Cum alegi pâinea pentru bruschete. Tipuri de pâine și beneficiile lor

Când vine vorba despre un aperitiv special și de efect, nimic nu se compară cu bruschetele. Însă, pentru ca rezultatul să fie unul cu adevărat deosebit, este importantă alegerea pâinii potrivite pentru pregătirea acestora.

În general, bruschetele se pot face cam cu orice fel de pâine. Însă, pentru cea mai bună variantă a acestui aperitiv, pâinea ar trebui să aibă o aromă neutră, o crustă decentă și să poată fi prăjită și acoperită cu ingrediente, dar fără a căpăta o textură neplăcută. Printre cele mai bune alegeri se numără ciabatta și baghetele franțuzești.

Tipurile de pâine potrivite pentru bruschete pot fi folosite proaspete sau vechi de câteva zile. Cei mai mulți oameni vor spune că este mai bine să folosiți pâine veche de câteva zile, deoarece aceasta va da o consistență mai rigidă, ușor uscată, ideală pentru a ține toppingurile.

Cea mai bună pâine pentru bruschete

Dacă plănuiți să pregătiți bruschete, este recomandat să vă asigurați că folosiți tipul potrivit de pâine, ce vă va ajuta să obțineți bruschete cu o textură crocantă, fără ca acestea să se fărâmițeze sau să se înmoaie și să se rupă repede.


1.

Baghetă franțuzească

Baghetă franțuzească

Deși aperitivul numit „bruschetta” provine din bucătăria italiană, acest lucru nu înseamnă că nu poate fi pregătită cu o pâine a cărei origine se află în Franța. Baghetele franțuzești sunt excelente pentru prepararea bruschetelor.

Acestea au textura potrivită pentru pregătirea acestui aperitiv. Mai exact, sunt suficient de puternice pentru a face față garniturilor, dar au și capacitatea de a absorbi aromele. În plus, nu există un mare risc să se ardă atunci când sunt prăjite - ceea ce este esențial pentru rețetele de bruschete.

O baghetă franțuzească tradițională este făcută din făină, apă, drojdie și sare. Este fascinant cum aceste patru ingrediente simple pot produce o baghetă frumoasă, aromată și crocantă. Ceea ce este și mai fascinant este modul în care brutari diferiți, folosind aceleași ingrediente, pot face baghete ce diferă destul de mult unele de altele uneori.


2.

Pâine cu maia

Pâine cu maia

Pâinea cu maia are un gust aparte, ușor acru. Cu o crustă crocantă și crăpată și cu o cantitate mai mică de gluten în comparație cu alte tipuri de pâine, aceasta are un indice glicemic mai mic, este mai ușor de digerat și este benefică sistemului digestiv, deoarece conține prebiotice.

Pâinea cu maia conține cantități mai mari de minerale și antioxidanți decât alte tipuri de pâine. De asemenea, conține niveluri mai scăzute de acid fitic și, prin urmare, aceasta permite organismului să absoarbă mai ușor substanțele nutritive decât pâinea obișnuită.


3.

Ciabatta

Ciabatta

Ciabatta este o pâine rustică în stil italian cu consistența potrivită pentru a crea bruschete apetisante. Din nou, totul se reduce la exteriorul și interiorul pâinii. Veți găsi la exterior o crustă oarecum groasă și durabilă, care va ține fără greș o cantitate impresionantă de toppinguri. În interior, aveți un miez ce va absorbi ingredientele precum uleiul de măsline și usturoiul.

Ciabatta este unul dintre cele mai populare tipuri de pâine. Conține diverși nutrienți precum carbohidrați, sodiu, fibre, vitamine etc. Aceasta reduce riscul de boli cardiovasculare, previne diabetul de tip II și scade riscul de boală Crohn. Mai mult, îmbunătățește sănătatea oaselor, a inimii și a creierului.


4.

Focaccia

Focaccia

O altă variantă potrivită pentru bruschete este focaccia - o pâine plată asemănătoare cu aluatul de pizza, ce poate fi dulce sau sărată. Focaccia este una dintre cele mai populare mâncăruri italiene de stradă, perfectă atunci când este consumată abia coaptă, fie simplă, fie umplută cu legume, cârnați sau brânzeturi, în funcție de versiunea regională.


5.

