Rețeta de fasole bătută moldovenească este un preparat sățios, ce se află în topul preferințelor multor români, în special atunci când este servit cu murături de casă.
Pentru că vorbim despre una dintre cele mai vechi și mai populare rețete din gastronomia românească, modul de preparare diferă în funcție de fiecare zonă a țării, gospodinele din toate colțurile României venind cu propria interpretare, în funcție de preferințele locale.
Rețeta de fasole bătută moldovenească pe care o vom descrie în rândurile de mai jos se face folosind o cantitate generoasă de ceapă, are un gust delicios și poate fi savurată fără nicio emoție în timpul perioadelor de post, precum și în lunile reci de toamnă și iarnă. Este un preparat sățios, ce se află în topul preferințelor multor români, în special atunci când este servit cu murături de casă.
Nu este tocmai ușor de făcut, vei avea nevoie de ceva timp și răbdare, însă rezultatul final merită orice efort. Secretul reușitei este un singur pas, foarte important, pe care mulți îl omit: fasolea trebuie lăsată la înmuiat. Această etapă o va ajuta să fiarbă mai ușor și într-un timp mult mai scurt.
Rețeta de fasole bătută moldovenească
Ingrediente
Pentru a prepara patru porții de fasole bătută moldovenească, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- O jumătate de kilogram de fasole uscată
- Patru sau cinci cepe mari
- Patru linguri de ulei
- O jumătate de căpățână de usturoi
- Două linguri de pastă de tomate
- Sare și piper, după preferințele fiecăruia
Mod de preparare
Fasolea se lasă la înmuiat, în apă caldă, câteva ore bune înainte de a începe să o prepari. Se recomandă chiar să fie lăsată peste noapte. Se scurge apoi bine și se scufundă într-o oală apă rece care se pune apoi de foc până lichidul începe să fiarbă. După ce dă în clocot întâia oară, se aruncă apa din vas și se umple din nou, dar, de această dată, cu apă fierbinte.
După ce dă iar în clocot, operațiunea se repetă – se recomandă să parcurgem acest ciclu de patru sau chiar de cinci ori. Poți adăuga și câte un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu de fiecare dată, acest ingredient va ajuta la fierberea și înmuierea fasolei. În plus, poate elimina și efecte nedorite ulterioare ale consumului acestui preparat.
Ultima apă în care se pune fasolea se lasă să fiarbă la foc mic cât timp este nevoie. Dacă vrei să adaugi arome, poți pune în vas câteva felii de morcov, boabe de piper și două sau trei frunze de dafin. Când se va pasa compoziția, piperul și frunzele de dafin se vor înlătura.
După ce ești sigur că fasolea a fiert bine, se scurge de apă, se ține puțin într-o strecurătoare și se pasează folosind un blender de mână.
Taie ceapa felii subțiri și pune-o la călit. După ce devine aurie, adaugă pasta de tomate și amestecă cu grijă. Jumătate din cantitate și tot usturoiul pisat se va freca bine cu fasolea pasată, până ce noua compoziție se omogenizează și începe să se umfle.
Atenție, ceapa nu se va scurge de ulei, acesta fiind secretul unei paste pufoase. Se condimentează cu sare și piper, după gust, se pune într-un vas și peste se pune a doua jumătate de ceapă călită cu bulion.
Preparatul se servește cu pâine proaspătă și cu salată de murături. Se potrivește de minune și pusă pe felii subțiri de pâine cu ceapă călită și murături, pe post de aperitiv.