Alege să te răsfeți cu un cheesecake vegan, desertul perfect pentru iubitorii de cheesecake și vegani deopotrivă.

Cheesecake vegan - un desert irezistibil

Cheesecake-ul vegan se bazează pe alternative vegetale pentru a recrea textura cremoasă și gustul caracteristic al desertului original. Este o alegere perfectă pentru persoanele care adoptă o dietă vegană sau vegetariană, dar și pentru cei care doresc să experimenteze gusturi noi și să exploreze variante mai sănătoase ale deserturilor tradiționale.

Un cheescake cremos se numără printre cele mai reconfortante deserturi posibile. Pentru a pregăti o variantă vegană a celei clasice trebuie să schimbați doar câteva ingrediente, pe care le găsiți în aproape orice magazin alimentar. Modul de preparare nu este mai dificil decât pentru rețeta originală.

Ce este cheesecake-ul vegan

Cheesecake-ul tradițional este un desert format dintr-un strat superior pe bază de brânză, format din cremă de brânză, ricotta, brânză quark sau o brânză la fel de moale, amestecată cu ouă și zahăr, așezat în interiorul unei cruste subțiri de patiserie.

La fel ca în cazul cheesecake-ului obișnuit, puteți face versiuni vegane de cheesecake copt și de cheesecake vegan fără coacere sau raw vegan.

Principala diferență este că rețetele de deserturi vegane se bazează pe crema de brânză vegană și pe alte produse vegane, cum ar fi untul vegan, uleiul de cocos, crema de caju crud, obținută din caju înmuiat, și înlocuitori de ouă, cum ar fi făina de in hidratată.

Două moduri de a face cheesecake

Există două tipuri principale de cheesecake: coapte și fără coacere. Pentru a coace un cheesecake ca la New York, brutarii folosesc un bain-marie, sau o baie de apă, astfel încât să gătească ușor desertul în cuptor.

Odată ce cheesecake-ul are margini ferme, brutarii îl pun în frigider pentru a se răci și a obține consistența cremoasă caracteristică.

Torturile cu brânză fără coacere sunt caracterizate de frișcă bătută cu smântână amestecată cu o umplutură de cremă de brânză, netezită peste o crustă de biscuiți, de plăcintă sau de biscuiți Graham și așezată în frigider pentru o perioadă îndelungată, astfel încât să se producă un efect asemănător cu cel al unei mousse.

Acest tip de cheesecake nu conține ouă, așa că nu este necesară coacerea pentru a vă asigura că nu există niciun risc pentru sănătate.

Rețeta de cheesecake vegan

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

Pentru crustă

  • 115 grame de nuci sau nuci pecan crude
  • 170 de grame de curmale, fără sâmburi și tocate grosier
  • Două lingurițe de ulei de cocos sau unt vegan

Pentru umplutură

  • 450 de grame de cremă de brânză vegană integrală, la temperatura camerei
  • 200 de grame de zahăr granulat, sirop de arțar sau agave
  • 4 lingurițe de amidon de porumb
  • Un sfert de linguriță de sare
  • 250 de grame smântână vegană sau iaurt simplu fără lapte (cum ar fi lapte de cocos, de migdale, de soia, de ovăz sau de caju)
  • O linguriță de suc de lămâie sau oțet de cidru de mere
  • Două lingurițe de esență de vanilie

Mod de preparare

Înainte de a face orice altceva, preîncălziți cuptorul la 180 de grade. Acoperiți bine cu folie de aluminiu sau hârtie pergament fundul unei forme de copt cu diametrul de 23 de centimetri. Este bine să folosiți o formă de tort cu fund detașabil.

Pentru a face crusta cheescake-ului vegan, amestecați nucile, curmalele și uleiul de nucă de cocos într-un robot de bucătărie. Pulsați până când se formează o bilă și lăsați-o deoparte.

În castronul unui mixer vertical dotat cu atașamentul cu palete sau în castronul unui blender, amestecați crema de brânză vegană, zahărul, amidonul de porumb și sarea. Amestecați la viteză medie până când compoziția devine omogenă și pufoasă.

Adăugați smântâna vegană, sucul de lămâie și esența de vanilie și continuați să amestecați la viteză mică.

Transferați aluatul de crustă de curmale în forma de copt pregătită și presați-l într-un strat uniform folosind fundul unei cupe de măsurat sau al unui pahar de băut, lucrând crusta în jurul laturilor până la înălțimea preferată.