Pâinea de secară

Pâinea de secară

Pâinea de secară este o altă opțiune excelentă pentru bruschete, deoarece are un echilibru plăcut între gustul dulce și cel acrișor, ceea ce îi permite să reziste bine la garnituri acide precum roșiile sau la sosuri pe bază de oțet, cum ar fi oțetul balsamic sau vinegreta de vin roșu - sau ambele.

Textura pâinii de secară este, de asemenea, excelentă pentru a rezista la garnituri precum ciupercile cărnoase sau măslinele sărate - nu se va destrăma și nu se va înmuia atât de repede cum ar putea face alte tipuri de pâine.


6.

Pâinea de porumb

Pâinea de porumb

Pâinea de porumb are o textură similară cu pâinea de țară, dar cu o aromă ceva mai dulce, care poate fi excelentă dacă adăugați toppinguri dulci, cum ar fi miere sau compot de fructe.

De asemenea, pâinea de porumb rezistă bine la ingrediente mai grele, cum ar fi bacon sau brânză, ceea ce o face o alegere excelentă pentru bruschete.


7.

Pâinea țărănească

Pâinea țărănească

O altă pâine potrivită pentru a pregăti bruschete este pâinea de țară. Aceasta are un miez aerat și o crustă moale, ce rezistă bine la fel și fel de toppinguri, fără să devină moale sau să se fărâmițeze.


8.

Pâinea de secară și cereale integrale

Pâinea de secară și cereale integrale

Pâinea de secară și cereale integrale (sau pâinea Pumpernickel) este cunoscută pentru gustul său deosebit, ce o face o alegere excelentă pentru bruschete, deoarece merge de minune cu arome puternice precum usturoiul sau pesto, fără ca aroma ei să fie complet acoperită de acestea.

Pâinea de secară și cereale integrale este o pâine germană tradițională făcută din făină de secară grosieră, ceea ce îi conferă o culoare maro închis distinctivă. Unele rețete germane încorporează făină integrală sau albă de grâu, dar pâinea europeană Pumpernickel se referă de obicei la pâinea făcută doar cu făină de secară.

Cum să decideți ce fel de pâine să folosiți pentru bruschete

A decide ce fel de pâine să folosiți pentru bruschete este o chestiune de preferințe personale, dar există câteva lucruri pe care ați putea să le luați în considerare:

  • În primul rând, trebuie să vă gândiți la cât timp aveți la dispoziție înainte de sosirea oaspeților și cât de înfometați sunt. Cu cât pâinea este mai uscată, cu atât va rezista mai bine cu toate acele topping-uri, dar dacă faceți multe bruschete sau dacă invitații sunt deja destul de sătui, atunci optați pentru ceva mai moale.
  • În al doilea rând, luați în considerare ce toppinguri intenționați să folosiți - dacă este ceva care va fi foarte umed (cum ar fi roșiile proaspete sau pesto), atunci o pâine moale ar fi probabil cea mai bună. Dacă este ceva mai uscat (cum ar fi măslinele sau brânza), atunci folosiți o pâine mai tare, cum ar fi ciabatta sau baghetă.
  • În cele din urmă, dacă pregătiți bruschetele ca aperitiv, alături de băuturi, înainte de cină - ceea ce se face adesea în Italia - atunci luați în considerare tăierea pâinii în bucăți de mărimea unei mușcături, astfel încât toată lumea să poată lua una cu ușurință!

Țineți cont de aceste întrebări pentru a vă ajuta să luați o decizie:

  • Aveți o preferință pentru un anumit tip de pâine?
  • Vreți ca aceasta să fie crocantă sau moale?
  • Vreți să fie groasă sau subțire?
  • Vreți să fie dulce sau sărată?

Cum faci ca pâinea pentru bruschete să nu se înmoaie

Iată câteva sfaturi pentru a păstra bruschetele crocante:

  • Prăjiți bine pâinea. Acest lucru va ajuta la absorbția umezelii înainte de a adăuga toppingurile.
  • Nu vă zgârciți cu uleiul de măsline. Cu cât mai mult ulei, cu atât mai puțină umiditate.
  • Dacă adăugați brânză sau carne la bruschete, lăsați-o să stea deasupra pâinii prăjite cât timp este încă fierbinte, apoi puneți-o în cuptor pentru a se topi/rumeni înainte de a o servi.
  • Dacă acoperiți pâinea prăjită cu fructe sau legume, adăugați-le imediat pentru ca acestea să poată începe să se usuce imediat.