Când vine vorba de sărbători și momente festive, un desert care nu lipsește de pe mesele multor familii este cozonacul, o prăjitură tradițională în România și Bulgaria.

Similar în multe privințe cu panettone-ul italian, pregătit în Lombardia de Crăciun, cozonacul se diferențiază prin forma sa, adesea dreptunghiulară și înaltă.

Rețeta de bază a aluatului pentru cozonac este similară în întreaga țară, având ca ingrediente principale făina, laptele, zahărul, ouăle, untul, drojdia și diverse esențe pentru aromă, precum zahăr vanilat sau coji rase de lămâie și/sau portocale.

În funcție de umplutură, există cozonaci simpli sau umpluți cu diverse ingrediente: nuci, alune, mac, stafide, rahat, fructe confiate, cacao, marmeladă sau combinații ale acestor ingrediente, precum nuci și mac, nuci și cacao, nuci și rahat, stafide și rahat, ciocolată și așa mai departe.

Unul din subiectele intens dezbătute la mesele în familie din perioada sarbatorilor este: punem sau nu rahat în cozonac? Chiar dacă mulți exclud vehement variantele fără rahat, cealaltă parte nici nu vrea sa audă de rahat în cozonac și senzația de lipicios.

Așadar, hai să facem lumină în acest subiect și să votăm adevărul!

Sondaj
Tu cum preferi cozonacul?