Turnați umplutura de cheesecake peste crustă și neteziți partea de sus cu o spatulă. Așezați forma de copt într-o tavă de cuptor și turnați apă clocotită în această tavă până când aceasta ajunge cam până la jumătatea cheesecake-ului.

Coaceți cheesecake-ul timp de aproximativ o oră, până când se întărește și se umflă. Ulterior, opriți focul, deschideți ușa cuptorului și lăsați căldura să iasă treptat. Răcirea lentă a cheesecake-ului va ajuta la prevenirea crăpării acestuia.

Ulterior, acoperiți cheesecake-ul cu folie de plastic, apoi răciți-l la frigider timp de cel puțin 5 ore pentru a-i da timp să se întărească înainte de servire.

8 ponturi pentru a pregăti cel mai bun cheesecake vegan

Există câteva modalități prin care vă puteți asigura că veți avea un rezultat cât mai apropiat de perfecțiune atunci când pregătiți un cheescake clasic sau vegan:

1. Folosiți o tavă cu fund detașabil. Aceasta vă permite să scoateți cheesecake-ul din forma de copt cu un aspect îngrijit, după ce compoziția lui s-a întărit. Treceți un cuțit de unt sau o spatulă de-a lungul marginilor înainte de a-l desface. Pentru mini-cheesecake-uri, împărțiți crusta și umplutura între cupele unei tăvi de copt brioșe sau în forme speciale din silicon.

2. Coaceți la bain-marie. Bain-marie sau baia de apă este cea mai recomandată metodă de coacere pentru deserturile cu brânză, pentru că în acest fel se gătește ușor umplutura. Aburul de la o tavă de bază umplută parțial cu apă fierbinte împiedică suprafața desertului să se usuce în timp ce se coace și conduce căldura în mod uniform.

3. Prevenirea crăpăturilor. Atunci când un cheesecake se răcește prea repede sau se coace prea mult, pot apărea fisuri. Pentru a preveni apariția acestor crăpături este important să lăsați cheesecake-ul să se răcească în cuptor înainte de a-l răci: Deschideți ușa cuptorului și lăsați căldura să iasă încet, în loc să introduceți un curent de aer rece direct la suprafața prăjiturii.

Evitarea coacerii excesive poate fi o provocare, mai ales dacă este prima dată când coaceți acest desert. Cu toate acestea, există modalități de a preveni crăparea lui, cum ar fi să încercați să nu deschideți ușa cuptorului în timpul procesului de coacere. Un cheescake perfect gătit ar trebui să se umfle în centru și să fie ferm pe margini.

4. Preveniți formarea de cocoloașe. Pentru a preveni formarea de cocoloașe, asigurați-vă că folosiți o cremă de brânză vegană ce este la temperatura camerei. Este important ca aceasta să se înmoaie înainte de a o adăuga în compoziția cheescake-ului dacă vă doriți ca textura desertului să fie cât se poate de fină.

5. Lăsați timp pentru ca cheescake-ul să se răcească. Răcirea cheesecake-ului este o parte esențială a procesului de pregătire a acestui desert. Interiorul cremos are nevoie de timp să se întărească pentru a-și păstra forma atunci când este feliat.

6. Puteți face un cheesecake fără gluten. Folosirea unei cruste pe bază de nuci în loc de una de biscuiți graham și înlocuirea făinii universale cu amidon de porumb pentru a îngroșa cheesecake-ul sunt schimbări ușoare ale rețetei pe care le puteți face dacă doriți să obțineți un desert fără gluten.

7. Adăugați topping-uri vegane. În loc de ciocolată cu lapte sau frișcă, puteți adăuga fructe proaspete precum afine, căpșune și zmeură, dacă vreți să faceți o variantă vegană a acestui desert.

De asemenea, puteți acoperi cheesecake-ul vegan cu cremă de nucă de cocos bătută (din lapte de cocos integral) sau cu sos de caramel vegan.

Altfel, puteți să amestecați piure de dovleac în baza de cheesecake pentru un cheesecake cu dovleac, pudră de cacao pentru un cheesecake cu ciocolată sau unt de arahide pentru un cheesecake cu unt de arahide.

8. Puteți face cheescake-ul fără nuci. Rețetele de prăjituri vegane se bazează adesea pe nuci sau arahide pentru a oferi o textură cremoasă, cum ar fi un cheesecake cu caju. Însă, în loc de o astfel de crustă puteți opta pentru una din biscuiți graham vegani zdrobiți. Pentru o umplutură de cremă de brânză fără caju, folosiți lapte de cocos.