Sirop de gutui pregătit ușor, în două moduri – clasic sau condimentat, în funcție de preferința fiecăruia.

Sirop de gutui. 2 rețete simple și gustoase

Siropul de gutui este excelent ca topping pe diverse deserturi, cum ar fi orez sau griș cu lapte, cheesecake sau înghețată de vanilie, dar și în diverse tipuri de băuturi și cocktailuri de toamnă. Acesta poate fi pregătit ușor, în două moduri – clasic sau condimentat, în funcție de preferința fiecăruia.

Din cele două rețete nu rezultă doar sirop, ci și pulpă de gutui, ce poate fi folosită la rândul ei pentru plăcinte, tarte, sau ca topping într-un bol cu ovăz și iaurt sau în clătite cu cremă de vanilie sau brânză, după gusturile și imaginația fiecăruia.

1. Rețeta clasică de sirop de gutui

Preparare 20 minute
Gătire 50 minute
Timp total 1 oră și 15 minute

Ingrediente

  • 1 kilogram de gutui decojite și tăiate în sferturi
  • 1.250 de mililitri de apă
  • 150 de grame de miere de albine
  • 100 de grame de zahăr

Mod de preparare

Într-o cratiță mare, puneți gutuile decojite și tăiate în sferturi, apa, mierea de albine și zahărul. Aduceți la punctul de fierbere, la foc mare, amestecând până când se dizolvă zahărul.

Acoperiți cratița cu un capac, reduceți focul la mic și fierbeți până când gutuile se înmoaie, timp de 45 – 50 de minute. Lăsați siropul să se răcească încet și strecurați-l. Ar trebui să obțineți aproximativ o cană și un sfert de sirop.

În caz contrar, adăugați apă și reduceți focul la mic. Puneți siropul obținut la frigider, până când sunteți gata să-l folosiți. Păstrați și pulpa fructelor pentru a o folosi ulterior la deserturi sau la un tip de mic dejun, după preferință.

2. Cum faci sirop de gutui condimentat

Pregătirea siropului de gutui presupune, în esență, să preparați o dulceață de gutui și să puneți în sticle lichidul rezultat. Siropul se poate pregăti și în varianta condimentată, cu ingrediente precum: anason stelat, cardamom, scorțișoară, cuișoare și ienibahar.

Ingrediente

  • Două gutui medii, aproximativ 250 de grame fiecare
  • 500 de mililitri de apă
  • 400 de grame de zahăr
  • O lămâie de mărime medie, proaspăt stoarsă
  • O steluță de anason
  • 4 păstăi de cardamom, zdrobite
  • Un băț de scorțișoară
  • Două cuișoare
  • Două boabe de ienibahar

Mod de preparare

Pentru acest tip de sirop de gutui, modul de preparare este similar. Însă, începeți cu condimentele. Într-o tigaie mică, puneți anasonul, cardamomul, scorțișoara, cuișoarele și ienibaharul și prăjiți-le puțin, până când se simt aromele. Luați tigaia de pe foc și lăsați-o deoparte.

Spălați și uscați gutuile. Curățați-le de coajă și de miez, păstrați coaja și tăiați-le în felii subțiri. Într-o cratiță încăpătoare, fierbeți zahărul și apa. Adăugați feliile de gutui, dar și coaja lor, sucul de lămâie și condimentele prăjite.

Lăsați amestecul să fiarbă la foc foarte mic, timp de aproximativ 45 de minute până la o oră. Când sunt gata, feliile de gutui trebuie să aibă o culoare rozalie și să fie ușor de străpuns cu o furculiță.

Lăsați totul la răcit, iar apoi scoateți feliile de gutui – pe care le puteți consuma ca atare, ca topping sau să le folosiți în alte deserturi. Strecurați siropul într-o sticlă cu închidere ermetică și păstrați-l la frigider până la două săptămâni.

Ce puteți face cu siropul de gutui

Siropul de gutui mai gros este cel mai bun pentru a fi adăugat la cocktailuri sau pentru a însiropa blaturi pufoase precum cel de tort. Însă, puteți alege să nu reduceți deloc lichidul și să-l beți ca băutură răcoritoare ca atare.

De asemenea, puteți servi gutuile și siropul lor peste iaurt simplu ori cu ovăz sau peste înghețată, lapte cu orez sau griș, cheesecake simplu cu aromă de vanilie sau lămâie, tarte cu cremă de vanilie sau budincă de vanilie.

Detalii mai puțin știute despre gutui

Se crede că gutuile au apărut înaintea merelor. Gutuia ar fi fost, de fapt, fructul interzis din Grădina Edenului.

În mitologia greacă, acest fruct este asociat cu Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii, și mulți cred că mărul de aur ce i-a fost dăruit de muritorul Paris era, de fapt, o gutuie.

Acel „măr de aur” ce ar fi fost, de fapt, o gutuie, ar fi fost aruncat de Eris, zeița vrajbei, și revendicat în egală măsură de zeițele Hera – a căsniciei și a căminului, Atena – cea a războiului, și Afrodita. Zeus a ordonat ca un muritor, Paris, să decidă care dintre ele să primească fructul. Pentru că Afrodita i-a promis că îl va ajuta să o ia de soție pe cea mai frumoasă muritoare, adică pe Elena, fiica regelui Spartei și soția lui Menelau, Paris i-a oferit ei mărul.