Nutritionistii ne-au dat trei indicii prin care putem sa ne dam seama care diete fac mai mult rau decat bine.
Se pune accentul pe prafuri, pilule, sau ambele
Problema cu aceste prafuri este ca, initial, au facut parte din ceva care a fost o data un aliment intreg, ca un fruct sau o leguma, apoi a fost separat si prelucrat pentru un singur ingredient.
Asta e in regula pentru lucruri cum ar fi pudra de cacao, care are elemente nutritive, dar nu ar trebui sa constituie cea mai mare parte a regimului alimentar. Cand ceva este o pulbere folosesti o lingurita sau o lingura de cel mult.
"Rezultatele" pretinse sunt explicate in termeni foarte vagi
Daca eticheta promite "marea cu sarea", sunt sanse sa nu faca mai nimic. O problema cu sloganurile de pe produsele de sanatate este ca acestea sunt "complet subiective". Ele nu pot fi testate. Cele mai multe ghiduri de sanatate sunt bazate pe beneficii specifice, masurabile, de la a bea o anumita cantitate de apa in fiecare zi (obiectiv final: esti hidratat) la a manca o cantitate specificata de proteine (obiectiv final: mentine si construieste muschii)
Nu se aliniaza cu principii de bun simt
In cazul in care "curatarea organismului" prin consumul unui amestec de suc de lamaie si sirop de artar suna prea usor pentru a fi adevarat, probabil ca asa este. Adevarul este ca nici nu este necesar sa-l dezintoxifici.
De ce? Pentru ca organismul face asta singur. In timp ce rinichii filtreaza sangele si elimina orice deseuri din dieta noastra, ficatul proceseaza medicamente si detoxifica orice chimicale pe care le ingereaza.
In mod similar, orice plan de dieta care pretinde ca poate "da o piele stralucitoare in 24 de ore" sau "te face sa te simti ca o persoana noua" este, probabil, o exagerare.