Cu toții am auzit de tzatziki și îl asociem în mod tradițional cu bucătăria grecească. Celebra salată cu castraveți și iaurt se regăsește însă și în bucătăria orientală, sub o formă ușor diferită și cu alte denumiri.
Când auzi de Cacik sau Geagik, te duci cu gândul la o salată fresh cu castraveți și iaurt și condimente, care se prepară în bucătăria turcească și în cea orientală în general. Are denumiri diverse, dar seamănă destul de mult cu tzatziki-ul grecesc. Nici nu e de mirare, având în vedere că Turcia și Grecia sunt învecinate și au împrumutat, de-a lungul timpului, o mulțime de rețete de mâncare una de la alta.
Cacik-ul (pronunțat ceacic) nu lipsește de pe mesele turcilor, mai ales vara. Și asta pentru că e un preparat fresh, care taie din greutatea altor mâncăruri cum ar fi cele cu carne de miel sau cele foarte condimentate.
Ingrediente
- 500 g iaurt
- 2-3 castraveți
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 cană apă rece
- 1 linguriță sare
- piper
- 2-3 căței de usturoi
- mărar proaspăt
- mentă
- oregano
- 1/2 linguriță chilli (opțional)
- 2-3 linguri zeamă de lămâie
Mod de preparare
Curățați și tăiați cubulețe castraveții. Dacă doriți, le puteți îndepărta partea cu semințele, dar atunci va mai fi nevoie de 1-2 castraveți în plus. Puteți da castraveții și prin răzătoarea mare, dar își vor lăsa foarte multă apă. În acest caz, fie îi scurgeți de apă, fie nu mai adăugați apa în rețetă.Tocați fin mărarul și menta, dacă folosiți mentă proaspătă, și zdrobiți usturoiul. Puneți iaurtul într-un bol și adăugați peste el castraveții și verdețurile. Urmează condimentele după gust. Amestecați bine totul.
La final, aduceți salata (sau sosul, dacă vreți să-l serviți sub formă de sos) la consistența dorită, adăugând apă foarte rece. Decorați cu ulei de măsline și cu condimente. Serviți alături de mâncarea preferată sau de o friptură.
Poftă bună!