Oțetul pe care îl folosim în alimentație poate avea efecte benefice asupra sănătății. Există studii care susțin că una sau două lingurițe de oțet pe zi pot ajuta organismul să lupte împotriva unor boli și chiar și la pierderea în greutate.
Oțetul era folosit încă din antichitate în scopuri medicale. Mai întâi ca dezinfectant, apoi ca adjuvant în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală. Mai târziu, oțetul a început să fie folosit pe post de energizant de către sportivi și soldați. Sigur că aceste lucruri se întâmplau cu secole în urmă, dar cât de benefic mai este consumul de oțet astăzi?
Potrivit BBC, există mai multe studii care arată că o linguriță de oțet pe zi poate ameliora anumite afecțiuni. Primul dintre studii a analizat legătura dintre oțetul de mere și nivelul glucozei din sânge. La studiu au participat persoane cu rezistență la insulină, cărora li s-a administrat câte o linguriță de oțet de mere pe zi. La 11 dintre subiecți s-a constatat că oțetul a ajutat la stabilizare glucozei din sânge.
Un alt studiu a avut ca subiecți persoane care sufereau de obezitate. În cazul acestora, s-a constatat că oțetul a ajutat la reducerea cantității de grăsime și, implicit, la pierderea în greutate. Una sau două lingurițe de oțet de mere pe zi pot fi de ajutor în lupta cu kilogramele, potrivit acestui studiu.
În ceea ce privește studiile efectuale pe animale, acestea au revelat faptul că oțetul poate reduce tensiunea arterială, dar și trigliceridele. Niciunul dintre studii nu a descoperit efecte negative ale consumului de oțet. Sigur, este vorba despre cantități limitate de oțet, 1-2 lingurițe pe zi, și oțet cât mai natural. Este ideal consumul de oțet de mere și sunt de evitat derivatele fermentate, cum ar fi oțetul din vin, pentru că acestea au o aciditate mult mai mare și pot afecta sistemul digestiv, mai ales dacă suferiți de afecțiuni ale acestuia.