Ceafa de porc la tigaie este super aromată și reprezintă o alegere perfectă pentru o masă rapidă.
Ceafa de porc este o carne frumos marmorată obținută din partea care se întinde de la baza gâtului porcului până la pulpă (aproximativ a patra coastă). Carnea este incredibil de gustoasă și aromată, iar datorită grăsimii, friptura este foarte suculentă.
Cum se marinează ceafa de porc
O marinadă aromatizează suprafața cărnii, în timp ce grăsimea va face friptura suculentă după o scurtă perioadă de prăjire în tigaie.
Noi adăugăm puțină sare, rozmarin și bere în marinada pentru ceafa de porc.
Iată câteva sfaturi utile:
- folosiți usturoi și ierburi proaspete pentru a da o aromă mai intensă (rozmarin, oregano, cimbru, salvie etc.).
- folosiți uleiuri aromate - uleiul de măsline extravirgin este preferatul nostru
- folosiți condimente compatibile cu carnea de porc - neapărat chimen, scorțișoară, fulgi de ardei etc.
- folosiți un ingredient acid - orice, de la suc de citrice, vin și bere, până la oțet
- lăsați carnea suficient timp pentru ca marinata să o infuzeze - de la 4 ore până la o noapte.
- aruncați întotdeauna marinata folosită din motive de siguranță alimentară (bacteriile de la suprafața cărnii v-ar putea îmbolnăvi).
Cum se prepară ceafa de porc pe aragaz
Faceți o marinadă, aplicați-o pe toată suprafața cărnii și păstrați carnea acoperită și la frigider până cu aproximativ 30-60 de minute înainte de a începe gătitul. Aduceți carnea la temperatura camerei pe tejghea.
Încălziți o tigaie cu fundul gros sau o tigaie de fontă la foc mare și adăugați o lingură de ulei de gătit. Scoateți carnea din marinadă. În tranșe, rumeniți ceafa de porc timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte (în funcție de cât de groase sunt feliile).
Transferați carnea gătită pe o farfurie caldă pentru a se odihni. Acoperiți-o lejer cu folie de aluminiu pentru a menține friptura caldă.
Rețeta de ceafă de porc la tigaie
Ingrediente
- 4 buc. ceafă de porc (cu o grosime de aproximativ 2-3 cm fiecare)
- 2 linguri de ulei de gătit
- sare și piper, după gust, pentru asezonare
Pentru marinadă
- 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriță de piper
- 3 căței de usturoi, tăiați în jumătate și zdrobiți
- 1 legătură de rozmarin
- 3-4 crenguțe de cimbru
- 60 ml de bere neagră
- Opțional: 2 lingurițe de chimen
Mod de preparare
Se amestecă ingredientele pentru marinadă. Se marinează ceafa de porc într-un recipient închis sau într-o pungă cu fermoar, la frigider, timp de 4 ore până peste noapte. Aduceți carnea la temperatura camerei înainte de a o găti.
Încălziți, pe aragaz, o tigaie cu fundul gros sau o tigaie de fontă timp de 2-3 minute. Se scoate carnea din marinadă și se condimentează cu sare și piper. Adăugați 1 lingură de ulei de gătit în tigaie și rumeniți carnea timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.
Prăjiți până când carnea este gătită, dar suculentă. Transferați ceafa gătită pe o farfurie caldă și acoperiți-o lejer cu folie de aluminiu. Se repetă cu următoarele două bucăți de carne.
Serviți ceafa de porc cu:
- legume coapte sau gătite la aburi (sparanghel, conopidă, broccoli)
- orice fel de cartofi, de la cartofi prăjiți crocanți până la piure de cartofi
- salate verzi, salată de varză
Calorii și valori nutriționale
O bucată de ceafă de porc la tigaie are 370 calorii.
-
Calorii
370kcal
-
Proteine
23g
-
Carbohidrați
3g
-
Fibre
1g
-
Grăsimi
30g
-
Grăsimi saturate
7g
-
Colesterol
75mg
-
Sodiu
1380mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.