Recent, am realizat un sondaj pentru a înțelege preferințele românilor în materie de cafea, cu un accent special pe modul de consum: cu zahăr, fără zahăr sau deloc. Răspunsurile a 2193 de participanți au oferit o perspectivă interesantă asupra obiceiurilor de consum ale cafelei în România.
- 52% preferă cafeaua fără zahăr
- 32% preferă cafeaua cu zahăr
- 16% nu beau deloc cafea
Bărbații preferă cafeaua cu zahăr, femeile o preferă fără
Din totalul celor care beau cafea, 55% dintre femei preferă cafeaua fără zahăr, comparativ cu 45% dintre bărbați. Interesant este că femeile par să evite adăugarea de zahăr în cafea mai mult decât bărbații. Totodată, 15% dintre bărbați au declarat că nu consumă deloc cafea, un procentaj puțin mai mare comparativ cu femeile (10%).
Tinerii aleg cafeaua fără zahăr
Interesul pentru cafeaua cu zahăr scade semnificativ în rândul tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani. Acest grup a arătat cea mai mare deschidere către consumul de cafea fără zahăr, 65% dintre tineri optând pentru această variantă.
Persoanele de vârstă mijlocie preferă în mod egal cafeaua cu și fără zahăr, fiecare variantă atrăgând aproximativ 50% din preferințele acestui grup.
Persoanele vârstnice (55+ ani) prezintă o preferință mai mare pentru cafeaua fără zahăr (65%), precum și un procentaj mai mare de non-consumatori (20%).
Bucureștiul, capitala cafelei fără zahăr
Bucureștiul se remarcă prin cel mai mare număr de consumatori de cafea fără zahăr, aproximativ 65% din voturi, reflectând posibil o tendință către un stil de viață mai sănătos.
În Cluj-Napoca, preferințele sunt împărțite aproape egal, cu o ușoară înclinare către cafeaua fără zahăr (55%).
Iașiul și Timișoara arată o preferință mai mare pentru cafeaua cu zahăr, în jur de 60% din respondenți optând pentru această variantă.
Constanța se distinge prin cel mai mare procent de non-consumatori de cafea, aproximativ 25% dintre respondenți.
Sondajul a fost realizat online pe un eșantion de 2193 de persoane. Marja de eroare este de +/- 3%.