Când te confrunți cu o durere de gât, există câteva remedii naturiste care te pot ajuta. Printre acestea se numără mierea, apa sărată și diverse plante medicinale. Totuși, dacă simptomele persistă, s-ar putea să ai nevoie de îngrijiri medicale sau de medicamente care se eliberează fără rețetă.
De obicei, o durere de gât se manifestă prin durere, mâncărime sau iritație. Durerea poate deveni mai intensă atunci când înghiți, ceea ce îți poate îngreuna consumul de alimente și lichide.
Chiar dacă durerea de gât nu e atât de gravă încât să necesite vizita la medic, tot poate fi destul de dureroasă și să te împiedice să dormi bine noaptea. Remediile pe care le poți încerca acasă pot ajuta la ameliorarea durerii și a iritației.
În general, remediile despre care vom vorbi în continuare pot fi eficiente pentru ameliorarea unei dureri de gât ușoare sau obișnuite. Dacă ai o durere de gât severă, mai ales dacă se agravează sau persistă de mai multe zile, e recomandat să consulți un medic pentru a discuta despre simptomele tale.
Știai că?
Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de viruși. Infecțiile bacteriene, cum ar fi amigdalita streptococică, tusea convulsivă și difteria, sunt responsabile doar pentru un procent mic din cazurile de dureri de gât.
Remedii pentru durerile în gât
Când te confrunți cu o durere de gât, ai la dispoziție câteva remedii casnice pe care le poți încerca.
Mierea
Folosită adesea în ceai sau pur și simplu consumată ca atare, mierea este un remediu popular pentru durerile de gât. Un studiu din 2021 a arătat că mierea este la fel de eficientă ca dextrometorfanul, un ingredient comun în medicamentele pentru tuse, în calmarea tusei la copii.
De asemenea, un alt studiu din același an a descoperit că mierea este mai eficientă decât alte tratamente, inclusiv antibioticele și antihistaminicele, în ameliorarea simptomelor infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare.
Gargară cu apă sărată
Făcând gargară cu apă caldă sărată, poți calma durerea de gât și poți descompune secrețiile. De asemenea, acest remediu poate ajuta la reducerea bacteriilor din gât.
Pentru a prepara soluția, adaugă jumătate de linguriță de sare într-un pahar plin cu apă caldă. Se recomandă să faci gargară cu această soluție cel puțin o dată pe oră.
Gargară cu bicarbonat de sodiu
Deși mai puțin cunoscută decât gargară cu apă sărată, gargară cu o soluție de bicarbonat de sodiu și sare poate fi de asemenea eficientă. Această soluție orală poate reduce bacteriile și preveni creșterea fungilor.
Institutul Național de Cancer din SUA recomandă o soluție formată din:
- o cană de apă caldă
- 1/4 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1/8 linguriță de sare
Se sugerează utilizarea acestei soluții de trei sau patru ori pe zi, urmată de clătirea gurii cu apă simplă.
Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel, recunoscut pentru proprietățile sale calmante, este folosit de mult timp în scopuri medicinale, inclusiv pentru tratarea durerilor de gât. Acesta are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și astringente.
Un studiu din 2023 a arătat că pudra de mușețel poate ajuta la reducerea inflamației în ochi, nas și gât. Consumul de ceai de mușețel poate oferi aceleași beneficii și, în plus, poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta corpul să lupte împotriva infecției care a cauzat durerea de gât.
Menta
Menta este cunoscută pentru capacitatea sa de a împroaspăta respirația. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și, conform unui studiu din 2019, calități antibacteriene și antivirale.
Menta conține mentol, care ajută la subțierea mucusului și la calmarea durerilor de gât și a tusei. Deși există multe ceaiuri de mentă disponibile, poți să-ți faci propriul ceai. Pune câteva frunze uscate de mentă în apă fierbinte și lasă amestecul să stea câteva minute. După ce a trecut timpul necesar, strecoară ceaiul și lasă-l să se răcească puțin.
Schinduf
Planta de schinduf este disponibilă în mai multe forme. Poți consuma semințe de schinduf, aplica ulei de schinduf pe piele sau bea ceai de schinduf, care este un remediu comun pentru durerile de gât.
