Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Din fericire, exista lucruri pe care le poti face pentru a preveni deficientele si alte schimbari legate de varsta.

De exemplu, consumul de alimente bogate in nutrienti si luarea suplimentelor adecvate te pot ajuta sa te menti sanatos pe masura ce imbatranesti.

Imbatranirea este legata de o varietate de modificari ale corpului, inclusiv pierderea muachilor, piele mai subtire si diminuarea acidului gastric. Unele dintre aceste modificari pot duce la dezvoltarea deficientelor nutritive, in timp ce altele iti pot afecta simturile si calitatea vietii.

De exemplu, studiile au estimat ca 20% dintre varstnici au gastrita atrofica, o afectiune in care inflamatia cronica afecteaza celulele care produc acid gastric.

Acidul scazut al stomacului poate afecta absorbtia nutrientilor, cum ar fi vitamina B12, calciu, fier si magneziu.

O alta provocare a imbatranirii este o nevoie redusa de calorii. Din pacate, aceasta creeaza o dilema nutritionala.

Adultii mai in varsta trebuie sa obtina la fel de multe substante nutritive, daca nu chiar mai multe, consumand mai putine calorii. Din fericire, consumarea unei varietati de alimente intregi si luarea unui supliment te pot ajuta sa iti satisfaci nevoile nutritive.

O alta problema pe care o pot avea oamenii in timp ce imbatranesc este reducerea capacitatii corpului lor de a recunoaste simturile vitale precum foamea si setea. Acest lucru te poate predispune la deshidratare si pierdere accidentala in greutate. Iar cu cat esti mai in varsta, cu atat sunt mai aspre aceste consecinte.

Cantitatea de calorii zilnice de care are nevoie o persoana depinde de inaltimea, greutatea, masa musculara, nivelul de activitate si cativa alti factori.

Adultii mai in varsta pot avea nevoie de mai putine calorii pentru a-si mentine greutatea, deoarece tind sa se miste mai putin.

Daca continui sa mananci acelasi numar de calorii pe zi ca atunci cand erai mai tanar, poti avea depuneri de grasime, in special in jurul abdomenului. Acest lucru este valabil mai ales la femeile aflate in postmenopauza, deoarece scaderea nivelurilor de estrogen observata in aceasta perioada poate favoriza depozitarea grasimilor abdominale.

Cu toate acestea, chiar daca varstnicii au nevoie de mai putine calorii, au nevoie de niveluri ridicate sau chiar mai ridicate ale anumitor substante nutritive, comparativ cu persoanele mai tinere. Astfel, este important sa consumi o varietate de alimente, cum ar fi fructele, legumele, pestele si carnea slaba.

Aceste alimente te pot ajuta sa lupti impotriva deficientelor nutritive, fara a lua in greutate. Nutrienții care devin deosebit de importanți pe masura ce imbatranim includ proteine, vitamina D, calciu si vitamina B12.

Un alt proces care este normal pe masura ce imbatranesti este pierderea masei musculare. De fapt, adultul mediu isi pierde 3-8% din masa musculara la fiecare deceniu dupa varsta de 30 de ani. Aceasta pierdere a masei musculare si a fortei este cunoscută sub numele de sarcopenie. Este o cauza majora de slabiciune, fracturi si sanatate precara la varstnici. Consumul mai mare de proteine ​​ar putea ajuta organismul sa mentina muschiul si sa lupte impotriva sarcopeniei.

Un studiu derulat pe 2.066 de persoane in varsta a aratat ca cei care au mancat cea mai mare cantitate de proteine ​​zilnic au pierdut cu 40% mai putina masa musculara decat cei care au mancat mai putin.

De asemenea, o revizuire a 20 de studii recente la persoanele varstnice a constatat ca consumul de proteine ​​sau suplimentele de proteine ​​poate incetini rata de pierdere a muschilor, poate creste masa musculara si contribuie la construirea mai multor muschi. In plus, combinarea unei diete bogate in proteine ​​cu exercitii pare a fi cea mai eficienta metoda de combatere a sarcopeniei.

In concluzie, imbatranirea este legata de schimbari care te pot face sa suferi de deficiente de calciu, vitamina D, vitamina B12, fier, magneziu si cativa alti nutrienti importanti.

De asemenea, iti poate reduce capacitatea de a recunoaste senzatii precum foamea si setea. Din fericire, poti lua masuri pentru a preveni aceste deficiente.

Fa un efort constient de a avea un aport potrivit de apa si alimente, mananca o varietate de alimente bogate in nutrienti si ia in considerare luarea unui supliment. Toate aceste actiuni te pot ajuta sa te lupti cu deficientele si sa ramai sanatos pe masura ce imbatranesti.