Mancaruri cu varza

Mâncare de varză cu ciuperci

Dacă nu ați încercat niciodată combinația de varză cu ciuperci, trebuie să preparați această mâncare simplă, rapidă și de post măcar o dată. Se poate face cu varză proaspătă sau varză murată, dar trebuie să aveți în vedere că cea murată poate fi prea acră și trebuie să stea în apă rece o perioadă. De asemenea, puteți folosi orice fel de ciuperci vă plac pentru această rețetă. 

Piure irlandez cu varză și ceapă verde

Banalul piure de cartofi este o garnitură pe cât de populară și ușor de făcut, pe atât de versatilă. Iar rețeta pe care v-o propunem astăzi este una de inspirație irlandeză, de piure cu varză și ceapă verde, delicioasă și ușor de făcut. În rețeta originală se numește Colcannon și cunoaște o mulțime de variante adaptate, în toată lumea. Ingredientele de bază, care rămân constante sunt: cartofii, varza și ceapa verde.

Sarmale ardelenești pentru Crăciun

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sărbătoare ale românilor, mai ales dacă vorbim despre sărbătorile de iarnă. Există multe rețete și feluri de a face sarmale și fiecare gospodină are propriile secrete atunci când vine vorba despre acest preparat. Dacă nu aveți încă o rețetă de sarmale care să vă placă, vă invităm să le încercați pe cele ardelenești. Se fac dintr-un amestec de carne de porc și vită, iar secretul aromei lor constă în boiaua afumată și slănină. Sarmalele gustoase sunt cele cu un procent corect de grăsime, nu cele fade și uscate. 

Mâncare de cartofi cu varză

Mâncărurile de legume, simple, sunt excelente în perioada postului, dar și pentru vegetarieni. Atunci când nu mai știți ce să gătiți, puteți opta pentru o mâncărică de legume, cu ce aveți prin frigider.  Rețeta pe care v-o propunem astăzi este una simplă și ieftină: tocăniță de cartofi cu varză. Se face ușor, iar dacă nu țineți post se potrivește perfect alături de o porție de cârnați sau carne afumată. 

Kimchi - varză murată în stil coreean

Ați auzit vreodată de kimchi? Nu este altceva decât varză murată, în stil coreean. Preparatul a devenit foarte popular în toată lumea, iar americanii îl consumă frecvent, pe post de murături. Spre deosebire de varza murată clasică, pe care o știm cu toții, kimchi este mai degrabă o varză fermentată, lăsată la temperatura camerei, cu o mulțime de mirodenii și arome. Kimchi nu seamănă deloc la gust cu varza murată cu care suntem noi obișnuiți. E suficient să ne uităm la ingrediente ca să înțelegem cât de diferit este preparatul, dar, în același timp, cu un gust original și interesant. 

Salată Coleslaw

Salata Coleslaw este foarte populară mai ales la grătare, dar vă puteți bucura de aroma ei și în combinație cu alte alimente. Chiar dacă numele sună pretențios, este o salată extrem de simplu de făcut, având ca ingrediente de bază varză, morcovi și maioneză. 

Mancare de varză murată cu carne de porc

În sezonul rece, varza murată este ideală și nu trebuie să vă lipsească din meniu. Este o sursă importantă de fibre, se găsește peste tot - din cămările gospodinelor, până în piețe și supermarket-uri și există o mulțime de varianta de a o pune în valoare. Dacă ne gândim numai la sarmale, o salată de varză murată cu ulei și piper sau varză fiartă, ca să nu mai vorbim de mâncarea de varză călită, poate felul cel mai gustos de a pune în valoare varza murată.  Mâncarea de varză murată cu carne de porc este nemaipomenită alături de mămăliguță și un ardei iute, se face ușor, dar necesită puțină atenție și răbdare, cât timp va sta la cuptor.  Este o mâncare ieftină, care nu necesită foarte mult resurse, dar este extrem de gustoasă și va fi pe placul tuturor. 

Mancare de varza etiopiana

Sanatos si gustos, acest preparat este extrem de usor de facut.

Varza Murata Calita

2 verze acre, 3 linguri grasime

Varza Cu Ciocanele De Pui

ciocanele de pui varza 1 ardei gras rosu 2 morcovi concentrat de rosii sunculita afumata sare piper ulei de masline

Sarmalute la ciptor in oala de lut

carne tocata amestec(vita+porc)ciuperci -5 bcorez -100 gr2-3 morcovi2 cepe rosii1 bucatita praz2 ouarosii conservaverdeatasare,piper,cimbru

Varza calita cu sunculita afumata

1 varza mare (a mea a avut 2.100 kg),1 ceapa mare,400 gr sunculita afumata,ulei,sare, piper,boia dulce (cata dorim, pentru culoare),foi de dafin,cimbru,1 l bors,2 cubulete knorr "Costita afumata".

