Dacă vă numărați printre persoanele care aleg să renunțe la carne, ouă, lapte și la toate produsele de origine animală, în general, atunci ar fi bine să știți câteva lucruri despre perioada postului.
În perioada postului, organismul trece prin schimbări bruște și trebuie să se adapteze din mers. Îl privăm de proteina animală, cea mai importantă sursă de proteină, așa că trebuie să avem grijă să introducem în alimentație alte surse de proteine vegetale, pentru a nu ne da peste cap metabolismul.
Alimentația în perioada postului
Atunci când postul este ținut corect, el nu are doar rol
spiritual, ci și efect detoxifiant și pe mulți îi ajută la slăbit. Pentru ca
acest lucru să fie valabil, alimentația în post trebuie să se bazeze mult pe
fructe și legume și nu pe mâncăruri nesănătoase, dar la îndemână, cum ar fi
cartofii prăjiți, zacusca sau pateul vegetal.
O regulă de aur atunci când țineți post este să nu vă
înfometați. Deși pare că dacă nu mai mâncați carne, opțiunile alimentare se
diminuează drastic, lucrurile nu stau deloc așa. Aveți la dispoziție o mulțime
de fructe și legume, pe care le puteți găti și consuma într-o mulțime de
feluri.
Un alt aspect important, de care mulți par să nu țină cont, este revenirea la alimentația obișnuită, după ce postul se termină. Aceasta ar trebui să se facă treptat, cu măsură. După ce organismul a fost privat de atâtea alimente timp de șapte săptămâni, cea mai mare greșeală o reprezintă excesele alimentare pe care mulți le fac atunci când se termină postul.
Organismul și sistemul digestiv nu sunt pregătite să digere eficient o cantitate mare de mâncare, mai ales că vorbim despre alimente grele pentru digestie: drob, carne de miel, pască, cozonac etc.
Dulciuri și prăjituri de post
Dacă sunteți împătimiți ai dulciurilor, probabil că cel mai greu vă va fi, în timpul postului, să renunțați la deserturile preferate. Nu este nevoie să le tăiați complet din meniu, pentru că există o mulțime de prăjituri de post de care vă puteți bucura. Ca să nu mai vorbim despre rețetele care pot fi adaptate, astfel încât să respecte regulile postului.
Dacă vreți să faceți o prăjitură de post, atunci clar trebuie să le excludeți pe cele care au ca ingrediente ouăle, laptele, smântâna, untul etc sau să le găsiți înlocuitori.
Există o mulțime de prăjituri de post pe care le puteți face pentru dumneavoastră și familie în această perioadă. De la clătitele și gogoșile de post, până la prăjituri de post cu mere, prăjituri de post cu fructe, prăjituri de post cu gem sau dulceață, prăjituri de post cu nucă, negrese, chec, pandișpan, plăcinte etc.
Astăzi vă prezentăm câteva rețete de prăjituri de post, pe care le puteți face până la Paște și de care se va bucura întreaga familie, indiferent că ține post sau nu.
Prăjituri de post cu mere
Merele, cele mai la îndemână și ieftine fructe de sezon, pot fi baza perfectă pentru o prăjitură de post. Dulci și aromate, în combinație cu zahăr și scorțișoară, prăjiturile cu mere vă pot îndulci zilele de post. În cazul prăjiturilor de post cu mere, cea mai comună combinație este aceea de mere cu foietaj/ foi de plăcintă, dar există și opțiunea să faceți voi un aluat de post, acasă, pentru un gust aparte.
Ștrudel de post cu mere
Ingrediente:
- un pachet aluat foietaj decongelat (de post)
- 500 g mere
- 1/2 linguriță scorțișoară
- 250 g zahăr brun zahăr pudră pentru ornat
Mod de preparare:
Curățați merele și tăiați-le cubulețe mici. Căliți-le împreună cu zahărul și scorțișoara, până când zahărul s-a topit și lichidul din vas a scăzut. Scurgeți apa pe care și-au lăsat-o merele, dacă mai este.
Întindeți aluatul pe o hârtie de copt și tăiați-l pe jumătate. Puneți jumătate din umplutură, lăsând o margine de câțiva cm liberă.
Începeți să rulați, iar când terminați, întoarceți ștrudelul cu deschizătura în jos. Procedați la fel și cu cealaltă jumătate de aluat.
Apăsați marginile, astfel încât să ”sigilați” conținutul. Coaceți în cuptorul peîncălzit pentru 30-35 de minute sau până când s-a rumenit. Pudrați cu zahăr și serviți!
Tartă rapidă cu mere - de post
Ingrediente:
250 ml apă minerală
150 ml ulei
250 g zahăr
1/2 linguriță praf de copt
600 g făină
sare
1 kg mere
1 linguriță scorțișoară
1 pliculeț zahăr vanilat
Plăcintă fragedă cu mere
Mod de preparare:
Spălați, curățați și dați prin răzătoarea mare merele.
