Antipasti reprezinta primul fel de mancare la o masa in stil talian. Reteta de mai jos este usoara si vegetariana.
Timp total 2 ore și 30 minute
Ingrediente
- Rosii marinate:
- 400g rosii cherry
- cateva fire de cimbru
- 2 foi de dafin proaspete
- 150ml ulei de masline
- Fenicul prajit cu ulei de ardei iute:
- 1/2 ardei iute, tocat marunt
- 1 lingurita de sare de mare
- 6 linguri ulei de masline
- 1 fenicul, taiat longitudinal in 8 felii
- 1 lingura de seminte de fenicul
- Felii de dovlecei:
- 2 dovlecel mare
- 125g de mozzarella
- Cateva fire de busuioc, tocat
- ulei de masline
- 1/2 lamaie - coaja si sucul
- Focaccia pentru a servi
Mod de preparare
1. Pentru a face rosiile, se incalzeste cuptorul la 120C. Se taie rosiile pe orizontala. Se presara cu putina sare si piper si se pun intr-o tava mare, tapetata cu hartie de copt. Se coc timp de o ora si jumatate. Se lasa sa se raceasca, apoi se pun intr-un castron sau borcan, se adauga frunzele de cimbru si de dafin, apoi se acopera cu ulei de masline. Se amesteca usor pentru a se combina, apoi se lasa timp de cel putin 3 ore, dar de preferinta peste noapte, la temperatura camerei.2. Se face uleiul de ardei iute pentru fenicul prin amestecarea ardeiului iute cu sare si 5 linguri de ulei de masline, strivind usor. Se lasa timp de cel putin 1 ora.
3. Se incalzeste cuptorul la 200C. Se stropesc feliile de fenicul cu putin ulei de masline, apoi se coc timp de 20-25 minute. Se pun semintele de fenicul intr-o tigaie fierbinte, uscata, si se prajesc timp de 1-2 minute, la foc mediu, amestecand ocazional, apoi se lasa deoparte. Pentru a servi, se pun rosiile si bucatile de fenicul pe un platou, se stropesc cu uleiul de ardei si se imprastie cu semintele de fenicul.
4. Se taie dovleceii in panglici, rotindu-l pe masura ce se cojeste, apoi se arunca miezul moale cu seminte. Se pun feliile intr-un castron si se rade mozzarella peste ele. Se adauga busuiocul, uleiul de masline, coaja de lamaie si sucul, se asezoneaza si se amesteca.
5. Se aranjeaza pe un platou si se servesc cu focaccia.