Sarmalute in dovleac

-500 gr carne de vita-orez,-ceapa,-patrunjel,-bacon afumat,-pasta de tomate,-putin orez,-varza murata.

Varzuca de Bruxelles cu sos si bacon

5-600 g varza de Bruxelles, 1 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 6-700 ml lapte, 1 lingura plina cu amidon, 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, 300 g bacon, sare, piper.

Varza rosie cu mere

1 kg varza rosie, 1 ceapa rosie, 2 linguri unt, 2-3 mere, 1-2 linguri zahar, 200 ml apa, 2-3 cuisoare, scortisoara,100 ml vin rosu(fac.),otet de vin rosu,sare,piper.

Tarta cu varza murata

Aluat:• 75 g unt, • 120 g faina, • 80 g parmezan ras, Umplutura:• 50 g pesmet, • 150 ml bere, • 500 g carne tocata de vita, • 1 ceapa mare, tocata, • 0,5 lingurita piper, • 1 lingura unt, • 400 g varza murata, tocata, • 1 cub Knorr, • 200 ml apa.

Gratin de varza rosie

Doua maini de varza fiarta, tocata grob, 30 g unt, 15 g faina, 200 ml lapte, felie de sunca mai groasa, 50 g branza gruyere (eu am pus 25 g emmental si 25 g gruyere), 50 g smantana, piper aromat, sare, un praf de nucsoara.Pentru sos bechamel:20 unt, faina, lapte, sare si nucsoara

Varza de vara cu carne

2,2 kg varza, 0,9 kg de pulpa de porc, 5 cepe verzi, cu tot cu frunze, jumatate de ardei rosu, 400 ml suc de rosii mai gros, o legatura marar,sare, piper.

Varza Savoy umpluta

o varza Savoy, Pentru umplutura: o ceapa, 700 gr carne tocata de vita, 100 gr orez, ulei de masline, patrunjel, sare, piper, paprika, suc de rosii sau bulion, zeama de lamaie

Varza calita cu sunca

o varza nu prea mare, o ceapa, un ardei gras autohton, o rosie mare, marar si bors, sunca de casa, hrean

Varza cu costita

1 varza 1 ceapa rosie(mare) 1 ardei gras 2 morcovi 3-400 g costita 1 ramura de leustean 1-2 catei usturoi 2 rosii mari(coapte bine) 300 ml apa calduta/sau supa 100 ml vin alb sare,piper,boia de ardei,eventual ceva granulat de usturoi

Sarmale cu varza acra

2 kg carne tocata de porc800 gr ceapa 400 gr orezsare, piperboia de ardeicimbru,marar si dafin uscate +cateva linguri de pasta de rosii2 capatani mici de varza acra

Varza cu kaiser

3 verze300 gr kaizer50 ml uleiverdeata (marar,leustean,patrunjel)100 gr pasta de tomatepiper

Varza dulce cu carne de porc

1 kg carne de porc (costita ),o varza mare, 1 ceapa, 1 lingura bulion,3-4 linguri ulei, sare, piper, apa sau zeama de carne

Sarmale de post, aromate cu menta

250 g de orez, doua cepe, patru morcovi, o telina, o varza murata, un pastarnac, doua radacini de patrunjel, o ceasca de ulei, sare, o lingura de bulion, menta macinata, cimbru.

Sarmale cu varza acra si carne

2 verze1 kg carne tocata3 cepe100 gr bulion1 cescuta mica de orez3-4 bucatele de slanina sau costita afumatao cescuta de ulei1 ling sarepiper 1 varf ling.condimente

Varza cu lamaie, usturoi si paste

1/2 de varza1/4 de lamaie3-4 catei de usturoi200 gr paste fainoaseulei

Varza noua fiarta in bors

2-3 verze noi1 ceapa1 ardei grassuc de rosiimarar verde1 l bors de putinasare, piper, o lingura de ulei, o cana cu apa

Varza calita a la Ina

1 varza medie1 ceapa rosie mare1 rosie marecateva linguri de ulei 200 g gusa de porc afumata

Varza dulce cu costita

varza - o bucata (marisoara)ceapa - 3 bucati mediiulei - 150 ml.costita extra - 800 grsare si piper dupa, gustoptional suc de rosii - 300 ml

