Alături de savarină și alte câteva prăjituri, amandina este genul de desert care ne amintește de copilărie unora, de tinerețe altora. Prezentă în cofetării încă din anii '60, amandina este populară și în prezent și se face foarte ușor acasă. 

Pe vremea când în cofetării se găseau numai prăjituri cu nume de fată, amandina era vedeta vitrinelor. Cremoasă, însiropată și plină de ciocolată, era desertul perfect dacă voiai să inviți o fată la o prăjitură sau să te îndulcești într-o zi de duminică. Chiar dacă anii au trecut și multe s-au schimbat în materie de cofetării și de deserturi, amandina nu și-a pierdut popularitatea.

Astăzi vă propunem o rețetă de amandină la fel de bună ca cea făcută la cofetărie, pe care o puteți recrea în propria bucătărie. 

Amandine - rețeta originală
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 7 ouă
  • 160 g zahăr
  • 250 g făină
  • 100 ml apă rece
  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri cacao
  • Pentru cremă:
  • 400 g unt
  • 200 g zahăr pudră
  • 3 linguri cacao
  • 1 esență rom
  • Pentru sirop:
  • 150 g zahăr
  • 130 ml apă
  • coaja de la o lămâie
  • 1 lingură esență de rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Glazură:
  • 300 ml smântână lichidă
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 2 linguri sirop de zahăr ars

Mod de preparare

Întâi ne vom ocupa de blat. Puneți 60 g zahăr într-un vas pe foc și topiți. Când s-a caramelizat, stingeți cu 30 ml apă și lăsați să mai fiarbă un minut. Păstrați 2 linguri pentru final, iar restul îl veți pune la blat.

Separați ouăle în două boluri. Amestecați gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr și cu uleiul. Mixați până când se albesc, apoi adăugați apa rece și siropul de zahăr făcut anterior.

Bateți albușurile spumă cu un praf de sare și cu restul de zahăr, până se transformă într-o spumă densă. Turnați amestecul de gălbenușuri peste și amestecați. Încorporați făina, praful de copt și cacaoa, cu ajutorul unei spatule.

Puneți blatul într-o tavă cu hârtie de copt și dați la cuptor, la 180 de grade, pentru 30-35 de minute.

Pentru sirop, puneți zahărul, zahărul vanilat și apa pe foc și fierbeți 10 minute. Când ați oprit focul, adăugați coaja de lămâie. Când siropul s-a răcit, puneți și esența de rom.

Puneți untul la temperatura camerei într-un bol. Adăugați zahărul pudră, cacaoa și romul și amestecați bine cu mixerul, până când crema este omogenă.

Pentru glazură, puneți smântâna la fiert, iar când dă în clocot puneți ciocolata ruptă bucățele și opriți focul. Adăugați și siropul de zahăr păstrat anterior.

După ce blatul s-a răcit, îl tăiați în două părți egale. Însiropați fiecare bucată de blat cu siropul făcut anterior. Puneți 3/4 din cremă peste jumătate din blat și întindeți bine. Adăugați cealaltă jumătate de blat peste și presați ușor.

Dați la frigider pentru o oră, până când crema se întărește. După ce crema s-a închegat, tăiați prăjitura în cuburi potrivite. Decorați fiecare amandină cu glazura făcută anterior și întindeți peste prăjitură. Decorați cu crema păstrată anterior, cu un poș.

Poftă bună!