Dacă încerci să slăbești, primul lucru pe care ar trebui să îl elimini din alimentație este zahărul. Alimentul care dă dependență poate fi extrem de perfid și știm că nu e ușor să renunți la el dintr-o dată. Totuși, nimic nu este imposibil și totul ține de voința ta. Și de câteva trucuri care te vor ajuta să mănânci mai puțin zahăr.

Și dacă ciocolata și deserturile este evident că au o cantitate mare de zahăr, există o mulțime de alte alimente cu zahăr adăugat. Așa se face că, în fiecare zi, pe lângă cantitatea de zahăr ”asumată”, consumăm încă o cantitate de zahăr despre care nu ne dăm seama. Iată câteva trucuri pentru a reduce cât mai mult ”drogul alb” din alimentația zilnică:

Renunță la sucuri

Atât cele carbogazoase, cât și cele pe bază de fructe conțin câteva lingurițe de zahăr/ pahar. E simplu: orice suc cumpărat, care nu este făcut în casă, are zahăr.

Atenție la cafea!

Un caffe latte mare, cu topping de frișcă, adaugă câteva lingurițe de zahăr la meniul zilnic. Optați pentru cafea neagră, pe cât posibil, sau în orice caz îndulcită cât mai puțin.

Sosurile

Sosurile care se pun peste mâncare la restaurant sunt atât de gustoase pentru că au zahăr, care potențează gustul. Este valabil și pentru solurile la tub pe care le cumperi pentru acasă, dressingurile pentru salate etc. Nu crezi? Mergi la frigider, citește eticheta și te vei convinge!

Citește etichetele

În continuarea punctului de mai sus, fă-ți un obicei din a citi eticheta înainte de a cumpăra un aliment. Vei ști exact ce mănânci, cât zahăr și ce alte substanțe periculoase mai conțin alimentele pe care le cumperi în mod frecvent.

Conservele

Multe alimente conservate, mai ales fructele, sunt conservate pe bază de zahăr. Până și porumbul la conservă, roșiile la borcan sau ananasul la cutie conțin o cantitate considerabilă de zahăr.

Alimentele low-fat

Fugi de grăsimi, dar dai peste ceva mai rău: zahărul. De multe ori, iaurtul și alte alimente degresate conțin mai mult zahăr decât cele full-fat, pentru a-și păstra gustul și consistența.

Micul dejun

Dacă mănânci dimineața, nu vei fi tentat pe parcursul zilei să te duci spre alimente dulci. Pofta de dulce vine din cauză că scade glicemia, iar deciziile alimentare pe care le luăm în acele momente sunt pe bază de impuls.

Îndulcitori naturali

Nu poți renunța de tot la gustul dulce din alimente și băuturi făcute în casă? Nicio problemă, poți opta pentru îndulcitori naturali. Cei pe bază de ștevie, erythritol și xylitol sunt ideali. Și mierea este o alternativă foarte bună.

Iaurtul cu fructe

Dacă citești eticheta, vei vedea că mănânci, de fapt, iaurt, fructe și o cantitate considerabilă de zahăr. Ai poftă de iaurt cu fructe? Pune fructe proaspete, tăiate bucăți, peste iaurt simplu.

Nu ține dulciuri în casă

Dacă nu ai ”tentația” la îndemână, e mai simplu să te abții. Nu cumpăra dulciuri, pentru că dacă le vei avea în casă, te vor tenta.

Nu merge la cumpărături când ți-e foame

Asigură-te că mergi la supermarket când ești sătul. Altfel vei avea tendința să cumperi compulsiv, în mare parte alimente nesănătoase și de care nu ai neapărat nevoie.