Sarmalute in foi de vita de vie

½ kg carne toccata de porc sau amestec porc si vita 2 linguri de orez ½ cana de apa fiarta 1 legatura de marar 2 cepe zdravene Bulion concentrat 1 ou ½ l bors Boia dulce Slanina afumata Foi de dafin 2 lingurite rase de faina Vegeta sau condimente pentru sarmale Sare Piper 25 foi de vita cimbru

Varza calita

1 varza medie 1 ceapa 2 morcovi 1 gogosar 2 rosii 1 leg marar sare, piper

Varza cu costita afumata

1 varza mai mare, 350 g costita afumata, 1 ceapa, 1 morcov, 1 ardei gras rosu, 3 rosii, 1 lingura bulion, 4-5 linguri ulei, boia, sare, piper, cimbru.

Varza dulce cu costita afumata

5 bucati de costita afumata, 1 ceapa, o varza cruda, suc de rosii, 1-2 foi de dafin, piper boabe, sare, putin ulei, patrunjel tocat

Paste cu varza dulce

1 varza mijlocie, 1 ceapa mare, 400 g paste fara ou, 100ml ulei, sare, piper

Sarmale umplute cu mix de carne

2 verze murate,1 kg carne tocara mixta,2 cepe,200 gr orez,cimbru, bulion, costita afumata

Aripi de rata cu varza

rata (in cazul meu ..aripi si spate de rata) o varza medie cam de 1,5 kg o ceapa potrivita 3 linguri bulion cateva rosii cherry frunze dafin delikat, boabe de piper patrunjel verde tocat

Varza cu afumatura

1 varza, taiata fideluta 1 lingura ulei 1 ceapa 1 lingura paprika ungureasca 1 lingura pasta de tomate afumatura cimbru piper

Tort rosu

6 oua, 10 linguri zahar, 7 linguri faina, 1 praf de sare, 1 zahar vanilat Pentru crema 2 albusuri, 500 ml lapte, 100 g faina 30 g cacao 2 linguri margarina Pentru decor 1 plic tort jelee, 200 ml apa 3 linguri zahar 1 esenta de migdale

Budinca de varza cu carne de porc si costita

500 g carne de porc slaba (sau 250 g carne de porc si 250 g carne de vaca),1 varza potrivit de mare,1 ceasca orez,100 g costita afumata,1 dl ulei,3 -4 rosii,1 cescuta smantana,sare,piper,cimbru

Chiftele delicioase de varza cu gris

1 kg de varza,1/2 pahar de gris,1/2 pahar de lapte,3 oua,1/2 pahar de pesmet3 linguri grasime

Varza acra calita cu afumatura

1 varza acra mai mare (vreo 2 kg)300 gr kaiser in cazul meu500 ml suc de rosiicimbru uscatpiper boabesare daca mai este cazulfoi de dafin

Sarmalute de post cu ciuperci

2 verze murate 250 g orez 200 ml ulei 3 cepe mijlocii 2 ardei grasi 500 g ciuperci 3 rosii cimbru sare pier Sugestie: ciupercile pot fi inlocuite cu 2 morcovi, o telina, un fir de praz si 100 g soia granule oparite si bine scurse.

Varza calita cu carnati

1 varza murata400 g carnati afumatio ceapa1 lingura pasta de rosii2 foi de dafin50 ml ulei1 lingurita cimbrisor uscat1/2 lingura marar uscatpiper boabe

Placinta delicioasa cu varza

Pentru aluat: 2,5 pahare de faina, o ceasca de lapte caldut, 100 g de unt, un ou, 4 g drojdie uscata, un praf de sare, 2 lingurite de zahar, un galbenus crud. Pentru umplutura: 1 kg de varza, o ceapa, 3 oua fierte, sare, piper, ulei.

Penne cu varza acra

1 varza acra mica,500 gr penne, cimbru, piper, vegeta, 2 cepe, 30 ml ulei

Varza cu tarhon

1 varza mica, 1 ceapa, sare, piper, vegeta, tarhon, ulei

Cubulete de pui pe pat de varza si orez

- 300 gr piept de pui (in reteta originala este piept de curcan) - 250 gr varza murata - 150 gr orez - 1 ceapa - 250 ml supa de pui - 1 lingurita boia - 1 lingurita cimbru - 150 ml bulion - ulei de masline - sare, piper

Varza bulgareasca

carne de pui,varza murata,orez,supa de pui,ulei,pasta de tomate (bulion, suc de rosii)ardei iute,mult piper

Varza calita cu costita afumata

1 varza mare1 morcov2 cepecostiata afumata (optional)ardei grassare,piper,patrunjel