Un studiu din 2018 evidențiază proprietățile vindecătoare ale schindufului, care include ameliorarea durerilor (inclusiv a crampelor menstruale), reducerea bacteriilor care cauzează iritații sau inflamații, efectul antifungic și promovarea lactației.
Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă din SUA (NCCIH) sugerează ca femeile însărcinate și copiii să evite consumul de schinduf în doze mari.
Rădăcina de Nalbă Mare
Această plantă conține mucilagiu, o substanță asemănătoare mucusului care acoperă și calmează durerea de gât. Un studiu din 2019 indică faptul că rădăcina de nalbă mare poate fi utilă pentru iritațiile tractului respirator, inclusiv pentru durerile de gât.
Rădăcina de nalbă mare este disponibilă sub formă de ceai, tinctură sau capsule uscate.
Rădăcina de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este folosită de mult timp pentru tratarea durerilor de gât. Un studiu din 2019 a descoperit că, dintre mai multe infuzii pe bază de plante, ceaiul de rădăcină de lemn dulce a fost cel mai eficient în inhibarea creșterii bacteriei Streptococcus pyogenes, care cauzează amigdalita streptococică.
Utilizarea pastilelor sau gargară cu rădăcină de lemn dulce înainte de operație poate ajuta la reducerea durerii de gât după intervenție chirurgicală.
Totuși, aceste remedii s-ar putea să nu fie sigure pentru persoanele însărcinate sau care alăptează.
Ulmul roșu
La fel ca rădăcina de nalbă mare, ulmul roșu conține de asemenea mucilagiu. Când este amestecat cu apă, formează un gel care acoperă și calmează gâtul.
Pentru a-l folosi, toarnă apă fierbinte peste scoarța pudră de ulm roșu, amestecă și bea.
Ulmul roșu este un remediu tradițional pentru durerile de gât, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea sa.
De reținut că ulmul roșu poate încetini absorbția unor medicamente luate pe cale orală. Pentru a preveni posibilele interacțiuni medicamentoase, folosește ulmul roșu cu cel puțin o oră după administrarea medicamentelor orale.
Usturoiul
Usturoiul are proprietăți antibacteriene naturale. Conține alicină, un compus cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor virale (conform unui studiu din 2020 despre utilizările antivirale ale usturoiului).
Consumul de suplimente de usturoi zilnic poate ajuta la prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior, care pot cauza dureri de gât. Adăugarea usturoiului proaspăt în dieta ta este o modalitate de a profita de proprietățile sale antimicrobiene.
Poți încerca să sugi sau să mesteci un cățel de usturoi, dar e bine să te speli pe dinți după aceea pentru a proteja smalțul și a îmbunătăți respirația.
Ardeiul iute sau sosul picant
Adesea folosit ca analgezic, ardeiul iute conține capsaicină, un compus natural cunoscut pentru capacitatea sa de a bloca receptorii de durere.
Există dovezi anecdotice că ingestia de ardei iute amestecat cu apă caldă și miere poate ajuta la ameliorarea durerii de gât, deși acest lucru nu a fost dovedit științific.
Începe cu o cantitate mică de ardei iute sau câteva picături de sos picant, deoarece ambele pot fi foarte iuți. Ține cont că o senzație inițială de arsură este comună. Evită ardeiul iute dacă ai răni deschise în gură.
Supa de pui
Supa de pui este considerată un remediu testat și adevărat pentru afecțiunile respiratorii și ale gâtului. Ai auzit probabil multe povești despre acest remediu, dar un studiu mai vechi susține utilizarea sa.
Activitatea anumitor celule imune poate contribui la inflamație, inclusiv într-o durere de gât. Un studiu din 2000 a testat capacitatea supei de pui de a reduce migrația unor celule imune specifice, numite neutrofile, într-un cadru de laborator. Cercetătorii au descoperit că supa de pui a inhibat migrația acestor celule într-o manieră dependentă de doză. Într-o actualizare din 2020, cercetătorii au remarcat că supa de pui poate avea și beneficii psihosociale, adică te poate face să te simți mai bine mental, ceea ce poate ajuta procesul de vindecare.
