Sarmale de post. Rețete delicioase pentru toată familia

Sarmalele de post se pregătesc în numeroase variante, în foi de varză sau de viță, cu umpluturi ce conțin diverse ingrediente precum orez, cartofi, ciuperci sau bulgur.

În general, sarmalele se numără printre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale în România, indiferent de modul de preparare. Însă, sarmalele sunt populare și în alte țări, după ce ar fi fost pregătite pentru prima dată în Imperiul Otoman.

Cum faci sarmale de post. Trucuri pentru cele mai bune sarmale

Sarmalele de post pot fi fierte pe aragaz, în vase emailate, pentru un timp de aproximativ patru - cinci ore. Acestea pot fi pregătite și la cuptor, iar timpul de gătire se reduce în mod considerabil. Se verifică după două-trei ore, luând o sarma și gustând-o.

Un detaliu important este ca apa adăugată la sarmale să nu fie prea multă. Altfel, acestea vor deveni prea moi și nu își vor păstra forma în farfurie, ceea ce nu este de dorit. Este necesar doar să le acoperiți puțin cu apă și să verificați constant dacă este cazul să adăugați mai multă apă sau nu.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai savuroase variante ale acestui preparat.

1 din 10

Sarmale de post în foi de viță cu ciuperci și orez, aromate, sănătoase și, mai ales, de post. Le puteți face pe aragaz, dar sunt mai gustoase la cuptor.

Dincolo de gustul deosebit, avantajul acestui tip de sarmale este că foile de viță sunt mai ușor de modelat și nu se rup ca cele de varză. În unele magazine alimentare sunt puse la vânzare foi de viță congelate sau marinate la borcan, pe care le puteți folosi în această rețetă.

Ingrediente

  • 40 de foi de viță
  • 200 de grame de orez
  • 200 de grame de ciuperci
  • O ceapă mare
  • Doi morcovi medii
  • O jumătate de cană de supă de legume
  • O rădăcină mică de țelină
  • O legătură de pătrunjel
  • O jumătate de legătură de mărar
  • O cană cu bulion
  • Două foi de dafin
  • Ulei
  • Sare și piper, după gust

2 din 10

Sarmale de post cu ciuperci și orez, în frunze de varză murată se pregătesc aproape la fel ca cele clasice, cu carne, dar au mai puține calorii, iar costul total al ingredientelor este mai mic.

Ingrediente

  • O varză murată, de mărime medie spre mare
  • 200 de grame de orez
  • 6 sau 7 ciuperci champignon mari sau aproximativ 500 - 600 de grame
  • Două sau trei cepe
  • Doi morcovi mici sau unul mare
  • 4 - 6 linguri de pastă de roșii sau 6 - 8 roșii mai mari, după preferință
  • 3 - 4 linguri de ulei
  • Două sau trei frunze de dafin
  • O legătură de mărar
  • Mărar uscat
  • Cimbru uscat
  • 10 - 12 boabe de piper
  • Sare și piper, după gust

3 din 10

Sarmale de post moldovenești sunt deosebit de gustoase deși nu conțin carne. Spre deosebire de alte zone ale țării, sarmalele se fac mici, cat o nucă, frunzele de varză fiind de maxim 10-15 cm.

Sarmalele de post moldovenești se gătesc cu păsat sau crupe de porumb - adică porumb măcinat mai mare decât mălaiul obișnuit, cu o calitate nutrițională superioară, datorată faptului că sunt păstrați germenii și tărâțele.

Ingrediente

  • O varză murată
  • O cană și jumătate de păsat sau crupe de porumb
  • Doi morcovi
  • O jumătate de țelină mică
  • Două cepe albe
  • O lingură de bulion sau o jumătate de cană de suc de roșii
  • 100 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • O frunză de dafin
  • Sare și piper, după gust

4 din 10

O altă variantă de sarmale de post este cea în care se folosește soia. Soia este un ingredient versatil și foarte popular în perioadele de post și în rândul persoanelor vegetariene sau vegane.

Ingrediente

  • O varză murată
  • 200 de grame de soia granulată
  • 200 de grame de orez
  • Un ardei roșu
  • Două cepe
  • Trei morcovi
  • O jumătate de țelină
  • O legătură de mărar
  • O legătură de pătrunjel
  • Două frunze de dafin
  • Patru linguri de bulion
  • 150 de mililitri de ulei
  • Sare și piper, după gust

5 din 10

Aceste sarmale de post cu orez sunt și sănătoase, nu doar gustoase. Orezul are un conținut ridicat de potasiu și este benefic pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare și renale. Ingredientul conține vitaminele B1, B2, B3 și B6 ce au rolul de a întări sistemul nervos, contribuind și la transformarea nutrienților în energie.

Ingrediente

  • Două verze murate
  • O cană și jumătate cu orez
  • Două cepe medii
  • Un morcov mare
  • 150 de mililitri de pastă de roșii sau bulion
  • 40 de mililitri de ulei
  • O legătură de mărar
  • Cimbru, după gust
  • Două foi de dafin
  • Boia de ardei dulce, după gust
  • Sare și piper măcinat, după gust

Mod de preparare

Primul pas în această rețetă este să desprindeți foile de varză și să tăiați cu grijă nervurile groase. Este recomandat să folosiți foi cu dimensiuni aproximativ egale. Puteți tăia frunzele mai mari de la suprafață astfel încât să obțineți două sau chiar trei sarmale.

