Checul cu iaurt este extrem de ușor de preparat, din doar câteva ingrediente ieftine, pe care cel mai probabil le aveți deja în bucătărie.

Chec cu iaurt. Rețeta clasică de chec fraged, pufos și aromat

Aromat și gustos, acest desert simplu poate fi reinventat după cum vă place. Puteți implica și copiii în pregătirea lui, pentru un moment de distracție în familie.

Checul cu iaurt, făcut după rețeta clasică, prezentată mai jos, este un desert simplu, fraged, pufos și aromat. Perfect pentru orice moment în care apare pofta de ceva bun dulce, acest preparat își are originea în Franța. Este atât de simplu, încât este adesea primul pe care copiii din Franța sunt învățați să îl coacă, folosind doar puțină esență de vanilie.

Iaurtul și uleiul din compoziția aluatului de chec cu iaurt dau multă umiditate, așa că puteți păstra acest desert timp câteva zile în bucătărie, la temperatura camerei, fără să vă faceți griji că s-ar putea usca. De fapt, a doua zi, desertul devine și mai moale.

Pont pentru cel mai bun chec cu iaurt

chec cu iaurt

În această rețetă se poate folosi atât iaurt grecesc, cât și iaurt simplu, așa că nu trebuie să dați fuga la magazin, atât timp cât aveți unul dintre cele două în frigider.

Pe de altă parte, deși puteți coace acest desert cu iaurt degresat sau cu conținut scăzut de grăsime, textura și aroma sa sunt într-adevăr cele mai bune atunci când este făcut cu iaurt integral, cu lapte integral, deoarece grăsimea din iaurt este cea ce conferă checului cel mai mult farmec.

Rețeta de chec cu iaurt

Preparare 10 minute
Gătire 45 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • Două ouă mari
  • 150 de grame de zahăr granulat
  • 230 de grame de iaurt cu lapte simplu, obișnuit sau grecesc
  • 120 de mililitri de ulei vegetal, ulei de canola sau ulei de măsline, plus ceva mai mult pentru acoperirea tigăii
  • O linguriță de esență de vanilie
  • Două lingurițe de praf de copt
  • O jumătate de linguriță de sare
  • 200 de grame de făină universală
  • Zahăr pudră, pentru presărare, opțional

Mod de preparare

Puneți grătarul cuptorului la mijlocul acestuia. Preîncălziți cuptorul la 170 de grade Celsius. Ungeți ușor o tavă de pâine cu ulei de măsline și tapetați-o cu hârtie pergament, lăsând aproximativ 2-3 centimetri liberi pe laturile lungi.

Apoi, amestecați ingredientele umede: Spargeți ouăle într-un castron mare, adăugați zahărul și bateți energic, timp de aproximativ un minut, până când acestea devin spumoase și capătă o nuanță de galben deschis. Amestecați și iaurtul, uleiul și esența de vanilie.

După aceea, în castronul cu ingredientele umede, adăugați praful de copt și sarea. Adăugați făina și amestecați cu o spatulă de cauciuc până când se încorporează bine toată. Atenție! Nu amestecați prea mult. Câteva cocoloașe mici în aluat sunt în regulă.

Transferați aluatul în tava pregătită și folosiți o spatulă pentru a-l întinde uniform. Coaceți pentru aproximativ 45 de minute, până când prăjitura este ușor rumenită, iar scobitoarea introdusă în centru iese curată, cu doar câteva firimituri.

Puneți tava pe un grătar de răcire sau pe un tocător de lemn și lăsați-o să se răcorească timp de 10 minute, înainte de a o scoate din tavă, ridicând marginile hârtiei pergament. Lăsați-o să se răcească în continuare, iar înainte de servire, pudrați-o cu zahăr pudră, dacă doriți.

Checul cu iaurt se păstrează foarte bine. Dacă îl lăsați acoperit în bucătărie, rezistă până la cinci zile. Altfel, dacă îl puneți la congelator, poate rezista până la două luni. Tot ce trebuie să faceți este să-l lăsați la dezghețat peste noapte, la temperatura camerei, înainte de a-l servi.

Cum poate fi modificat checul cu iaurt

Puteți face unele modificări la această rețetă de chec cu iaurt, dacă doriți. De exemplu, puteți adăuga în aluat coajă de lămâie proaspăt rasă, dacă vă place.

De asemenea, puteți folosi esență de migdale în loc de esență de vanilie, în cazul în care preferați aroma acesteia, ce se aseamănă cu cea a marțipanului. Altfel, puteți încerca să amestecați în aluat o mână de ciocolată tocată.

Dacă doriți, puteți umple checul cu fructe de pădure proaspete ori îl puteți acoperi cu frișcă, compot de fructe sau cu zahăr pudră ori cu glazură de ciocolată albă, neagră sau cu lapte topită. Îl puteți servi și cu tipul preferat de magiun sau dulceață ori cu o linguriță de miere de albine, după preferință.

Checul cu iaurt poate fi servit în orice moment al zilei, fie la desert, ca gustare sau la mic dejun, alături de o cană de ceai, o ceașcă de cafea sau chiar cu iaurt.

Calorii și valori nutriționale

O felie de chec cu iaurt are 250 calorii.

  • Calorii

    250kcal

  • Proteine

    4g

  • Carbohidrați

    30g

  • Zaharuri

    16g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    13g

  • Grăsimi saturate

    2g

  • Colesterol

    40mg

  • Sodiu

    185mg

  • Calciu

    90mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.