Cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa, consumul de cirese este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala.

Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 de procente este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - pentru a lupta impotriva starii de oboseala si chiar depresie, bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina.

Avand o cantitate mare de apa, aceste fructe sunt recomandate si in curele de slabire. Exista doua modaliati prin care o persoana se poate bucura de beneficiile cireselor: o dieta restransa si exclusiva.

Dieta restransa cu cirese:
Dimineata, pe stomacul gol se consuma o cantitate de minim 100g de cirese. Cantitatea se creste treptat, astfel incat la sfarsitul celei de-a treia saptamani se ajunge la 500g de cirese.

300 de g de cirese se vor imparti in mod egal in trei parti si se vor consuma pana la pranz. Alaturi de acestea, nu se vor manca alte produse alimentare.

In timpul curei cu cirese este recomandat sa nu fie incluse in mesele zilnice grasimi animale, zahar rafinat sau alcool. Pranzul si cina vor fi usoare, pentru ca efectele sa fie pozitive.

Dieta exclusiva cu cirese:
Timp de trei sau patru zile se vor consuma doar cirese. Aceasta dieta poate fi reluata in fiecare luna, daca nu exista deficit de minerale sau alte vitamine in organism. Intre mesele alcatuite din cirese se recomanda consumul de apa minerala.

Cantitatea de cirese consumata zilnic se va incadra intre doua si trei kilograme. Unii specialisti considera ca aceasta poate ajunge chiar si pana la cinci kilograme pe zi. Fructele se vor consuma in mai multe portii, pe parcursul unei zile.

Indiferent de fructele care sunt incluse intr-o dieta, volumul acestora trebuie crescut progresiv pentru a nu se declansa tulburari digestive, pentru ca organismul sa nu reactioneze intr-un mod extrem la un nou regim, fata de cel anterior.

Ciresele stimuleaza si sustin imunitatea naturala a organismului si regleaza functia sistemului digestiv (au rol in reglarea procesului de fermentatie intestinala), prin continutul ridicat de antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi.

S-a dovedit ca deteriorarea celulelor, in urma actiunii radicalilor liberi, accelereaza procesul de imbatranire. Gratie continutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.

Pentru ca sunt bogate in provitamina A, ciresele contribuie la cresterea acuitatii vizuale si mentin sanatatea tesuturilor (piele, mucoase, epiteliu).

Sucul de cirese ajuta la eliminarea resturilor alimentare si a toxinelor din organism, curata tractul urinar si intestinele, asa ca vor fi, de fiecare data o alegere buna.