Ceafa de porc la tigaie este super aromată și reprezintă o alegere perfectă pentru o masă rapidă.

Ceafă de porc la tigaie. Reteta simplă și rapidă

Ceafa de porc este o carne frumos marmorată obținută din partea care se întinde de la baza gâtului porcului până la pulpă (aproximativ a patra coastă). Carnea este incredibil de gustoasă și aromată, iar datorită grăsimii, friptura este foarte suculentă.

Cum se marinează ceafa de porc

O marinadă aromatizează suprafața cărnii, în timp ce grăsimea va face friptura suculentă după o scurtă perioadă de prăjire în tigaie.

Noi adăugăm puțină sare, rozmarin și bere în marinada pentru ceafa de porc.

Iată câteva sfaturi utile:

  • folosiți usturoi și ierburi proaspete pentru a da o aromă mai intensă (rozmarin, oregano, cimbru, salvie etc.).
  • folosiți uleiuri aromate - uleiul de măsline extravirgin este preferatul nostru
  • folosiți condimente compatibile cu carnea de porc - neapărat chimen, scorțișoară, fulgi de ardei etc.
  • folosiți un ingredient acid - orice, de la suc de citrice, vin și bere, până la oțet
  • lăsați carnea suficient timp pentru ca marinata să o infuzeze - de la 4 ore până la o noapte.
  • aruncați întotdeauna marinata folosită din motive de siguranță alimentară (bacteriile de la suprafața cărnii v-ar putea îmbolnăvi).

Cum se prepară ceafa de porc pe aragaz

Ceafă de porc

Faceți o marinadă, aplicați-o pe toată suprafața cărnii și păstrați carnea acoperită și la frigider până cu aproximativ 30-60 de minute înainte de a începe gătitul. Aduceți carnea la temperatura camerei pe tejghea.

Încălziți o tigaie cu fundul gros sau o tigaie de fontă la foc mare și adăugați o lingură de ulei de gătit. Scoateți carnea din marinadă. În tranșe, rumeniți ceafa de porc timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte (în funcție de cât de groase sunt feliile).

Transferați carnea gătită pe o farfurie caldă pentru a se odihni. Acoperiți-o lejer cu folie de aluminiu pentru a menține friptura caldă.

Rețeta de ceafă de porc la tigaie

Preparare 5 minute
Gătire 10 minute
Timp total 15 minute

Ingrediente

  • 4 buc. ceafă de porc (cu o grosime de aproximativ 2-3 cm fiecare)
  • 2 linguri de ulei de gătit
  • sare și piper, după gust, pentru asezonare

Pentru marinadă

  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de piper
  • 3 căței de usturoi, tăiați în jumătate și zdrobiți
  • 1 legătură de rozmarin
  • 3-4 crenguțe de cimbru
  • 60 ml de bere neagră
  • Opțional: 2 lingurițe de chimen

Mod de preparare

Se amestecă ingredientele pentru marinadă. Se marinează ceafa de porc într-un recipient închis sau într-o pungă cu fermoar, la frigider, timp de 4 ore până peste noapte. Aduceți carnea la temperatura camerei înainte de a o găti.

Încălziți, pe aragaz, o tigaie cu fundul gros sau o tigaie de fontă timp de 2-3 minute. Se scoate carnea din marinadă și se condimentează cu sare și piper. Adăugați 1 lingură de ulei de gătit în tigaie și rumeniți carnea timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte.

Prăjiți până când carnea este gătită, dar suculentă. Transferați ceafa gătită pe o farfurie caldă și acoperiți-o lejer cu folie de aluminiu. Se repetă cu următoarele două bucăți de carne.

Serviți ceafa de porc cu:

  • legume coapte sau gătite la aburi (sparanghel, conopidă, broccoli)
  • orice fel de cartofi, de la cartofi prăjiți crocanți până la piure de cartofi
  • salate verzi, salată de varză

Calorii și valori nutriționale

O bucată de ceafă de porc la tigaie are 370 calorii.

  • Calorii

    370kcal

  • Proteine

    23g

  • Carbohidrați

    3g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    30g

  • Grăsimi saturate

    7g

  • Colesterol

    75mg

  • Sodiu

    1380mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.