Nu știm alții cum sunt, dar noi, când ne gândim la o porție de negresă, cu sau fără glazură, ne amintim instant de gustul copilăriei și ni se face poftă de cea mai cunoscută și simplă prăjitură din bucătăria românească.

Negresa este unul dintre acele deserturi pe care mamele sau bunicile noastre le făceau în copilărie și care erau devorate imediat. Rețeta de negresă este una atât de simplă, încât a devenit una dintre prăjiturile pe care și copiii pot învăța să le facă.

Cea mai bună rețetă de negresă cu glazură de ciocolată

Nimic nu se compară cu o prăjitură de ciocolată, proaspăt scoasă din cuptor și peste care torni o glazură fină și delicioasă. De aceea, această rețetă de negresă este atât de populară și de iubită.

Se face ușor, rapid, nu ai nevoie de multe ingrediente și este foarte gustoasă. Crocantă la exterior și pufoasă în interior, cu glazură de ciocolată, această prăjitură se va transforma rapid într-unul dintre deserturile tale preferate.

O poți face atunci când ai musafiri sau pur și simplu, fără nicio ocazie, când ai poftă de ceva dulce și bun.

Preparare 15 minute
Gătire 35 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

Ingrediente pentru negresă

  • 500 grame zahăr
  • 200 grame unt
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 400 grame făină
  • 5 ouă
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 praf de copt
  • 1 esență de lămâie
  • 100 grame nucă măcinată (opțional)
  • Ulei pentru uns tava

Ingrediente pentru glazura de ciocolată

  • 200 grame ciocolată
  • 100 ml frișcă lichidă
  • 30 grame unt

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade și unge o tavă cu ulei. Tapetează tava cu hârtie de copt pentru a preveni lipirea prăjiturii.

Într-o cratiță, pune laptele, zahărul și cacaua într-o cratiță pe foc și amestecă constant până obții o cremă groasă, asemănătoare smântânii. Lasă crema să se răcească.

Între timp, bate bine untul până devine cremos, apoi adaugă crema de cacao răcită. În această compoziție, încorporează gălbenușurile unul câte unul, amestecând bine după fiecare.

Adaugă nuca măcinată (dacă folosești), făina amestecată cu praful de copt și zahărul vanilat. 

Într-un alt bol, bate ouăle până devin spumoase. La final, încorporează ușor albușurile bătute spumă, folosind o lingură de lemn.

Toarnă compoziția în tava pregătită și nivelează-l uniform.

Introdu tava în cuptorul preîncălzit și lasă prăjitura să se coacă timp de 30-35 de minute. Verifică dacă este gata folosind o scobitoare; aceasta trebuie să iasă curată din prăjitură.

Între timp pregătește glazura de ciocolată.

Pregătirea glazurii de ciocolată

Într-o cratiță mică, încălzește frișca lichidă la foc mic, fără să o fierbi. Adaugă ciocolata ruptă bucăți și amestecă până se topește complet.

După ce ciocolata s-a topit, adaugă untul și amestecă până obții o glazură lucioasă și omogenă.

După ce scoatem prăjitura din cuptor, o tăiem în bucăți, apoi turnăm glazura deasupra, astfel încât să se scurgă și în tăieturi, iar apoi o întindem uniform cu un cuțit.

Sfaturi pentru o negresă perfectă

  • Nu coace negresa prea mult, altfel va deveni uscată.
  • Toate ingredientele să fie la temperatura camerei înainte de a începe.
  • Pentru o negresă mai intensă, folosește ciocolată neagră cu un procent mai mare de cacao.