Aburul sau umiditatea
Aerul uscat poate irita și mai mult o durere de gât. Adăugarea de umiditate suplimentară poate ajuta. De exemplu, inhalarea aburului poate ușura o durere de gât. Pentru a face acest lucru, adaugă apă fierbinte într-un bol. Acoperă-ți capul cu un prosop și respiră normal, lăsând aburul să intre prin gură și nas. Fă asta timp de 10-15 minute. Poți avea nevoie să adaugi mai multă apă fierbinte în bol pentru a-l menține aburit.
O altă opțiune este să dai drumul la apa caldă și să închizi ușa băii. Odată ce baia se umple de abur, poți inhala aerul cald și umed.
De asemenea, poți adăuga umiditate în aer folosind un umidificator. Cu toate acestea, un studiu din 2017 a observat că aerul încălzit și umidificat livrat de un dispozitiv de umidificare nu a arătat niciun beneficiu în tratarea răcelii comune.
Odihna
Uneori, odihna poate fi exact ceea ce ai nevoie. Dacă simți că te confrunți cu o durere de gât, încearcă să te odihnești și asigură-te că dormi suficient.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA subliniază că lipsa somnului poate crește riscul de a dezvolta o infecție. Pierderea severă a somnului, chiar și pentru o noapte, poate crește nivelul proteinelor inflamatorii numite citokine. De asemenea, ar putea fi o idee bună să îți odihnești și vocea. Vorbitul tare, cântatul sau strigatul pot irita și mai mult gâtul deja sensibil.
Remedii pentru durerile de gât la sugari și copii:
Durerile de gât la sugari și copii mici nu sunt deloc plăcute, dar vestea bună este că rareori semnalează o urgență medicală de sine stătătoare. Totuși, sugarii și copiii pot necesita tratamente diferite față de adulți. Poți încerca următoarele sfaturi:
- Adaugă un umidificator cu vapori reci în camera copilului. Umiditatea din aer poate ajuta la ameliorarea durerii de gât.
- Menține copiii hidratați prin încurajarea consumului frecvent de apă. Evită sucurile sau înghețatele cu multe citrice, deoarece sunt acide și pot cauza iritații.
- Copiii sub 5 ani nu ar trebui să primească pastile tari sau orice altceva care ar putea prezenta un risc de înec.
- Nu da miere copiilor sub 1 an, deoarece aceasta poate cauza botulism infantil.
Ce să eviți dacă te doare în gât
Când te confrunți cu o durere în gât, expunerea la anumite alimente sau factori de mediu poate agrava simptomele tale. În timp ce te recuperezi, încearcă să eviți următoarele:
- Aerul uscat - poate irita și mai mult gâtul.
- Fumatul sau fumatul pasiv - acestea pot agrava durerea de gât.
- Aerul poluat - poate irita gâtul și plămânii.
- Alergenii - cum ar fi polenul, mucegaiul sau părul de animale.
- Vapori chimici - de exemplu, cei proveniți de la produsele de curățenie din casă.
- Alcoolul - poate usca și irita gâtul.
- Alimente sau băuturi acide - cum ar fi citricele, roșiile sau băuturile carbogazoase.
- Alimente uscate sau aspre - precum bezelele, chipsurile sau floricelele de porumb.
Concluzie
Încercarea unora dintre aceste remedii naturale te poate ajuta să te simți mai bine și să eviți o vizită la cabinetul medicului.
Majoritatea medicilor recomandă să apelezi la un doctor doar în cazurile de durere severă de gât. Acest lucru include de obicei o durere de gât însoțită de febră sau erupții cutanate (sau când amigdalele umflate blochează gâtul).
Pentru a te simți în cea mai bună formă, asigură-te că bei multe lichide și te odihnești suficient. Consultă un medic dacă durerea de gât nu se ameliorează sau se agravează, în ciuda utilizării remediilor casnice sau a tratamentelor fără rețetă.