Tocați ceapa mărunt și dați morcovii pe răzătoare. Puneți uleiul la încins într-o cratiță și adăugați apoi morcovul și ceapa. Lăsați-le la călit, la foc mic, timp de cinci minute. Ulterior, adăugați orezul și o cană cu apă. Lăsați la fiert până când orezul absoarbe apa. Condimentați cu sare, piper, cimbru și mărar tocat mărunt.

Urmează umplerea foilor de varză. Puneți în fiecare foaie de varză câte o lingură cu vârf din compoziție. Rulați foile de varză, îndesând capetele înăuntru. Tocați mărunt nervurile pe care le-ați dat inițial deoparte și așezați-le pe fundul oalei. Este recomandat să folosiți o oală cu pereți mai groși sau chiar una de lut.

După ce așezați patul format din nervuri, puteți începe să aranjați sarmalele, vertical sau orizontal. Acoperiți-le cu restul de varză tocată, după care adăugați sucul de roșii sau bulionul și frunzele de dafin.

Turnați apă caldă peste sarmale, astfel încât să fie acoperite cu unul sau două degete. Puneți capacul și fierbeți la foc mic. Pentru un timp de gătire mai mic, este recomandată folosirea unei oale de lut și a unui cuptor electric. De obicei, sarmalele sunt gata în două sau trei ore, dacă sunt fierte pe plită.

Verificați sarmalele din când în când și adăugați apă fiartă, dacă este necesar. Sarmalele sunt gata atunci când varza este moale și poate fi tăiată ușor cu furculița. Spre finalul timpului de gătire, puteți scoate capacul, astfel încât sarmalele să se rumenească la suprafață.

6 din 10

Sarmalele de post mănăstirești, ca la mănăstirea Prislop, sunt ușor de făcut și se numără printre cele mai gustoase preparate tradiționale românești.

Numeroși credincioși vizitează Mănăstirea Prislop în fiecare an, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca, părintele Ardealului. Acolo, măicuțele pregătesc cele mai bunse sarmale de post, după rețeta prezentată mai jos.

Ingrediente

  • 450 de grame de ciuperci champignon tocate mărunt
  • 130 de grame de orez
  • O varză murată mare
  • Un morcov mai mare, dat pe răzătoarea fină
  • O ceapă mare tocată fin
  • O felie mică de țelină rasă
  • 300 de mililitri de suc de roșii
  • Trei linguri de pastă de roșii
  • Două sau trei linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Una sau trei frunze de dafin, după preferință
  • O linguriță de cimbru uscat
  • O jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
  • Sare
  • Piper proaspat măcinat
  • Boabe de piper
  • Două crenguțe de cimbru

7 din 10

Aceste sarmale de post în stil grecesc sunt sunt pline de aromă. Sunt atât de delicioase încât nici nu veți observa că sunt fără carne. Sunt și mai gustoase a doua zi după ce au fost gătite, așa că puteți face mai multe și vă bucurați de ele toată săptămâna.

Ingrediente

  • 1 varză mare, fără cotor
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
  • 3 căței de usturoi, rași
  • 400 grame orez Basmati sau orice orez cu bob lung, clătit și înmuiat în apă rece
  • 2 lingurițe de mărar uscat
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat fin
  • 1 lingură de mentă tocată mărunt, opțional
  • 2 lingurițe de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru spart, sau după gust
  • 120 ml ulei de măsline
  • 60 - 120 ml de suc de lămâie
  • 1 linguriță mare de amidon de porumb
  • 5-6 căni de apă sau supă de legume

Ingrediente opționale pentru umplutură:

  • 100 grame de ciuperci tăiate mărunt, sotate
  • 200 de grame de roșii tăiate cubulețe
  • dovlecei, vinete și/sau ardei gras tăiați în cubulețe

8 din 10

Ceea ce dă aroma deosebită a sarmalelor, în general, este grăsimea din carne. Cum suntem în post și aceasta este o rețetă de post, este evident că lipsește grăsimea, așa că trebuie să suplinim cu ceva gustul și textura de ”grăsime”. Sâmburii de dovleac au acest rol, iar uleiul pe care îl elimină în timpul gătirii va da sarmalelor de post un gust deosebit.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci
  • 250 g sâmburi de dovleac
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 150 g orez
  • 1 varză murată
  • ulei
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • foi de dafin
  • 200 ml suc de roșii

9 din 10

Sarmalele cu ciuperci, nuci și stafide sunt destul de căutate în post. Rețeta poate fi adaptată pentru toate gusturile. Puteți poţi adăuga în compoziţia de sarmale linte, brânză tofu, sfeclă şi chiar stafide ori nuci.

10 din 10

În perioada de post, cele mai multe dintre gospodine aleg să facă sărmluțe cu orez și ciuperci. Dar, în caz că nu știați, există si alternativa sarmalelor de post cu boabe de fasole. Este o rețetă simplă și se poate spune, chiar ieftină și delicioasă.

Aceste sarmale sunt sățioase și foarte hrănitoare și asta pentru că fasolea boabe reprezintă o sursă ideală de fibre atât solubile, cât și insolubile. În ceea ce privește fibrele, merită spus că ar trebui să fie nelipsite din alimentația zilnică.

Cum și cu ce servești sarmalele de post

În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.

Indiferent de modul de preparare, sarmalele de post merg de minune cu mămăligă, dar și cu ardei iuți, proaspeți sau murați, precum și vin roșu sec sau demisec.

Tot ca recomandare, sevește sarmalele fierbinți!