S-a spus mai întâi că ar fi periculoasă. Apoi, că e benefică pentru organism, în cantități moderate. Vorbim despre cafea, ”dependența” care ne face diminețile ma agreabile. Un nou studiu arată că, de fapt, consumul de cafea are mai multe beneficii pentru organism.

Cercetătorii din Germania au descoperit că o doză corectă de cafea ajută la vindecare unor boli de inimă care apar odată cu înaintarea în vârstă. Studiul a fost realizat pe șoareci, iar doza de cofeină care li s-a administrat a fost echivalentul a 4-5 cești de cafea pe zi pentru un om, potrivit www.scientificamerican.com. Cofeina acționează în sensul protejării celulelor inimii și le împiedică să se degradeze.

Cafeaua - bună sau rea?

Joachim Altschmied de la Heinrich Heine-University din Düesseldorf, cel care a condus studiul, a declarat că ”Vechea percepție că nu trebuie să bei cafea dacă suferi de boli de inimă nu mai este valabilă”. Alte studii făcute în trecut confirmă că nu există un impact negativ al cafelei asupra funcționării inimii. Un raport publicat anul trecut în Annual Review of Nutrition, care a analizat peste 100 de studii făcute asupra cafelei, a concluzionat că de fapt cafea ar diminua riscul de boli cardio-vasculare și de diabet, precum și câteva tipuri de cancer.

Cafeaua și procesul de îmbătrânire

Studiul realizat în Germania a mai arătat o legătură între consumul de cafea și încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor. În timpul experimentului, animalele au primit o doză de cofeină egală cu 4-5 cești de cafea în consumul uman. Rezultatele au început să se vadă după 10 zile: schimbările la nivelul celulelor și proceselor biochimice din inimile șoarecilor. În cazul animalelor mai bătrâne, consumul de cofeină a ajutat la dublarea unui compus chimic numit p27, responsabil de comunicarea intercelulară.

Concluzii

Chiar dacă este vorba despre un singur studiu în acest sens, pe mulți i-a convins să nu se mai ferească de cafea chiar dacă suferă de boli cardio-vasculare. Consumul de cafea poate fi permis, atât timp cât medicul spune că nu există niciun risc.

Cafeaua are efecte diferite de la un organism la altul și depinde de cantitatea pe care o consumați și de felul în care organismul vostru o metabolizează. Unele persoane nu metabolizează bine cofeina, astfel că apar efectele adverse, precum insomnie, agitație, palpitații. De asemenea, în unele cazuri, cafeaua poate avea efecte asupra concepției.