Sarmalele de post se pregătesc în numeroase variante, în foi de varză sau de viță, cu umpluturi ce conțin diverse ingrediente precum orez, cartofi, ciuperci sau bulgur.
În general, sarmalele se numără printre cele mai apreciate mâncăruri tradiționale în România, indiferent de modul de preparare. Însă, sarmalele sunt populare și în alte țări, după ce ar fi fost pregătite pentru prima dată în Imperiul Otoman.
Cum faci sarmale de post. Trucuri pentru cele mai bune sarmale
Sarmalele de post pot fi fierte pe aragaz, în vase emailate, pentru un timp de aproximativ patru - cinci ore. Acestea pot fi pregătite și la cuptor, iar timpul de gătire se reduce în mod considerabil. Se verifică după două-trei ore, luând o sarma și gustând-o.
Un detaliu important este ca apa adăugată la sarmale să nu fie prea multă. Altfel, acestea vor deveni prea moi și nu își vor păstra forma în farfurie, ceea ce nu este de dorit. Este necesar doar să le acoperiți puțin cu apă și să verificați constant dacă este cazul să adăugați mai multă apă sau nu.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai savuroase variante ale acestui preparat.
Cum și cu ce servești sarmalele de post
În caz că nu știai, există un mod corect de a mânca sarmale. Codul bunelor maniere are un capitol dedicat felului în care trebuie mâncate anumite preparate. Astfel, nu poți folosi niciodată cuțitul pentru a le porționa. Regula spune că sarmalele, chiftelele și ruladele se taie doar cu furculița.
Indiferent de modul de preparare, sarmalele de post merg de minune cu mămăligă, dar și cu ardei iuți, proaspeți sau murați, precum și vin roșu sec sau demisec.
Tot ca recomandare, sevește sarmalele fierbinți!