2 bucati piept de pui fara os si piele 100 g cascaval 150 g bacon 2 gogosari 1-2 peperoni 1 rosie si cateva rosii mici de decor 1 legatura patrunjel 2 mere 1 gutuie 1 morcov 1 mana frunze spanac 4 linguri ulei de masline sare piper cimbru paprika
Tarta rasturnata (cu mere si gutuie)
o1 gutuie mare o3 mere mari o125 g de unt o200 g de faina oPutin zahar pudra oC^ateva nuci oUn v^arf de cutit de sare o1 zahar vanilat
Fazan cu gutui
pentru 4 portii: 1 fazan (are aprox. 1- 1,2 kg), 3 gutui 2 morcovi 1 past^arnac + frunzele de la 1 ceapa alba 2x50g de unt (se va lucra la 2 tigai consecutiv) 2x2 linguri de ulei (idem) 2 lingurite de amidon dizolvate ^in putina apa sare piper si boia dulce decoruri diverse
Mere și gutui coapte. Desert de toamnă, simplu și aromat
Merele și gutuile coapte sunt un desert clasic, perfect pentru serile răcoroase. Sunt ușor de preparat, sănătoase și pline de savoare.
Placinta cu bostan, mere si gutui
1 felie de bostan 2 gutui 500g mere ionatan 2 linguri zahar (dupa gust) 100g unt 1lingurita scortisoara 1pachet foi de placinta 1mana miez de nuca un praf de sare