Puneți-le într-o cratiță împreună cu zahărul, zahărul vanilia, scorțișoara și
căliți-le până când se topește zahărul și se evaporă parțial apa lăsată de
mere.
Într-un bol, puneți apa minerală, uleiul, praful de copt și
un praf de sare. Amestecați cu un tel și începeți să puneți, treptat, făina.
Frământați până obțineți un aluat ferm și lăsați-l 15 minute.
Pe o foaie tapetată cu hârtie de copt, întindeți jumătate
din cantitatea de aluat. Puneți merele scurse de apă și întindeți pe toată
suprafața aluatului. Puneți și cealaltă jumătate de aluat întins deasupra și
înțepați cu furculița din loc în loc.
Dați la cuptorul preîncălzit, pentru 30-35 de minute.
Pudrați cu zahăr când s-a răcit.
Prăjituri de post cu gem
Prăjiturile cu gem sunt printre preferatele noastre. Oricine are prin cămară câte un borcan de gem sau dulceață de toamna trecută și vă puteți juca foarte ușor cu aromele și texturile.
Prăjiturile de post cu gem sau dulceață se fac foarte ușor și nu au nevoie de o cantitate suplimentară de zahăr, pentru că gemul este deja dulce. Dacă nu aveți gem sau dulceață, îl puteți face rapid din fructe congelate, zahăr și, opțional, gelatină.
Ingrediente:
10 linguri de apă
10 linguri de zahăr
10 linguri de ulei
un praf de copt
sare
coaja rasă de la o portocală
esență de rom
făină cât cuprinde
2 borcane de gem de prune de 400 g
un pumn de miez de nucă
zahăr pudră
Prăjitură de post cu gem de prune și nucă
Mod de preparare:
Amestecați apa cu uleiul și zahărul, adăugați praful de
copt, esența de portocală și un praf de sare. Începeți să puneți făină și
frământați până când aluatul nu se mai lipește de degete.
Luați o bucățică de aluat și puneți-o în congelator.
Mărunțiți nuca cu un cuțit și amestecați cu gemul de prune.
Întindeți aluatul și puneți-l într-o tavă cu hârtie de copt.
Puneți amestecul de gem și nucă și întindeți uniform peste aluat. Bucățica de
aluat din congelator se dă pe răzătoarea mare și se pune deasupra gemului.
Puneți la cuptor pentru 40-45 de minute.
Negresă de post cu gem
Ștrudel de post cu gem de fructe de pădure
Prăjituri de post cu nucă
Nuca este un ingredient atât de versatil, încât îl poți include într-o mulțime de rețete de prăjituri de post. De la cozonac de post, până la baclava sau rețete orientale.
Ingrediente:
300 ml apă minerală
200 g zahăr
150 ml ulei
1 linguriță praf de copt
350 g făină
3 linguri cacao
250 g nuci
esență de vanilie
Prăjitură zi-noapte cu nucă
Dizolvați zahărul în apa minerală, adăugați uleiul și esența.
Amestecați făina cu praful de copt și turnați peste apă, amestecând cu grijă să
nu se facă cocoloașe.
Tapetați o tavă cu hârtie de copt și puneți jumătate din
aluat. Cealaltă jumătate se amestecă cu cacao și se toarnă peste aluatul alb.
Presărați nucile tăiate mărunt și dați în cuptorul
preîncălzit pentru 30-35 minute.
Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă
300 grame nucă măcinată
50 ml ulei
Pentru sirop:
500 ml apă
200 grame zahăr
1 lingură esență de vanilie
1 lingură miere de albine
1 lingură zeamă de lămâie
Sarailie cu nucă
Întindeți o foaie de plăcintă și ungeți cu puțin ulei.
Puneți la margine un strat de nucă măcinată și începeți să rulați. La final,
sigilați capetele și strângeți ușor împingând spre mijloc.
Procedați la fel cu fiecare foaie, puneți sarailie într-o
tavă și dați la cuptor până când se rumenește.
Între timp, faceți siropul. Puneți toate ingredientele pe
foc, până se topește zahărul și amestecați. Turnați siropul peste prăjitură
imediat cum ați scos-o din cuptor.
Prăjitură cu nucă și miere
Melcișori cu nucă
Alte rețete de prăjituri de post
Vă spuneam mai sus că aproape orice rețetă de prăjitură se poate adapta astfel încât să corespundă regulilor postului. De exemplu. puteți înlocui laptele cu lapte de soia sau de migdale, untul cu margarină sau ulei etc.
Iată ce alte prăjituri de post mai puteți face în perioada aceasta!